K výbuchu muničního skladu v Bílině došlo 15. září 2020.

K výbuchu muničního skladu v Bílině došlo 15. září 2020. | foto: JV Press.cz

Uložili moc výbušnin a špatně, stojí v obvinění k výbuchu policejního skladu

  • 3
V policejním muničním skladu v Bílině na Teplicku, kde přede dvěma lety došlo k výbuchu, bylo větší než povolené množství výbušného materiálu. Navíc na místech, která k tomu nebyla určená. Detaily zveřejnila Generální inspekce bezpečnostních sborů. Už dříve obvinila dva bývalé policejní pyrotechniky.

Dvojice tehdy odpovídala za užívání a ukládání výbušnin ve skladu. Inspekce je viní z obecného ohrožení z nedbalosti, za což jim v případě odsouzení hrozí až pět let vězení a zákaz činnosti.

Podle inspekce policisté řádně nedbali na své povinnosti a z nedbalosti zapříčinili, že lidé v okolních objektech byli vystaveni zvýšenému nebezpečí smrti či zranění.

„Policisté se protiprávního jednání měli dopustit zejména tím, že nechali sklad užívat v rozporu s kolaudačním rozhodnutím, které povolovalo skladování pouze omezeného množství výbušného materiálu a jen v částech k tomu určených a bezpečných,“ uvedla mluvčí GIBS Ivana Nguyenová.

Doplnila, že inspekce po výbuchu zajistila mimo jiné velké množství stop a v souvislosti s kauzou byly zpracovány znalecké posudky a odborná vyjádření.

15. září 2020

Sklad vybuchl 15. září 2020 v místní části Chudeřice. Nikomu se nic nestalo. Exploze rozmetala několik drobnějších trosek do okolí.

Svědci exploze tehdy popsali, že zazněly nejméně tři silné výbuchy a několik dalších. Uzavřena kvůli tomu byla silnice I/13. Evakuováni museli být lidé v okruhu 500 metrů, včetně zaměstnanců stavebních firem, městských technických služeb a skláren. Vedení města tehdy uvedlo, že o existenci muničního skladu na svém území nevědělo.

Podle mluvčí GIBS měla policie sklad pronajatý od soukromé firmy pro účely uložení výbušného materiálu v době 9. února 2012 do 15. září 2020.

15. září 2020

,