Jovan Vukanovič

Jovan Vukanovič | foto: Dalibor Glück, MF DNES

Zlín jde do boje i se Srbem Vukanovičem

Zlín - Od bronzové sezony 1999/2000 extraligoví volejbalisté Fatry Zlín v nejvyšší soutěži jen paběrkují. V uplynulých pěti letech střídavě končili na 6. a 7. místě. Letos proto hodlají překročit svůj stín. Klub se chce porvat o semifinále. "Hlavně chceme vylepšit loňské šesté místo," říká trenér a manažer Zlína Roman Macek.

"Pokud budeme zdraví, mohli bychom usilovat o vyšší příčky," věří.

Ten také touží dovést svůj výběr do finálového turnaje Českého poháru. Zlín už postoupil do čtvrtfinále, jeho soupeřem bude Brno.

Fatra začne nový extraligový ročník s výrazně pozměněnou sestavou. Kádr je užší, opustilo ho 6 hráčů.

Do zahraničí zamířili univerzálové Černý a Bolehovský a smečař Svoboda. Blokař Calábek je v Příbrami, nahrávač Jánošík a libero Chromý dosud nový klub nenašli.

Nováčci jsou jen tři. Po pěti letech se do Zlína vrátil nahrávač Peter Goga, který v roce 1999 výrazně přispěl k historickému titulu. Z Brna přišlo libero Jiří Bence, na poslední chvíli dorazil srbský univerzál Jovan Vukanovič, který v minulosti hrával ve Francii a Řecku a loni působil v Japonsku.

"Máme optimálně sestavený tým," tvrdí Macek. "Navzdory velké obměně jsme neztratili na síle," přidal se kapitán Zlína Petr Sedláček.

Hlavním úkolem letní přípravy bylo zapracování nového univerzála. Vukanovič přišel těsně před startem extraligy, předtím trenéři Macek s Dostálem vybírali z vlastních zdrojů.

Slovák Špaček se neprosadil, mnohem víc se dařilo blokaři Sedláčkovi a mladému Krbovi. "Hrát na účku mi vyhovuje, protože na rozdíl od bloku jsem častěji ve hře," poznamenal Sedláček. "Bral bych to."

Vukanovič si minulý týden doma vyřizoval víza, do Zlína se vrátil až v pondělí. Proto zatím není jasné, zda ve čtvrteční premiéře začne v základní sestavě.

"Musí svou kvalitu prokázat," poznamenal Macek. "Alternace v přípravě odehrály dobré zápasy," dodal na vysvětlenou.

"Liga bude vyrovnaná, rozhodne každý bod. Proto chceme vyhrát hned první utkání v Brně, aby nás to nastartovalo," burcuje Sedláček.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž