Josef Váňa s Tiumenem (vpravo) v kvalifikaci na Velkou pardubickou.

Josef Váňa s Tiumenem (vpravo) v kvalifikaci na Velkou pardubickou. | foto: ČTK

Šedesátník Váňa upadl. Ale na Velkou pardubickou bude připraven

  • 1
Říká o sobě, že v jeho těle není snad jediná kost, kterou by už neměl někdy zlomenou. I otřesů mozku má na kontě pět. A v Baden-Badenu se roku 1994 po těžkém karambolu dostal do stavu klinické smrti. Z tohoto pohledu byl sobotní pád žokeje Josefa Váni, po němž jej pouze bolelo za krkem, vlastně běžnou pracovní rutinou.

Nicméně když padne osminásobný vítěz Velké pardubické a v šedesáti letech její živoucí ikona, vždy to rozvíří diskuse. A Váňa v sobotu padl.

K následným dotazům na své zdraví však Váňa přistupoval se svým tradičním humorem. "Naštvalo mě to. Ale že jsem potom nemohl najít ztracený bičík, mě naštvalo víc," říkal. Nebo také: "Jakmile jsem viděl, že ke mně utíká pardubický dostihový doktor, byl jsem hned v pohodě."

Co se vlastně předtím stalo? Váňa už byl s hnědákem Tiumenem, v jehož sedle třikrát triumfoval ve Velké pardubické, do letošního ročníku kvalifikován, nemusel tedy absolvovat sobotní kvalifikaci. V rámci přípravy tedy přihlásil Tiumena do rámcové Velké ceny Peruána na 5 200 metrů.

Dva kilometry před cílem byli v kontaktu s žokejem Faltejskem a jeho klisnou Orphee des Blins, loňskou vítězkou Velké. "Jenže v oblouku před čtyřiadvacítkou mě remplovali na bariéru, že jsem si o ní málem urazil nohu," líčil Váňa.

"Někdo tam na Tiumena v oblouku stoupl, že si urval zadní podkovu. To ho asi rozhodilo. Asi proto pak udělal na Anglickém skoku ptákovinu, kterou jsem nikdy předtím u něj nezaznamenal. Nebyl srovnaný a před skokem si přidupl."

Pád byl důsledkem této chyby. Váňa zůstal s vyraženým dechem ležet na zemi a kromě doktora k němu zděšeně utíkala i jeho manželka Pavla. Po chvíli se však postavil a začal hledat bičík. "Moji paní jsem naštval už ráno, tak tím pádem jsem jí ještě přidal," říkal s úsměvem. "Potom mi zase zakazovala jezdit." Po svých odkráčel do padoku, kde se staral o další koně, které do Pardubic přivezl.

Třináctého října, pokud se i potlučený Tiumen dá dohromady (čemuž žokej věří), bude Váňa opět na startu Velké. Pojede o svůj devátý triumf i o pokoření letitého rekordu amatéra Vladimira Hejmovského, v 59 letech nejstaršího šampiona dostihu.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž