Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Spousta lidí to považovala za chybu, říká ředitelka školy o najaté ochrance

  6:24
Loni o ní mluvila celá republika. Základní škola Za Chlumem v Bílině na Teplicku si vysloužila pozornost poté, co na její půdě začala kvůli problémovým žákům působit bezpečnostní agentura. „Byl to zkrátka nástroj na pomoc učitelům i žákům,“ vzpomíná ředitelka školy Barbora Schneiderová.
Barbora Schneiderová, ředitelka základní školy Za Chlumem v Bílině

Barbora Schneiderová, ředitelka základní školy Za Chlumem v Bílině | foto: Ondřej Bičiště, MF DNES

Jak se těšíte na dva měsíce volna?
Těšíme se, ale zdaleka to není tak, že bychom dva měsíce nic nedělali. Škola i během prázdnin žije svým životem a ani učitelé ani já dva měsíce volna mít nebudeme. Červenec a srpen jsou věnovány přípravě dalšího školního roku, opravám školy a dalším věcem. Je to období, které je samozřejmě volnější a nějakou dovolenou tam mám a těším se na ni. Na prázdniny se však těšíme všichni, protože konec školního roku je pro všechny učitele hodně náročný, a to jak administrativně, tak i tím, že jezdíme na školní výlety a máme náročný projektový týden.

V minulém školním roce se o vaší škole mluvilo v souvislosti s přítomností bezpečnostní agentury, k čemuž se ještě dostaneme. V tom současném jste si pozornost minimálně lokálních médií vysloužili díky společným snídaním pro žáky, které od loňského podzimu pořádáte. Jaké s tím máte zkušenosti?
Máme za sebou osm měsíců fungování a nenašla jsem na tom zatím žádné negativum. Jsou součástí projektu Národního plánu obnovy, který čerpáme, a máme radost, že je můžeme dělat. Jsou každý den od sedmi do tři čtvrtě na osm a chodí na ně přihlášené děti z prvního stupně. Jedná se zhruba o devadesát dětí. Od osmi do devíti pak probíhá druhá část snídaně, která je určená pro přípravné ročníky. Vedle toho se během každého měsíce na snídaních prostřídají různé třídy prvního i druhého stupně v rámci třídnických hodin nebo některých předmětů.

Školu v Bílině dusí problémoví žáci, město tam posílá bezpečnostní agenturu

Proč je vlastně pořádáte?
Pořádáme je, protože nám to přijde fajn. Mají mnoho benefitů. Primární je potřeba uspokojení hladu, což byla první věc, která nás k tomu vedla. Dalším benefitem je, že se děti ráno potkávají ještě před zahájením školní výuky a při snídaních panuje příjemná, milá a neformální atmosféra. Žáci se také postupně naučili jíst ovoce a zeleninu a zařazovat do jídelníčku zdravou stravu, nemáme téměř žádné zbytky, žáci se také naučili chodit včas do školy, setkají se s kamarády. Po snídani si děti mohou společně pohrát. Hračky ze školní družiny si tak mohou užít i děti, které do školní družiny nechodí třeba proto, že na ni jejich rodiče finančně nedosáhnou. Děti učíme samostatnosti a mám velikou radost, že si už naučily brát jen tolik, kolik mohou sníst.

Připravili jste také snídaně s rodiči, co to přineslo?
Snídani pro rodiče jsme pořádali už třikrát. Děti si vytvořily pozvánky, pozvaly své rodiče a ti ve velké většině přišli, což nás potěšilo. Rodiče tu strávili zhruba hodinu a děti je při snídani obsluhovaly. Po snídani pak učitelé rodičům připravili kávu. Nakonec si děti a rodiče spolu zahráli logické a vzdělávací hry, které máme k dispozici právě pro snídaňové kluby. Maminky se zapojily velmi aktivně, chvílemi i velmi hlasitě, což bylo dobře. Některé z nich si při tom uvědomily, že si už dlouho neudělaly čas a s dětmi si nezahrály. Řada maminek má totiž více dětí a nemohou se každému tak intenzivně věnovat. Proto byly rády, že měly hodinu času, kdy se mohly věnovat jen jednomu svému dítěti.

19. května 2022

Nabízíte žákům také svačiny či obědy zdarma, jaký je o ně zájem?
Svačinky máme v rámci doplňkové činnosti a jsou hrazené. Obědy zdarma máme díky neziskové organizaci Women for women. Jsou pro děti, jejichž rodiče si obědy ve školních jídelnách nemohou dovolit. V tomto roce obědy zdarma využívá okolo sedmdesáti dětí (školu navštěvuje 535 dětí – pozn. redakce).

Tento rok byl klidnější než ten předchozí, cítíte se méně vyčerpaná než loni?
Necítím se méně vyčerpaná než loni. Myslím si, že všichni učitelé i všichni ředitelé všech škol v celé republice vám řeknou, že tlak na školy je obrovský a náročný. Je to administrativa, zapojení do různých projektů a mnoho dalších věcí. Mám pocit, že jsem vyčerpaná pořád stejně.

Barbora Schneiderová před novináři. Poté, co vyšlo najevo, že do školy kvůli problémovým žákům nastoupí pracovníci bezpečnostní agentury, se musela vypořádat s obrovským mediálním zájmem.

Před rokem jste koncem školního roku řešili řadu starostí s problémovými žáky a na škole jste měli dohledovou službu, jak na to dnes vzpomínáte?
Já na to asi moc nevzpomínám, žiji v přítomnosti. Myslím si, že jsme udělali maximum pro to, aby situace na naší škole byla lepší. A pomalými krůčky se to tak děje.

Co bylo poslední kapkou, že jste do školy dohledovou službu povolali?
Nebyla žádná poslední kapka. Dohledová služba byla jedním z nástrojů, který jsme po dohodě s naším zřizovatelem vyzkoušeli. Rozhodli jsme se tenkrát vyzkoušet různé varianty, abychom škole ulevili a učitelům a žákům pomohli. I když spousta lidí měla pocit, že dohledová služba byla pro školu chybou, já si naopak myslím, že kdo nic nedělá, nic nezkazí. Vyzkoušeli jsme všechny možné varianty a jedna z nich byla dohledová služba. (Dohledová služba ve škole fungovala poslední dva měsíce minulého školního roku. Její další působení nebylo potřeba, protože problémoví žáci, kvůli kterým byla najata, školu opustili. - pozn. redakce).

Barbora Schneiderová (38 let)

  • Vystudovala UJEP obor český jazyk a literatura pro druhý stupeň základní školy a střední školy.
  • Dříve učila na ZŠ v Žalanech.
  • Ředitelkou bílinské ZŠ Za Chlumem je pátým rokem.
  • Je také školním metodikem prevence a věnuje se problematice šikany a kyberšikany.
  • V roce 2016 byla vyhlášena Zlatým Ámosem češtinářem.
  • Ráda a hodně čte a je lektorkou jógy.

Jak to vypadá s úspěšností vašich žáků, tedy přijímáním na střední školy a učiliště?
Jsme na tom srovnatelně s ostatními školami. Tento školní rok byl náročný pro všechny, neboť kapacita škol, na které se děti hlásily, nebyla na počet hlásících se dětí dostatečně připravena. Máme děti, které nebyly přijaty a máme děti, které byly přijaty. Důležité pro nás však v tuto chvíli je, že většina našich žáků chce pokračovat dál ve studiu. V tomto ohledu se nám situace zlepšuje.

Je to jiné než v předchozích letech?
Dnes už si více než devadesát procent žáků podává přihlášku na nějaké další pokračující vzdělávání. Dříve jich tolik nebylo, spousta dětí už dál nešla a ani to nezkusila.

Hodně se mluví o současných dětech a jejich odlišnosti od předchozích generací. Jsou chytřejší, línější, hloupější? Jaké jsou podle vás ty vaše?
Naše děti jsou skvělé. Já osobně s takovýmto srovnáváním nesouhlasím a jsem přesvědčena o tom, že ději jsou prostě děti. Každá generace je samozřejmě jiná, ale také každá doba je trochu jiná. Děti jsou takové, jaká je doba.

Žákyni, která dala facku učiteli, potrestali sníženou známkou z chování

Máte děti ze sociálně slabších vrstev. Jaké je jejich uplatnění dál?
Mají to náročné. Já věřím, že se snažíme je vést k tomu, aby v životě měly šanci se uplatnit. Tomu však musí pomoci i celá společnost. A samozřejmě i ony sami a jejich rodiny.

Jaké je vaše největší přání pro příští školní rok?
Aby k nám do školy děti chodily rády.

  • Nejčtenější

Rasový motiv, řekl žalobce o bitce v Dubí. Čtyřem obžalovaným navrhl vězení

22. dubna 2024  9:33,  aktualizováno  14:45

U teplického okresního soudu zazněly závěrečné řeči v případu napadení mladého muže na koupališti v...

Za napadení na koupališti v Dubí dostali tři muži až čtyřleté vězení

23. dubna 2024  10:45,  aktualizováno  11:41

Okresní soud v Teplicích poslal do vězení tři ze šesti obžalovaných v případu napadení mladíka na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena neuhlídala dvě děti, obě se utopily. Se žalobcem se dohodla na podmínce

25. dubna 2024  11:30

S podmíněným trestem odešla od soudu žena, která loni v létě neuhlídala na koupališti v Klučku u...

Lidé vyhráli. Lithium se patrně bude zpracovávat na Chomutovsku, ne u Teplic

24. dubna 2024  18:29

Lidé, kteří protestovali proti zpracování lithia v lokalitě Újezdeček u Košťan na Teplicku,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Spolužáka kopali i bili pěstmi, za surové napadení dostali mladiství podmínku

24. dubna 2024  13:34,  aktualizováno  14:11

Okresní soud v Děčíně rozhodl o podmíněných trestech pro dva mladistvé, kteří loni v září brutálně...

Zámek v Pětipsech měl nakročeno k zániku, díky spolku už je polovina opravená

28. dubna 2024  8:40

Zámek Pětipsy mezi Žatcem a Kadaní se probouzí k životu. Ruina bez střechy, podlah a stropů, s...

Na horské dráze do finále. Karvinští házenkáři vyřadili Lovosice po rozstřelu

27. dubna 2024  22:22,  aktualizováno  28.4

Zvraty jako v argentinské telenovele. Strhující čtvrtá bitva semifinále play off poslala házenkáře...

Mostecké házenkářky v úvodním semifinále porazily Písek

27. dubna 2024  17:29

Mostecké házenkářky vstoupily do semifinále českého play off interligy vítězstvím. Úřadující...

Evropská šance pro Teplice. Ve srandě to v kabině zazní, přiznává Trubač

27. dubna 2024  14:35

Léta se klepaly v nervácích o udržení, teď se prvoligové Teplice třesou na boj o poháry. Jejich...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...