Martina Sáblíková si tentokrát led na rybníku odpustí.

Martina Sáblíková si tentokrát led na rybníku odpustí. | foto: Michal Klíma, MAFRA

Místo ledu na rybníku čeká Sáblíkovou v zimě jen prkno

  • 4
Turínskou olympijskou medaili, kterou by v případě dodatečné diskvalifikace Němky Pechsteinové obdržela poštou, už je Martina Sáblíková ochotna přijmout. "Pechi je moje kámoška," zdůrazňuje.

"Pokud jí prokážou vinu, bude mě to bolet, protože jsem jí věřila. Tu medaili bych si vzala. Ale mým cílem je projet na olympiádě cílem a hned vědět, že na té bedně stojím." To může dokázat teprve v únoru ve Vancouveru.

Co nyní udělat, aby zlatá forma ze Světového poháru vydržela? Nebude to běžný trénink. Po 3 dnech aklimatizace v Evropě začne znovu třífázový trénink. Zatím na suchu, až do 26. prosince si vystačí v Česku se speciálním kluzkým prknem imitujícím led, na němž bude "bruslit" v ponožkách.

Martina Sáblíková na zamrzlém rybníku u Košinova, kde se konalo Mistrovství republiky v rychlobruslení. Zleva Milan Sáblík, Karolína Erbanová a Martina Sáblíková pomáhají s přípravou závodní dráhy na Černém rybníku u Studnic na Chrudimsku. Martina Sáblíková na MČR

"Je to náhražka, jako když dáte dítěti dudlík, aby nebrečelo," říká kouč Petr Novák. "Na prkně mají podobný posed a namáhají i podobné svaly jako na bruslích. Jenže led to není."

Na rybníky, kde vždy o Vánocích trénovali, tentokrát nevyrazí. "Nechci riskovat," tvrdí kouč. "Kazí si tam styl. A obávám se nachlazení. Už v Calgary jí neprospělo, když chodila do haly a venku bylo minus 27." V Salt Lake City pak Sáblíkovou bolela záda, což trenér přisuzuje extrémním změnám teplot.

Dva dny po Štědrém večeru celá skupina zamíří do Itálie, na soustředění v Collalbu, odkud si v lednu odskočí jen na 4 dny na mistrovství Evropy v Norsku. "V Collalbu budou jezdit denně 40 až 50 kilometrů na ledu, plus kolo, posilovna, speciální cviky." Známá maximalistka Sáblíková se pousměje: "To nic není. Už jsem zvládla za den i přes 70 kilometrů."

Nezvykle brzký bude též odlet do Kanady. Sáblíková, Erbanová a kouč se tam vydají už 22. ledna, tedy 23 dnů před prvním závodem na hrách. Důvod je prostý. Sáblíková měla v minulosti i druhý týden po příletu do zámoří trable s aklimatizací. "Teď neponecháme nic náhodě," ujišťuje Novák.

Ponorkové nemoci se rychlobruslařka neobává. "Ta nehrozí. Budu natěšená." Na co? Na medaili přece. Tu opravdovou.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž