Plavkyně Černá-Netrefová ukončila kariéru

Brno - Jedna z nejlepších českých plavkyň uplynulých deseti let Hana Černá-Netrefová z Komety Brno ukončila ve svých osmadvaceti letech kariéru. Jejím největším úspěchem tak zůstane titul mistryně Evropy v krátkém bazénu ze Sheffieldu z roku 1998 v polohovém závodě na 400 metrů. "Rozhodnutí skončit kariéru ve mně zrálo celý poslední rok. Hlavně proto, že už moje plavání nebylo zcela podle mých představ. Na nedávném mistrovství Evropy v Berlíně jsem věděla, že závodím naposledy, neboť jsem už nechtěla začínat další tréninkový cyklus," vysvětila své rozhodnutí Černá-Netrefová.

Během své kariéry získala 129 titulů mistryně republiky a překonala 125 československých a českých rekordů. Z pečlivě vedeného tréninkového deníku Hany Černé-Netrefové lze vyčíst, že za svou kariéru naplavala v přípravě a v závodech 38.733 kilometrů.

Ze tří startů na olympijských hrách v Barceloně, Atlantě a Sydney se Netrefové výsledkově vydařilo poslední vystoupení v Austrálii, kde jí devátým místem těsně unikl postup do finále v dlouhém polohovém závodě. Vedle titulu mistryně Evropy si brněnská plavkyně nejvíce cení ještě bronzové medaile z mistrovství Evropy 1993 z dlouhého bazénu v Sheffieldu a své první medaile z ME juniorek 1989 v Leedsu ve štafetovém polohovém závodě na 4x200 metrů, kde doplavala spolu s Olgou Šplíchalovou, Lenkou Maňhalovou a Slovenkou Sylvou Dusinovou třetí.

Její sportovní kariéru lemovalo osmnáct let společné práce s trenérem Josefem Nalezeným, který své svěřenkyni na rozlučkové tiskové konferenci předal kytici se symbolickými osmnácti růžemi. "Potkalo mě trenérské štěstí v tom, že jsem mohl s Hanou pracovat. Přitom mohu říci, že Hana je plavecké dřevo, ovšem svoje nedostatky nahrazovala devadesáti procenty vůle a houževnatosti. Byla to moje zlatá rybka," tvrdí Nalezený, který vidí případnou nástupkyni Netrefové v Janě Pechanové.

Při vrcholovém sportu stačila Hana Netrefová vystudovat Mendelovu zemědělskou a lesnickou fakultu v oboru informatika a v současné době pracuje jako odborná asistentka na Provozně ekonomické fakultě. "Od plavání nechci utéci. Ale po trenérské práci netoužím. Zažila jsem stres v touze uspět jako závodnice a trenér je pod podobným psychickým tlakem. Od toho bych si chtěla odpočinout," dodává Netrefová.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž