Černá plíseň kolem oken, pavučiny na stropech, na stěnách mastnota, znečištěná...

Černá plíseň kolem oken, pavučiny na stropech, na stěnách mastnota, znečištěná podlaha a špína za technologickým vybavením. Tak vypadalo Asijské bistro v Chomutově v době návštěvy krajských hygieniků. | foto: KHS Chomutov

Plíseň, pavučiny a špína. Hygienici zavřeli Asijské bistro v Chomutově

  • 6
Černá plíseň kolem oken, pavučiny na stropech, na stěnách mastnota, znečištěná podlaha a špína za technologickým vybavením. Tak vypadalo Asijské bistro v Chomutově v době návštěvy krajských hygieniků. Hned ho uzavřeli a provozovateli uložili finanční postih.

„V provozovně nebyly dodržovány předpisy pro potraviny, pokud jde o jejich uložení, ochranu před kontaminací, udržování stanovených teplot, které zabezpečí jejich zdravotní nezávadnost,“ uvádějí kontroloři z oddělení hygieny výživy z územního pracoviště v Chomutově.

„Za a pod technologickým vybavením byla zjištěna znečištěná podlaha a znečištěné stěny mastnotou, na stropech pavučiny a černá plíseň kolem oken. Koš na odpad byl silně znečištěn. V době kontroly bylo zjištěno skladování vzájemně neslučitelných potravin,“ doplňují.

Hygienici také zjistili závady v provozní hygieně a sanitaci.

„Byly zjištěny stavebně technické závady. V kuchyni není instalováno umyvadlo na mytí rukou. Není k dispozici samostatná šatna pro zaměstnance ani sklad potravin,“ píši kontroloři.

Potravinám hrozila kontaminace

V provozovně také nebyl vytvořen dostatečný prostor pro bezpečné provádění všech pracovních operací. Takzvané čisté a špinavé cesty potravin se křížily, takže to mohlo pokrmy kontaminovat a strávníkům způsobit zažívací potíže.

Kontroloři proto rozhodli o pozastavení činnosti přípravy, výroby a podávání teplých pokrmů až do odstranění závad.

Zároveň také nařídili sanitaci a dezinfekci zařízení a vybavení.