Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Teplickou Doubravku zachránili radioamatéři. Mluví z ní i s kosmonauty

  14:02
Nechybělo moc a na vrcholu Doubravské hory nad Teplicemi dnes mohly být jen rozvaliny kdysi mohutných zdí. To málo, co zbylo z dělostřelecké pevnosti a pozdějšího romantického zámečku, zachránili radioamatéři. Na „Doubravce“ sídlí už 50 let.

Pro radioamatéry byla 392 metrů vysoká dominanta Teplic ideální lokalitou. „Potřebujeme vysoké odlehlé místo, proto jsme o nevyužitou Doubravku v roce 1965 požádali. Město nám pronajalo věž, později jsme odkoupili celý areál,“ vypráví předseda Radioklubu Doubravka Michal Bělohradský.

V 60. letech fungovala na vrcholu restaurace, ale zbytek budovy byl v dezolátním stavu. Zdivo hrozilo zřícením, propadaly se stropy.

„Klub měl tehdy 200 členů a střídali jsme se tu každý den. Chlapi stavěli zdi, děti je spárovaly. Ujali jsme se toho v poslední chvíli, Doubravka se už měla demolovat,“ podotýká Bělohradský.

Radioamatéři do roku 1975 opravili budovu s vyhlídkovou věží, další objekty postavili sami. Nezastaví se ani dnes, přestože počet členů klubu za půlstoletí klesl na 80.

„Letos opravíme fasádu na hlavní věži a chceme vyčistit kasematy. Měníme také nosné trámy nad Rytířským sálem. Ale je to těžké, kdo má práci, tak nemá čas, a ti, kteří práci nemají, jsou otrávení a do ničeho se jim nechce,“ posteskne si předseda radioamatérů.

Opravy radioamatéři zčásti dotují sami, dostávají ale i příspěvky z ministerstva kultury, krajského úřadu a teplické radnice.

Radioamatéři si povídají i s kosmonauty

Hlavní činností klubu je vysílání a přijímání rádiových vln. A to mu jde skvěle. Zatímco poskytovatelé telefonních služeb mají občas potíž navázat spojení na pár kilometrů, tepličtí radioamatéři zvládají na totožných kmitočtech přenos na tisíce kilometrů. Vyhrávají tak závody po celém světě a mají spojení se všemi zeměmi registrovanými v radioamatérském seznamu, jichž je 340.

Doubravská hora v Teplicích

Původní hrad postavil roku 1483 Jan Ilburk. Novou podobu mu dal v 17. století rod Vchynských, který ho přestavěl na dělostřeleckou pevnost.

V roce 1631 Doubravku nakrátko obsadili Sasové, o 8 let později se zde usídlili Švédové, kteří pustošili okolí.

Krajský hejtman raději nechal pevnost roku 1655 zbořit. V 19. století na jejím místě vznikla romantická restaurace.

Dnes je areál volně přístupný, budovy se však otevírají jen po domluvě nebo při zvláštních akcích, stejně tak i restaurace nebo sklepení pod kasematy.

Kolem Doubravské hory vede také naučná přírodovědná stezka.

Rytířský sál, vyhlídkovou věž a další prostory si lze prohlédnout například 1. května, kdy bude areál cílem akce Běh na Doubravku.

„Jsou mezi nimi i neobydlená území, kam jednou za čas přijede někdo s vysílačkou. O takové spojení je pak obrovský zájem, proběhnou jich desítky tisíc,“ líčí Bělohradský.

Pro radioamatéry z Doubravky není problém spojit se s kolegy po světě odrazem vln od Měsíce a komunikují i s vesmírem. „Každý kosmonaut je zároveň radioamatér. Má koncesi, vlastní značku, a když je na orbitální stanici, tak navazuje spojení s radioamatéry,“ říká Bělohradský.

A o čem si s kosmonauty povídají? „Aby se spojení uznalo, musíte předat základní informace: odkud vysíláte, jaká je vaše značka a jak slyšíte. Pak už si můžete povídat o čemkoli.“ Základem pro komunikaci je angličtina, kdo ji však neovládá, může používat speciální zkratky a kódy.

Radioamatéři však své uši nastavují i hlubinám. Na ultrakrátkých vlnách totiž zachytí i signál z ponorek, které vysílají na nízkých kmitočtech. Vzhledem ke své schopnosti zachytit vše, co se kde šustne, byli proto radioamatéři během studené války v hledáčku tajných služeb.

Vysílačka pomáhala k emigraci, přinášela ale i potíže

„Před revolucí fungovaly odposlechové služby, které sledovaly spojení radioamatérů, zda nepředávají tajné informace,“ líčí Bělohradský a vypráví o členovi, jemuž za totality pomohla k emigraci právě vysílačka na Doubravce.

„Měl letět na Kubu s mezipřistáním v Kanadě a domluvil se s jiným emigrantem, který v Kanadě pracoval jako policista. Když přistáli, vytáhl ho z letadla, a jakmile se dotkl kanadské půdy, mohl žádat o azyl,“ líčí.

Není proto divu, že byla Doubravka v roce 1968 v hledáčku sovětských okupantů. Krátce po invazi vtrhli do sídla klubu, vzali techniku a zatkli tehdejšího předsedu, který proti zásahu protestoval.

„Odvezli ho na týden do Drážďan, v rozhlase se o něm mluvilo jako o hrdinovi. Byl nesmírně komunikativní, a tak dokázal Rusy přesvědčit, aby mu techniku vrátili a ještě ho odvezli domů. Ale když lidé viděli, že se s Rusy přátelsky loučí, rozbili mu hlavu. Mysleli, že kolaboroval,“ popisuje Bělohradský.

Doubravku dnes radioamatéři střídají se stanicí na Cínovci, kde je ještě lepší spojení. Mnozí tráví u vysílačky dlouhé hodiny. Podle předsedy klubu je totiž velmi snadné lovu rádiových vln podlehnout.

„Člověk se ocitá v úplně jiném světě a rychle zapomene na čas. Když pak vysílačku vypne, tak najednou vidí, že se rozednívá,“ usmívá se Bělohradský.

  • Nejčtenější

Kde je doktor!? Zraněného ošetřovali fyzioterapeuti, Ústí dostalo pokutu

12. května 2024  11:37

Ústecká basketbalová Sluneta dostala pokutu za to, že v pátém utkání semifinále ligového play off s...

OBRAZEM: Na návštěvě u Fantomase. Ukázal vizitku pro MS i dar od Trpišovského

10. května 2024  14:07

Fantomas se těší! Umíte si představit hokejové mistrovství světa bez něj? Nejznámější český...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Lékaři zhodnotí stav obviněného z požáru v Českém Švýcarsku, prý slyší hlasy

16. května 2024  5:30,  aktualizováno  11:02

Krajský soud v Ústí nad Labem začal projednávat případ největšího lesního požáru v historii České...

Brit Kirk z Litvínova: Diváci jsou tady vášniví. Češi, budete nám fandit?

11. května 2024

Premium Kdo by kdy řekl, že nejlepším střelcem play off české extraligy bude Brit? Když hokejový útočník...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plivl na mě! pobouřilo trenéra Ústí. Nic nevyletělo, odmítl to kapitán Děčína

11. května 2024  23:09

Krvavé zranění Jordana Ogundirana. Rozčílení kvůli absenci doktora. Vulgární gesto vůči fanouškovi....

Muž z Teplicka odstavil služební auto a zmizel, našli ho po dvou dnech

16. května 2024  9:09,  aktualizováno  15:01

Policistům se podařilo vypátrat pohřešovaného muže z Teplicka, který v úterý zanechal své služební...

Lékaři zhodnotí stav obviněného z požáru v Českém Švýcarsku, prý slyší hlasy

16. května 2024  5:30,  aktualizováno  11:02

Krajský soud v Ústí nad Labem začal projednávat případ největšího lesního požáru v historii České...

El Nordico, zápas 7. Děčín řeší obranu, Ústí vyhlíží explozi

16. května 2024  9:48

Už není kam couvnout. Semifinálové El Nordico, série basketbalových sousedů z Ústí nad Labem a...

Na Děčínsku narazil vlak do spadlého stromu, trať do Německa stála

15. května 2024  18:10,  aktualizováno  20:44

Vlak jedoucí z Drážďan do Prahy narazil v Dolním Žlebu na Děčínsku do stromu. Cestující se museli...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...