Benátky berou na baráž Kalába. Nastoupí?

  • 1
Benátky, Dobřichovice - Ze zaměstnání rovnou do bojů o extraligu budou v pátek spěchat volejbalisté Dobřichovic a Benátek. V baráži o účast v nejvyšší soutěži na sebe narazí dva amatérské týmy ze středních Čech. Série na čtyři vítězství začíná v pátek od 18.30 v dobřichovické hale. Domácí chtějí navázat na vítěznou sérii, která trvá už od konce ledna a dopomohla jim k vítězství v první lize.

Dobřichovice naposledy prohrály 21. ledna, vyhrály základní část první ligy a v play-off ztratily pouhé dva sety v závěrečném finálovém, utkání ve Starém Městě.

Benátky naopak skončily v extralize beznadějně poslední, za celý rok vyhrály jen pět zápasů a naposledy se radovaly 11. února. Poslední soutěžní zápas pak svěřenci trenéra Lubomíra Vašiny odehráli 2. března a od té doby jen trénovali a chystali se na baráž.

Přesto jsou favoritem baráže volejbalisté Benátek.

"Mají lepší průpravu, v sezoně se pravidelně utkávali s extraligovými soupeři," říká o benáteckých volejbalistech Vladislav Sejk, kouč Dobřichovic. "Chtěli bychom navázat na vydařené zápasy z extraligy. Když se nám to podaří, měli bychom mít herní převahu," přitakává Lubomír Vašina.

Cesta do baráže
BENÁTKY
Extraliga: 10. místo, 5 výher, 22 porážek, sety 36:70.
Poslední zápas: Č. Budějovice - Benátky 3:1.

DOBŘICHOVICE
První liga:
1. místo. V sezoně 17 výher, 5 porážek, sety 55:23.
Play-off: Olomouc 3:0 na zápasy (3:0, 3:0, 3:0), EGE Č.Buděj. 3:0 (3:0, 3:0, 3:0), Staré Město 3:0 (3:0, 3:0, 3:2).

 

Vítězná dobřichovická série však i u trenéra Benátek vzbuzuje respekt: "Věří si, dlouho neprohráli, budou to zajímavé zápasy."

"Máme za sebou dobrou sezonu, dařilo se nám," pochvaluje si Sejk.

V kádru Benátek jsou tři profesionálové: nahrávač Štika a smečaři Zita s Valaštekem. Ti budou mít klidnější pátek, ostatní přijedou do haly rovnou ze zaměstnání. "Lépe hrajeme v sobotu, kluci jsou víc odpočatí," glosuje to dobřichovický trenér.

Na baráž budou domácí v plné síle i s bývalým extraligovým hráčem Kolouškem a vůdcem týmu blokařem Čermákem. V Benátkách není jasné, zda bude moci nastoupit nemocný libero Václav Němeček.

Dobřichovice s extraligou moc nepočítají

Smyslem baráže je hra o extraligovou účast, Dobřichovičtí však přiznávají, že s postupem moc nepočítají. "Herně na extraligu nemáme a na posily nejsou peníze," říká Sejk, který se vedle koučování stará i o chod klubu. "Každopádně se pokusíme baráž vyhrát, třeba se pak nějaký sponzor najde."

Bezstarostný přístup k baráži by mohl hráčům Dobřichovic nahrávat. "Nemají co ztratit, budou klidnější," shodují se oba trenéři.

Týmy ze středních Čech spolu sehrály v minulosti spoustu zápasů. Tradičně se utkávaly v první lize, z níž Benátky teprve loni vyrazily o stupínek výše. Hráči se dobře znají, přesto před baráží visí ve vzduchu oboustranná překvapení.

Na přípravný zápas Benátek s Ústím se přijel podívat trenér Zdeněk Pommer mladší. Že by tajná posila na lavičku pro baráž? "Trénujeme dvakrát týdně, v úterý vede trénink on. Zítra se mnou bude na lavičce, ale koučovat budu já," tvrdí Vladimír Sejk.

Hostující tým do dobřichovické haly zase doprovodí bývalý reprezentant Zdeněk Kaláb. V pětačtyřiceti letech má stále v Benátkách platnou registraci, ale letos neodehrál ani jeden zápas. "Je patriot, přijede nám fandit," říká Lubomír Vašina. "A jestli se převlékne do sportovního? Necháme se překvapit."


BARÁŽ O EXTRALIGU
14.4. Dobřichovice - Benátky v 18.30
15.4. Dobřichovice - Benátky v 17.00
21.4. Benátky - Dobřichovice v 19.00
22.4. Benátky - Dobřichovice v 17.00
28.4. Dobřichovice - Benátky v 18.30 případný 5. zápas
29.4. Benátky - Dobřichovice ve 20.00 případný 6. zápas
5.5. Dobřichovice - Benátky v 18.30 případný 7. zápas


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž