Součást unikátní sbírky Pragovek

Součást unikátní sbírky Pragovek | foto: Jiří Kimla

Velké plány zůstanou jen na papíře, muzeum vozů Praga v Chomutově nevznikne

  • 3
Ústecký kraj udělal definitní tečku za plány o muzeu vozů Praga, které mělo do Chomutova, potažmo kraje lákat milovníky historických vozů ze všech koutů Česka i ze zahraničí. Samospráva už vypověděla smlouvu o výpůjčce, která měla původně platit 30 let.

„Nerozhodovalo se nám lehce. Za nás to bylo ale jediné rozumné rozhodnutí,“ uvedl na jednání zastupitelstva Ústeckého kraje hejtman Jan Schiller (ANO) s tím, že na vybudování muzea nemá kraj peníze ani odborný personál, který by automobilové sbírce zajistil adekvátní péči. „To je práce minimálně pro technické muzeum,“ zmínil.

Rozsáhlou sbírku dával dohromady jednadevadesátiletý Emil Příhoda, a to přes 60 let. Je označována jako třetí nejucelenější na světě. Zahrnuje kromě více než stovky automobilů a motocyklů také velké množství náhradních dílů, technické dokumentace, fotografií a dalších dokumentů mapujících historii pražské továrny Praga. Dále pak dílenské stroje, starý nábytek a další vybavení z automobilky a upomínkové předměty.

Nejstarší vozy byly vyrobeny v roce 1908. Celá sbírka zahrnuje přes 470 tisíc kusů. Její majitelkou je Příhodova dcera, která se s Ústeckým krajem nyní dohodla na podmínkách ukončení výpůjční smlouvy z roku 2019.

Vznik nového muzea prosadilo minulé vedení kraje. S Příhodou, jenž musel kvůli majetkovým sporům opustit prostory ve Zbuzanech a několik let hledal pro své automobilové muzeum nové prostory, se dohodlo, že pro sbírku vybuduje muzejní expozici. Ta měla vzniknout v bývalých továrních halách v Chomutově. Kraj na jejich rekonstrukci plánoval uvolnit padesát milionů korun.

Náklady na převoz se rozdělí

Vznikla vizualizace, která ale nakonec zůstane jen na papíře. Současné vedení kraje argumentuje i tím, že vozy Praga ani nejsou s regionem historicky provázány. Někteří krajští politici se také domnívají, že smlouva o výpůjčce byla nevýhodná.

Podle opozičního zastupitele Jaroslava Komínka (KSČM) se kraj tímto rozhodnutím zbavil světově unikátní sbírky. Právě on byl coby člen minulého vedení velkým propagátorem vzniku muzea.

„Za tři roky jste neudělali nic k rekonstrukci jedné haly, kde mohly být vystaveny světové unikáty. Unikáty, které by do kraje přitáhly návštěvníky nejen od nás, ale i ze zahraničí. Jde o ucelenou sbírku, od čalounické dílny, přes převodovky, dokonce je tam i kompletní výrobní dokumentace, kterou nemá nikdo jiný,“ prohlásil Komínek na jednání krajských zastupitelů.

Celá sbírka má Chomutov opustit do dvou let. Obě strany se dohodly, že náklady na převoz si rozdělí. Odvezen bude také vůz, který je nyní umístěn ve foyer krajského úřadu.