K výbuchu muničního skladu v Bílině došlo 15. září 2020.

K výbuchu muničního skladu v Bílině došlo 15. září 2020. | foto: JV Press.cz

Za výbuch muničního skladu v Bílině padla dvě obvinění

  • 10
Po roce a půl od výbuchu policejního muničního skladu v Bílině obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) dva lidi. Podle zjištění Práva cílí vyšetřovatelé na bývalého ředitele Pyrotechnické služby Policie ČR Michala Dlouhého a jeho podřízeného pyrotechnika.

„Mohu potvrdit, že jsme v této souvislosti zahájili trestní stíhání proti dvěma osobám,“ uvedla mluvčí GIBS Ivana Nguyenová s tím, že bližší informace nyní nebude inspekce sdělovat.

„Ve věci bylo zahájeno trestní stíhání dvou osob pro trestný čin obecné ohrožení z nedbalosti. Sazba trestu odnětí svobody činí rozpětí od šesti měsíců do pěti let,“ sdělil Právu šéf ústeckých krajských žalobců Radim Kadlček s tím, že obvinění již nejsou ve služebním poměru u policie.

K výbuchu muničního skladu došlo 15. září 2020 po obědě, v místní části Chudeřice, kde je průmyslová oblast. Svědci tehdy popsali, že zaduněly minimálně tři velké výbuchy a několik dalších menších. Exploze rozmetala několik drobnějších trosek do okolí zhruba 200 metrů. 

Na dlouhou dobu proto byla uzavřena i silnice I/13 spojující několik měst pod Krušnými horami. Naštěstí nebyl nikdo zraněn.

Na místě exploze zasahovalo deset hasičských jednotek a evakuováni museli být lidé v okruhu 500 metrů. Jelikož munice vybuchla v průmyslové oblasti, pryč muselo zhruba 150 zaměstnanců stavebních firem, městských technických služeb a místních skláren.

„Celý dům se při výbuších otřásal, měli jsme strach,“ popisovala tehdy situaci Nikola Karchňáková, která bydlela v panelovém domě nedaleko místa exploze. Podle některých svědků byly výbuchy slyšet dokonce až v 15 kilometrů vzdáleném Proboštově.

Podle tehdejšího ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) byly v Bílině uskladněny výbušniny, které se dostávají ze zneškodňovaných nábojů. Nejednalo se prý o velké množství. 

„Zahoření a následný výbuch se týkal muniční kobky o rozměrech 3x3 metry. Od výbuchu se vznítilo nějaké dřevo, které bylo kolem,“ popsal. „Pokud se potvrdí, že byl ten výbuch izolovaný v jedné kobce, tak ochranný systém obstál,“ doplnil ještě Hamáček.

Brzy po explozi vyšlo najevo, že vedení města Bílina nemělo o existenci muničního skladu na svém území ani tušení

„Bezpečnostní rada ani město nebylo informováno o tom, že je muniční sklad v areálu Speciálních staveb most umístěn,“ sdělila tehdy starostka Bíliny Zuzana Schwarz Bařtipánová (ANO) s tím, že město bude razantně usilovat o to, aby už muniční sklad na jeho území nikdy nebyl.