Siniaková vydřela na Wimbledonu výhru, postupují i Strýcová a Veselý

  12:27aktualizováno  22:27
Dlouhé předchozí duely i déšť posunuly některá středeční utkání druhého kola tenisového Wimbledonu na čtvrtek. Kateřina Siniaková zvládla napínavou bitvu s Tunisankou Ons Džabúrovou, kterou porazila 5:7, 6:4 a 9:7. Postup do třetího kola slaví i Barbora Strýcová, Ukrajinku Curenkovou přehrála 6:1 a 6:4. Jiří Veselý zdolal Diega Schwartzmana z Argentiny 6:3, 6:4 a 7:6.
Barbora Strýcová si stejně jako loni zahraje na tenisovém Wimbledonu ve druhém...

Barbora Strýcová si stejně jako loni zahraje na tenisovém Wimbledonu ve druhém kole. | foto: AP

Pavouky turnaje

Kateřina Siniaková svedla s Tunisankou mimořádně vyrovnaný boj už v první sadě. Až na jejím konci se povedlo Džabúrové využít brejkbol, což bylo pro celý set zásadní.

Přitom to mohla být Siniaková, kdo málem sebral jako první soupeřce podání. Za stavu 4:4 vedla česká tenistka 30:0, Tunisanka ovšem vývoj gamu zvrátila. 22letá tenistka s ruskými kořeny ventilovala vztek několika peprnými slovy.

Emotivní Češka si však spravila chuť ve druhém setu, kdy v desátém gamu využila hned první setbol a zvítězila 6:4. Vítězku tak musela určit třetí sada. 

Siniaková vs. Džabúrová

Podrobná reportáž

V ní už to vypadalo se Siniakovou velmi bledě, za stavu 5:3 měla Džabúrová k dispozici mečbol. Česká tenistka se však ubránila a nastartovala vydřený obrat. Třetí set se natáhl na 16 gamů, zápas trval dvě a půl hodiny.

V otočení stavu Siniakové nezabránil ani prokazatelně chybně zahlášený out v její neprospěch, který však nemohl být vyvrácen kvůli absenci jestřábího oka na kurtu.

Siniaková se ve třetím kole londýnského grandslamu potká podruhé v kariéře s Italkou Camilou Giorgiovou.

Strýcová se potká ve třetím kole s Görgesovou

Barbora Strýcová ve svém utkání připustila menší drama v závěru, kdy ji Ukrajinka Curenková sebrala tři gamy v řadě. Jinak to byla Češka, kdo kráčel od začátku pro postup do třetího kola londýnského grandslamu.

Strýcová vs. Curenková

Podrobná reportáž

V úvodním setu přejela Strýcová soupeřku 6:1, k čemuž jí stačilo 25 minut. K podobnému scénáři měla namířeno i sada druhá, jenže když už scházela 23. nasazené hráčce k triumfu jediná hra, začala se Curenková vzpouzet.

„Začala do toho víc chodit a hrála trochu vabank, bylo jí to jedno. Škoda mečbolu na returnu, pak se to sešlo blbě. Ale nebylo to tak, že bych se zhoršila, do servisu jsem šla s novými míči a dobře to dopadlo,“ uvedla Strýcová.

Za stavu 5:1 pro Strýcovou začala sbírat Ukrajinka vítězné fiftýny a snížit na 4:5, přičemž Strýcová nevyužila tři mečboly. Na čtvrtý pokus už to ale české tenistce vyšlo, při svém podání uhrála čistou hru a postupuje do další fáze Wimbledonu. Po Karolíně Plíškové a Lucii Šafářové je třetí Češkou ve třetím kole.

Divá Bára válí. Zklidnila se. Ale pořád zuřím a jsem nevrlá, přiznává

V něm se v pátek potká s německou hráčkou Julií Görgesovou, třináctou hráčkou žebříčku. Strýcová má s Němkou pozitivní bilanci 6:5, ale poprvé dojde na jejich souboj na trávě.

„Umí zahrát super, ale taky nic moc. Musím vyčkávat na šanci, pokud nějakou dostanu. Budu se snažit hrát pestře, aby neměla moc rytmus, protože to má moc ráda,“ plánovala Strýcová.

Český Goliáš přemohl argentinského Davida

Jediný český zástupce mezi muži Jiří Veselý potřeboval dvě hodiny na to, aby si ve třech setech poradil s Diegem Schwartzmanem z Argentiny. Na výhru dosáhl i díky obratu ve třetí sadě, která nakonec dospěla až do tie-breaku.

Veselý vs. Schwartzman

Podrobná reportáž

Argentinec ve třetím setu vedl, jenže Veselý dokázal dotáhnout těsný náskok soupeře. Schwartzmanovi nasázel sedmnáct es a čtyřikrát mu vzal servis. Sám přišel o podání jen dvakrát a servis udržel i v závěru třetí sady. Za stavu 5:6 odvrátil tři setboly a tie-break získal poměrem 7:3.

„Za výhru jsem strašně rád. Byl to super zápas. Výborně jsem podával a dva sety držel dominanci, než ve třetím setu přišly nervíky a začaly ubývat trochu síly, ale vyšlo to,“ řekl po utkání Veselý.

Veselý využil toho, že jedenáctý hráč světa Diego Schwartzman z Argentiny na trávě vyhrál jen jeden zápas v kariéře. Vítěze teď čeká den volna, o vyrovnání svého wimbledonského maxima bude usilovat v sobotu. 

Ve třetím kole se při neúčasti zraněného Tomáše Berdycha jediný český muž ve dvouhře může těšit na devatenáctého nasazeného Fabia Fogniniho z Itálie, s kterým loni ve Wimbledonu prohrál ve druhém kole. V případě postupu by šel nejspíš vstříc Španělu Rafaelu Nadalovi.

„Musím být pokorný, jít krok za krokem, ale i v dalším zápase mám reálnou šanci postoupit,“ uvědomoval si Veselý.

Vítězný návrat „Bucie“

Lucie Šafářová s Američankou Bethanií Mattekovou-Sandsovou vstoupily po obnovení spolupráce vítězně do Wimbledonu. Pětinásobné grandslamové šampionky ve čtyřhře, které si v žertu říkají „Team Bucie“, na londýnské trávě zdolaly v prvním kole šestnácté nasazené Ukrajinku Ljudmylu Kičenokovou a Allu Kudrjavcevovou z Ruska 7:6 a 7:5.

„Před zápasem jsem byla plná emocí, že jdeme s Bethanií znovu na kurt, a jsem moc ráda, že jsme zpátky,“ zářila Šafářová. „Navázaly jsme tam, kde jsme skončily. Fungovalo to mezi námi jako za starých časů a hrály jsme výborně.“

Wimbledonský triumf chybí Šafářové s Mattekovou-Sandsovou z grandslamových jako jediný. I proto se daly v All England Clubu znovu dohromady.

Letos spolu ještě nehrály, protože Matteková-Sandsová si před rokem právě ve Wimbledonu při dvouhře vážně poranila koleno. A když se nedávno vrátila na kurty, trápila zase Šafářovou tři měsíce viróza a pak bakteriální infekce.

Naposledy tvořily pár loni na French Open a antukový grandslam završily titulem.

První kolo čtyřhry zvládly i turnajové dvojky Andrea Sestini Hlaváčková s Barborou Strýcovou, které vyhrály 4:6, 6:1 a 6:4 nad Slovinkou Polonou Hercogovou a Bernardou Peraovou z USA.

Po Čiličovi končí překvapivě i Muguruzaová

Londýnský grandslam přišel o obě nasazené trojky. Obhájkyni titulu Španělku Garbiňe Muguruzaovou po výhře 5:7, 6:2 a 6:1 senzačně vyřadila Belgičanka Alison van Uytvancková, loňský finalista Chorvat Marin Čilič podlehl v pěti setech Argentinci Guidu Pellovi.

Z prvních osmi nasazených hráček pokračují už jen Rumunka Simona Halepová a Karolína Plíšková. Dál jde i světová jednička Španěl Rafael Nadal.

Dvaaosmdesátý hráč žebříčku Pella prohrával 0:2 na sety, ale nakonec po více než třech hodinách zvítězil nad Čiličem 3:6, 1:6, 6:4, 7:6 a 7:5. Světové pětce z Chorvatska nepomohlo ani 27 es.

Pella poprvé v kariéře postoupil na grandslamu do třetího kola. „Včera hrál skvěle a trefoval míče tak, že jsem nemohl nic dělat. Takže mi déšť dost pomohl,“ připomněl Argentinec, že se utkání dohrávalo z předchozího dne.

Švýcar Stan Wawrinka v utkání s Italem Fabbianem.
Chorvat Marin Čilič podává v utkání s Guidem Pellou z Argentiny.
Rafael Nadal zdraví diváky během příchodu k utkání s Kazachem Kukuškinem.

