V ZÁPASE. Zlínská Sabina Machalová postoupila do finále Juniorky přes Gabrielu Andreu Knutsonovou.

V ZÁPASE. Zlínská Sabina Machalová postoupila do finále Juniorky přes Gabrielu Andreu Knutsonovou. | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Machalové dal postup zabrat. Zbylí hráči se do finále probili lehce

  • 0
Týdenní snažení tenisových dorostenců přidat se k dosavadním vítězům Pardubické juniorky je u konce. Nejúspěšnější hráči letošního 88. ročníku se dnes na kurtech u zámku poperou o tituly.

Jestliže před turnajem se adeptky zlaté medaile z Juniorky mezi dívkami vzhledem ke slabší konkurenci určovaly jen obtížně, nyní už je tajenka téměř vyplněná. Na centrálním kurtu LTC u pardubického zámku svedou od 10.30 souboj o mistrovský titul nasazená trojka Martina Kudelová z Přerova a Sabina Machalová ze Zlína, turnajová třináctka.

Zatímco Kudelová si v semifinále poradila s oddílovou kolegyní Hanou Pektorovou ve dvou setech 6:4 a 6:4, Machalová se s prostějovskou Gabrielou Andreou Knutsonovou nadřela podstatně víc. Úvodní sadu sice získala rovněž poměrem 6:4, ovšem druhou prohrála hladce 2:6 a musela se znovu „přepnout“ na vítězný mód. Rozhodující sadu ovládla 6:2.

„Je to velká úleva, protože Gabriela hrála ve druhém setu hodně dobře,“ prohlásila Machalová.

Výhra nad Knutsonovou ji před finále patřičně povzbudila. „Tohle je moje poslední Pardubická juniorka. Doufám, že ji vyhraju,“ řekla.

To z finalistů chlapecké dvouhry neměl problémy s postupem ani jeden. Prostějovský Daniel Orlita porazil Lukáše Vejvaru z I. ČLTK Praha 6:3 a 6:4, Vít Kopřiva (též Prostějov) měl semifinále výrazně ulehčené tím, že jeho sok Filip Duda ze Sparty za stavu 0:6, 0:2 vzdal pro alergickou reakci na bodnutí vosou.

Kopřiva, nasazená dvojka, už v prvním setu ničil malátného soupeře také esy. „Tentokrát jsem servíroval velice dobře,“ pochvaloval si. „Moje tradiční zbraň to úplně není, ale teď jsem na tom docela dost pracoval. Snažím se, abych si podáním co nejvíc pomáhal,“ dodal.

Finále čtyřhry chlapců ve čtvrtek skončilo triumfem dvojice Patrik Rikl-David Novák, kteří přemohli duo Petr Hájek-Pavel Motl 6:2, 2:6 a 10:8. Talentovaný sparťan Rikl si tak částečně spravil náladu po vyřazení už ve čtvrtfinále dvouhry.

V dívkách se radovala Machalová se svou parťačkou Pavlou Kováčovou, když porazily pár Pektorová-Adéla Heinová 6:7(7), 6:2, 10:6.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga