Policisté na chomutovském sídlišti, kde byl zastřelen Rom.

Policisté na chomutovském sídlišti, kde byl zastřelen Rom. | foto: Patrik Banga, iDNES.cz

Policie navrhne obžalovat muže za video schvalující zastřelení Roma

  • 69
Policisté v Chomutově chtějí dostat před soud plzeňského kulturistu a zápasníka Filipa Grznára, který na sociálních sítích šířil video, v němž obhajuje loňské zastřelení Roma v Chomutově a vyhrožuje jeho zastáncům. Policie Grznára po zveřejnění nahrávky loni v červnu obvinila a chystá se navrhnout jeho obžalování.

„Spis bude v nejbližších dnech ukončen a zaslán na státní zastupitelství s návrhem na podání obžaloby pro schvalování trestného činu a pro násilí proti skupině obyvatelů a proti jednotlivci,“ sdělila policejní mluvčí Marie Pivková. Informoval o tom server Lidovky.cz.  

Grznár ve své videonahrávce, na niž tehdy upozornil server Romea.cz, schvaluje čin chomutovského střelce, který loni v květnu na sídlišti třinácti ranami usmrtil čtyřiatřicetiletého Roma za volantem dodávky, o němž si myslel, že ohrožuje životy a zdraví lidí (o zveřejnění videa zde). 

„Vzal legálně drženou zbraň, devítku, a zastřelil ho. Dobrou věc udělal,“ říká Grznár na videu. Vulgárně se vyjadřuje i k české justici, o níž ve svém příspěvku říká, že je zkur..ná, a současně vyhrožuje Romům.

„Cigáni chtěj dělat nepokoje. Jestli to udělaj ´, tak do toho Chomutova jedu a vyvraždim to,“ dodává pak ještě ve svém příspěvku.

V případě uznání viny hrozí Grznárovi za spáchání dvou trestných činů šest měsíců až tři roky odnětí svobody.

Střelce z Chomutova, sedmatřicetiletého Petra Bendu, minulý týden krajský soud poslal za vraždu s rozmyslem na 12,5 roku do vězení. Skutek podle soudu neměl rasový podtext. Rozsudek zatím není pravomocný. 

Video, na němž Filip Grznár schvaluje zastřelení Roma: