Radost Filipa Habra z Českých Budějovic.

Radost Filipa Habra z Českých Budějovic. | foto: Slavomír Kubeš, MAFRA

Málo věřím smečařům, říká nahrávač. Volejbalový mistr se trápí

  • 0
V devátém kole extraligy vyhráli budějovičtí volejbalisté nad Zlínem i po nepřesvědčivém výkonu 3:2. Hráči i kouč Svoboda přiznávají, že tým není v takové pohodě jako ke konci minulé sezony.

Sice vyhráli, ale volejbalisté českobudějovického Jihostroje se také v extralize trápí. Úřadující mistr v pondělní televizní dohrávce porazil Zlín až v pátém setu. Hodně zklamaný byl nahrávač a kapitán Budějovic Filip Habr. „Bylo to hrozné trápení, což jste viděli. Zápas byl plný chyb, ale takhle to teď s námi je, protože musíme nahrazovat samé zraněné,“ postěžoval si Habr a chyby hledá také na své straně.

„Když budu mluvit za sebe, tak pořád nevěřím smečařům jako loni, není v tom ta pravá důvěra a nejsme sehraní. Ještě potrvá, než zase začnu věřit třeba Michimu (Petr Michálek), který neskáče tak, jako skákal. Je to tedy také v hlavě, pak vymýšlím krkolomné přihrávky, kterými se situaci snažím zachránit. Navíc nemáme tolik času pořádně trénovat, protože pořád někde cestujeme na Ligu mistrů a poháry. Bohužel, naše hra je teď utrápená,“ ví dobře kapitán Jihostroje.

On sám věří, že zbývající zápasy do Vánoc v extralize, Českém poháru i Lize mistrů jeho tým zvládne, ubojuje a o sváteční přestávce se dobře připraví. „Doufám, že po Novém roce nám to zase začne klapat,“ říká Habr, se kterým souhlasil i trenér Jihostroje Jan Svoboda. „Když máte řadu výher za sebou a pak začnete prohrávat, vždycky to má na psychiku týmu vliv stejně jako dnes. Nejsme v té pohodě, ve které bychom chtěli být,“ uvedl kouč k pondělnímu výkonu.

Od začátku letošní sezony trápí Svobodu zranění. Klíčoví smečaři Petr Michálek s Tomášem Filou se sice pomalu vracejí do hry, ale pořád jejich výkon není ideální. Minimálně do ledna bude týmu chybět hlavní útočná síla a univerzál Michal Kriško, kterému se vrátilo zranění v létě operovaného kolena.

„Nic jsem si s tím neudělal, ale najednou nešlo vůbec hrát. Už dvakrát mi z kolene tahali vodu. Takže vážné zraněné to naštěstí není, na operaci nemusím, to je dobrá zpráva. Chodím na rehabilitace a cvičím, abych se co nejdříve mohl vrátit ke klukům,“ podotkl Michal Kriško, který zápas se Zlínem sledoval z tribuny.

„Pro mě je to opravdu hodně těžké se teď na volejbal jen koukat, když se nedaří. Zatím nechci nic odhadovat, uvidíme třeba po Novém roce, že už bych začal s tréninkem. Ale opravdu nevím,“ dodal Kriško, který si poranil meniskus v koleni při zápase reprezentace.

Nejen jeho, ale i řadu fanoušků hodně mrzí, že marodka Jihočechy potrápila hlavně v první polovině Ligy mistrů, ve které měl letos Jihostroj přívětivý los. „Určitě bychom Antverpy i Innsbruck dokázali více potrápit, i když to jsou silní soupeři. Jenže co s tím teď naděláme, tak to prostě je,“ uvedl Kriško.

Jeho místo zaujal 20letý univerzál Martin Pleva, kterého kouč Svoboda proti Zlínu chválil. „Líbil se mi. Martin se toho chopil dobře, i když za Kriškem v minulosti neměl moc šancí si zahrát. Odehrál zápas se ctí, je však jasné, že Martin není taková úderná síla, jakou má Michal,“ podotýká Svoboda na adresu mladého volejbalisty.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž