Šafářová se rozloučila s Fed Cupem: Já končím, ale tým jde dál

  18:03
Během patnácti let odehrála 29 zápasů a dobyla čtyři tituly. Tenistka Lucie Šafářová patřila k hlavním oporám českého fedcupového týmu a když se v neděli v Prostějově představila v reprezentačním dresu naposledy, čekalo ji vítězné a emotivní rozloučení.
Lucie Šafářová se v Prostějově loučí s reprezentační kariérou a děkuje...

Lucie Šafářová se v Prostějově loučí s reprezentační kariérou a děkuje fanouškům za podporu. | foto: Česká sportovní / Pavel Lebeda (sport-pics.cz)

Za rozhodnutého stavu baráže s Kanadou společně s Barborou Krejčíkovou porazily pár Dabrowská, Fichmanová 7:6 a 7:5 a upravily skóre na konečných 4:0. Šafářová paradoxně uspěla ve fedcupové čtyřhře poprvé v kariéře, o to větší ovace si užívala. „Děkuji fanouškům, byly to úžasné roky, takovou podporu nemá žádný jiný tým,“ pravila po zápase na kurtu a zatímco příznivci skandovali její jméno, v očích se jí leskly slzy.

Hrdinka finále se Srbskem v Praze 2012, kde zařídila dva body, dala v Prostějově sbohem své vydařené kariéře v národních barvách. 

Krejčíková o čtyřhře

„Před zápasem jsme vzpomínaly, že jsme tady jednou před extraligou hrály exhibici, když mi bylo asi 16. Takže pro mě byla obrovská čest, že jsem si s Luckou zahrát, a že jsme vyhrály byl takový bonus.“

Co vše vám Fed Cup dal?
Jelikož jsem v týmu strávila spoustu let, dal mi opravdu hodně. Začala jsem v roce 2004 v Estonsku, to jsem se tak rozkoukávala, potom jsme bojovaly o postup do elitní skupiny, kolikrát jsme blbě prohrály a nedařilo se. Pak přišlo vítězné finále v Moskvě 2011, kde Péťa (Kvitová) hrála výborně, já naopak nepřinesla týmu ani jeden bod, takže jsem byla za sebe smutná, ale s týmem byla samozřejmě obrovská radost. Což je taky unikátní zkušenost. O rok později jsem v Praze získala rozhodující bod proti Srbsku, což bylo při té atmosféře v O2 areně neuvěřitelné. Myslím, že to můžu řadit ke svým nejkrásnějším tenisovým vzpomínkám vůbec.

A je něco, co vám vzal?
Myslím, že nic. Vždy jsem byla ráda součástí fedcupového týmu a byla to pro mě čest. Tým jsme měly vždy skvělý, těch pět titulů byla zásluha především dobré atmosféry uvnitř týmu, vzájemného porozumění a zázemí, které nám vytvářeli. Jsem šťastná, co všechno jsem prožila, a budu na to ráda vzpomínat.

Kdy vám tedy bylo v reprezentační kariéře nejhůře?
Asi v utkáních, ve kterých jsme se škrábaly nahoru a furt se nám to nedařilo. Nebo když jsme prohrály v Brně z mečbolu. Už jsme cítily, že budeme ve finále, ale nakonec jsme nebyly, tak to bylo takové smutné. Ale jinak si vybavuji hlavně hezké zážitky, ty špatné zapomínám.

Lucie Šafářová pronáší děkovnou řeč po svém rozloučení s reprezentační kariérou...
Lucie Šafářová si úžívá rozloučení s fedcupovou kariérou po utkání s Kanadou v...
Český fedcupový tým slaví vítězství v baráži nad Kanadou.

Zocelil vás Fed Cup i do individuální kariéry?
Rozhodně ano. Tenisové publikum na turnajích je pořád roztříštěné, ale ve Fed Cupu má člověk buď obrovskou zodpovědnost a cítí tlak, protože hraje doma a když bude hrát blbě, tak to bude hrůza, a při venkovních zápasech je zase celé publikum proti. Tohle je něco, co člověk mimo týmovou soutěž nezažije. Když jsem tenkrát psychicky zvládla tlak ve finále se Srbskem, tak už jsem nikdy neměla nic těžšího.

Co si z Fed Cupu budete nejvíce pamatovat?
Určitě třeba cestu do Říma, kam jsme kvůli výbuchu sopky musely jet autobusem, a po cestě jsme hrály slovní hry. To jsme se vrátily do juniorských let, kdy jsme objížděly turnaje ITF. Jinak jsou to takové drobnosti, co se během týdne vyskytnou, třeba máme vtipné fotky v šatně. To jsou naše specifika, která mi budou chybět.

Kdy vás poprvé napadlo, že Fed Cup za Česko vyhrajete?
Asi když jsme měly takový pohodový tým tvořený nejen skvělými hráčkami ve formě, ale také příjemnými povahami.

Česká rozlučka

Definitivně se rozloučit s domácím publikem plánuje Šafářová v prvním květnovém týdnu na turnaji J&T Banka Prague Open, kde buse startovat ve dvouhře i ve čtyřhře. Předtím ještě odehraje čtyřhru ve Stuttgartu po boku Rusky Pavljučenkovové. 

Co říkáte na svůj dnešní výkon po sedmiměsíční pauze?
Myslím, že dobrý. Vždy to samozřejmě může být lepší, ale myslím, že jsme hrály hezkého debla. Ony jsou dobré soupeřky, obě deblistky, rozhodně jsme musely hrát dobře, abychom je porazily.

