Dům není památkově chráněn, nachází se ale v památkové zóně v centru města. Magistrát ho před několika lety odkoupil poté, co předtím nějakou dobu chátral. | foto: Miroslava Strnadová, MF DNES

Chomutov chystá opravu kdysi luxusního hotelu, v budově se usadí úředníci

  • 4
Sídlo bývalé vojenské správy v Chelčického ulici v Chomutově, které bylo původně luxusním hotelem, se promění v moderní městský úřad. Město už hledá stavební firmu, která přestavbu provede. Část městských úředníků by se tam měla přestěhovat za jeden až dva roky.

„Budova projde kompletní rekonstrukcí a bude připravena pro část úředníků, kteří jsou rozmístěni různě po městě,“ uvedl primátor Marek Hrabáč (ANO) s tím, že jaká konkrétní pracoviště se tam po skončení oprav přestěhují, ale není zatím ještě definitně rozhodnuto.

Několikapatrový objekt byl původně postaven jako hotel, ve své době byl považován za velmi luxusní a vlastnila ho rodina Scherberových. V průběhu existence prošla řadou stavebních úprav a změn využívání, naposledy tu měla kanceláře okresní vojenská správa.

Účel tak zůstane částečně zachován, z větší části prostory využije magistrát, případně městské příspěvkové organizace. Ve čtvrtém patře má být výstavní prostor, v přízemí pak multifunkční konferenční sál.

Dům není památkově chráněn, nachází se ale v památkové zóně v centru města. Magistrát ho před několika lety odkoupil poté, co předtím nějakou dobu chátral.

„Pro město má historickou hodnotu a je důležitou součástí vstupu na náměstí. Díky rekonstrukci dostane zcela novou tvář. Projekt počítá i s retenční nádrží pro zachytávání srážkové vody a dalšími energeticky úspornými opatřeními,“ zmínil náměstek David Dinda (Nový Sever).

Náklady na rekonstrukci jsou vyčísleny na 78 milionů, část pokryje dotace. Stavební práce by měly skončit v průběhu roku 2023.