Turnajová trojka Muguruzaová prohrávala v prvním setu 2:4, ale nakonec jej získala. Další dva už ale byly jasnou záležitostí Belgičanky, která světové trojce povolila jen tři gemy a po necelých dvou hodinách proměnila první mečbol.

Čtyřiadvacetiletá Van Uytvancková byla ve Wimbledonu dosud nejdál ve druhém kole. Jejím grandslamovým maximem je čtvrtfinále na French Open 2015. Stejně stará Muguruzaová, která předloni v Paříži triumfovala, na grandslamu vypadla v druhém kole už poosmé.

Jedním ze šlágrů čtvrtečního programu byl souboj Kazacha Michaila Kukuškina se Nadalem, který postoupil po výhře 6:4, 6:3, 6:4 .

Třetí kolo čeká i srbského tenistu Novaka Djokoviče, který přehrál Argentince Zeballose 6:1, 6:2, 6:3. Dominika Cibulková ze Slovenska si zase poradila s Britkou Kontaovou 6:3 a 6:4.

Čtyři Češky zabojují v pátek o osmifinále

Páteční program

Centrální dvorec (14:00 SELČ):
Querrey (11-USA) - Monfils (Fr.)
S. Williamsová (25-USA) - Mladenovicová (Fr.)
Federer (1-Švýc.) - Struff (Něm.).

Kurt č. 1 (14:00):
V. Williamsová (9-USA) - Bertensová (20-Niz.)
Karolína Plíšková (7-ČR) - Buzarnescuová (29-Rum.)
Raonic (13-Kan.) - Novak (Rak.).

Kurt č. 2 (12:30):
2. zápas Strýcová (23-ČR) - Görgesová (13-Něm.).

Kurt č. 12 (12:30):
1. zápas Šafářová (ČR) - Makarovová (Rus.).

Kurt č. 18 (12:30):
1. zápas Siniaková (ČR) - Giorgiová (It.).

Čtveřice českých tenistek bude hrát v pátečním programu o postup do osmifinále. Ve třetím kole nastoupí sedmá nasazená Karolína Plíšková, Barbora Strýcová, Lucie Šafářová a Kateřina Siniaková.

Plíšková bude hrát druhý zápas na dvorci číslo jedna s Rumunkou Mihaelou Buzarnescuovou, s kterou se dosud nestřetla. Třiadvacítka Strýcová nastoupí na dvojce proti třinácté nasazené Julii Görgesové z Německa.

Dvaadvacetiletá Siniaková bude o své grandslamové maximum bojovat s Camilou Giorgiovou, kterou jednou porazila a jednou s ní prohrála. Bývalou semifinalistku Wimbledonu Šafářovou čeká Ruska Jekatěrina Makarovová, která vyřadila druhou nasazenou Caroline Wozniackou z Dánska.

Tenisový grandslamový turnaj Wimbledon v Londýně

tráva, dotace 34 milionů liber

Ženy:
Dvouhra - 2. kolo:

Strýcová (23-ČR) - Curenková (Ukr.) 6:1, 6:4
Siniaková (ČR) - Džabúrová (Tun.) 5:7, 6:4, 9:7
Kerberová (11-Něm.) - Liuová (USA) 3:6, 6:2, 6:4
Ósakaová (18-Jap.) - Boulterová (Brit.) 6:3, 6:4
Gavrilovová (26-Austr.) - Stosurová (Austr.) 6:4, 6:1
Bartyová (Austr.) - Bouchardová (Kan.) 6:4, 7:5
Kasatkinová (14-Rus.) - Putincevová (Kaz.) 6:2, 6:3
Mertensová (15-Belg.) - Vickeryová (USA) 6:1, 6:3
Suárezová (27-Šp.) - Sorribesová (Šp.) 6:4, 6:1
Sie Šu-wej (Tchaj-wan) - Arruabarrenaová (Šp.) 6:3, 6:3
Halepová (1-Rum.) - Čeng Saj-saj (Čína) 7:5, 6:0
Cibulková (SR) - Kontaová (22-Brit.) 6:3, 6:4
Ďjačenková (Rus.) - Keninová (USA) 6:4, 6:1
Bencicová (Švýc.) - Riskeová (USA) 1:6, 7:6 (12:10), 6:2
Ostapenková (12-Lot.) - Flipkensová (Belg.) 6:1, 6:3
Kontaveitová (28-Est.) - Bradyová (USA) 6:2, 7:6 (7:4)
Sasnovičová (Běl.) - Townsendová (USA) 6:0, 6:4
Van Uytvancková (Belg.) - Muguruzaová (3-Šp.) 5:7, 6:2, 6:1.

Muži:
Dvouhra - 2. kolo:

Anderson (8-JAR) - Seppi (It.) 6:3, 6:7 (5:7), 6:3, 6:4
Isner (9-USA) - Bemelmans (Belg.) 6:1, 6:4, 6:7 (6:8), 6:7 (3:7), 7:5
Kohlschreiber (25-Něm.) - Müller (Luc.) 7:6 (8:6), 7:6 (7:4), 7:6 (7:3)
Tsitsipas (31-Řec.) - Donaldson (USA) 6:3, 6:2, 3:6, 4:6, 6:3
Fabbiano (It.) - Wawrinka (Švýc.) 7:6 (9:7), 6:3, 7:6 (8:6)
Simon (Fr.) - Berrettini (It.) 6:3, 7:6 (7:4), 6:2
Tiafoe (USA) - Benneteau (Fr.) 4:6, 6:3, 6:4, 6:2
Nadal (2-Šp.) - Kukuškin (Kaz.) 6:4, 6:3, 6:4
Pella (Arg.) - Čilič (3-Chorv.) 3:6, 1:6, 6:4, 7:6 (7:3), 7:5
Djokovič (12-Srb.) - Zeballos (Arg.) 6:1, 6:2, 6:3
Kyrgios (15-Austr.) - Haase (Niz.) 6:3, 6:4, 7:5
De Minaur (Austr.) - Herbert (Fr.) 6:2, 6:7 (8:10), 7:5, 6:3
Veselý (ČR) - Schwartzman (14-Arg.) 6:3, 6:4, 7:6 (7:3)
Ebden (Austr.) - Robert (Fr.) 6:3, 7:6 (7:5), 4:6, 6:1
Del Potro (5-Arg.) - F. López (Šp.) 6:4, 6:1, 6:2
Edmund (21-Brit.) - Klahn (USA) 6:4, 7:6 (7:0), 6:2
Nišikori (24-Jap.) - Tomic (Austr.) 2:6, 6:3, 7:6 (9:7), 7:5
Paire (Fr.) - Shapovalov (26-Kan.) 0:6, 6:2, 6:4, 7:6 (7:3)
Gulbis (Lot.) - Džumhur (27-Bos.) 2:6, 6:4, 6:3, 1:6, 6:3
Chačanov (Rus.) - Baghdatis (Kypr) 6:3, 6:4, 3:6, 6:7 (4:7), 7:5
Fognini (19-It.) - Bolelli (It.) 6:3, 6:4, 6:1.

Čtyřhra - 1. kolo:
Šafářová, Matteková-Sandsová (ČR/USA) - L. Kičenoková, Kudrjavcevová (16-Ukr./Rus.) 7:6 (8:6), 7:5
Bertensová, Larssonová (9-Niz./Švéd.) - Voráčová, Adamczaková (ČR/Austr.) 6:2, 6:3
Makarovová, Zvonarevová (Rus.) - Vondroušová, Blinkovová (ČR/Rus.) 6:3, 6:4
Rosolská, Spearsová (Pol./USA) - Hrdinová, Olmosová (ČR/Mex.) 6:1, 6:4
Sestini Hlaváčková, Strýcová (2-ČR) - Hercogová, Peraová (Slovin./USA) 4:6, 6:1, 6:4
Krejčíková, Siniaková (3-ČR) - Guarachiová, Routliffeová (Chile/N. Zél.) 6:2, 2:6, 6:2.

Autoři: ,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Sedmý zápas ve finále, co víc si přát? těší se na další bitvu kapitán Vrána

26. dubna 2024  21:36

Nekončíme! Jedeme dál! Třinečtí hokejisté ukázali, že stále ještě mají dost sil, aby se s...

Hokejisté uspěli v přípravě i popáté. Na Slovensku vyhráli 4:2, trefil se i Vrána

26. dubna 2024  16:20,  aktualizováno  21:35

Aktualizujeme Čeští hokejisté vyhráli i pátý přípravný duel před domácím MS. V Trenčíně zdolali domácí Slovensko...

Medaile po 20 letech. Judistka Zachová se stala první českou mistryní Evropy

26. dubna 2024  16:16,  aktualizováno  21:30

Renata Zachová je mistryní Evropy v judu. Ve finále kategorie do 63 kilogramů porazila na ipon...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...