Kdy na vás nejvíce dolehla tíha rozlučky?
Nejdřív jsem byla nervózní před zápasem, přeci jenom když jde o poslední zápas, tak je to emotivní. Potom když mě představovali a říkali všechny úspěchy, tak už jsem měla slzy v očích. To jsem si řekla, ježišmarja, ještě jsem ani nezačala hrát a už brečím. Pak v zápase to bylo super, s Bárou (Krejčíkovou) jsme podle mě hrály velmi dobře. A pak to samozřejmě bylo obrovsky emotivní na konci, to jsem slzy opět neudržela. Ale nebylo to tak špatné.

Poslední úder při mečbolu jste symbolicky zahrála právě vy.
Při poslední výměně mě napadlo, jestli budu mít i ten poslední balon, kterým bych zakončila. Nakonec to tedy vyšlo. Velmi si vážím toho, jakou rozlučku jsem tu mohla mít, že lidi zůstali a vytvořili tak krásné prostředí. Je obzvlášť krásné, že to bylo zrovna tady v Prostějově, kde jsem strávila dětství, odtrénovala nejvíc hodin.

Šafářová o Roland Garros

„Žádám o divokou kartu do hlavní soutěže, ale myslím, že o tom budou rozhodovat až těsně před začátkem. S Bethanie (Mattekovou-Sandsovou) tam chceme hrát čtyřhru. Doufám, že už bude zdravá, už začala hrát a trénovat, tak snad se jí nic nestane.“  

Ve Fed Cupu jste čtyřhru čtyřikrát prohrála, až dnes jste poprvé uspěla.
Byla jsem ráda, říkala jsem si, že si dám klidného debla za rozhodnutého stavu. Ty čtyři prohrané předtím sice taky byly za rozhodnutého stavu, ale teď jsem fakt chtěla vyhrát. Tenkrát to bylo vždycky po oslavě, člověk si dá nějaké šampaňské v šatně, a ne že by to nebral vážně, ale je tam tolik emocí z oslav, že je hrozně těžký přijít na kurt a zkoncentrovat. Ale dneska jsem přišla na kurt a opravdu jsem chtěla vyhrát.

Máte za sebou rozlučku s reprezentací, jaké budou ty další?
Loučit se s lidmi, se kterými mám tolik vzpomínek, je velmi emotivní a nedokážu teď říct, jaké budou ty další rozlučky. Myslím, že každá bude trochu jiná, specifická, ale beru to tak, že to nekončí, že stejně budu tým sledovat, stejně s lidmi budu v kontaktu, budu nějakým způsobem součástí tenisu. Třeba se přijdu podívat na domácí zápasy. Já končím, ale tým a vše okolo jde dál. A už je čas to předat.

Jste ráda, že se vám podařilo rozloučit se přímo na kurtu?
To jsem právě chtěla, proto jsem začala znovu trénovat. Přemýšlela jsem, jestli mám udělat rozlučku jen tak a skončit, nebo si ještě zahrát. A tím, že jsem byla zdravotně v pořádku, tak jsem si říkala, že by bylo hezčí, kdybych si to odehrála, a ještě naposledy užila na kurtu. Takže první rozlučka se povedla krásně, tak uvidíme, jaká bude ta česká singlová a zahraniční.

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga

  • Nejčtenější

Biatlonovou sezonu 2023/2024 ozdobilo MS v Česku, globus mají Bö a Vittozziová

17. dubna 2023  10:09,  aktualizováno  17.3 23:53

První startovní výstřel Světového poháru padl 25. listopadu 2023 ve švédském Östersundu, naposledy...

Liverpool - Sparta 6:1, sedm minut, čtyři góly, pak exhibice. Skóre mohlo být vyšší

14. března 2024  19:58,  aktualizováno  22:51

Liverpool (Od našeho zpravodaje) Ještěže už je konec. Sparťanští fotbalisté na souboj se slavným Liverpoolem s radostí vzpomínat...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tvrdý zákrok a msta v tunelu. Prasárna, Flynn u mě skončil, řekl sparťan Kempný

16. března 2024  23:09

Běžela 34. minuta. Sparta získávala proti Liberci převahu, když najednou útočník Severočechů Oscar...

Plzeň - Servette 0:0, 3:1 na pen. Historický úspěch, hrdinou Jedlička

14. března 2024  17:48,  aktualizováno  23:36

Plzeňští fotbalisté zvládli penaltový rozstřel (3:1) a přes Servette Ženeva postupují do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia - AC Milán 1:3, marná snaha v deseti. Naději vzala červená pro Holeše

14. března 2024  17:41,  aktualizováno  20:47

Slávističtí fotbalisté v Evropské lize v aktuální sezoně dohráli. V osmifinálové odvetě s italským...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Součkův rok na houpačce. Saúdská Arábie? Radši Slavia. Vyhlíží novou repre i Haalanda

19. března 2024  3:03

Už žádná děkovná zdravice přes mobil. Tomáš Souček převzal své třetí ocenění pro Fotbalistu roku...

Ukaž, jestli umíš běhat po vodě. Elitní střelec Šulc má táhnout reprezentaci

19. března 2024

Premium Na jednatřicítku může zapomenout, protože v reprezentaci se tak vysoká čísla nevedou. Ale není to...

Fotbalistou roku se stal Souček, předčil Krejčího. Mezi trenéry vyhrál Trpišovský

18. března 2024  22:29

Nejlepším českým fotbalistou za rok 2023 se stal Tomáš Souček. V souboji s druhým sparťanem...

Zemřel dlouholetý šéf ČSTV a českého plavání Vladimír Srb, bylo mu 79 let

18. března 2024  22:16

Ve věku 79 let dnes zemřel někdejší předseda Českého svazu tělesné výchovy (ČSTV) Vladimír Srb. O...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...