Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Taschlerovi útočí na MS na elitní desítku, Francouzi zajeli světový rekord

  16:16aktualizováno  16:38
Jediní zbylí čeští zástupci na krasobruslařském mistrovství světa sourozenci Natálie a Filip Taschlerovi předvedli na úvod soutěže bezchybný rytmický tanec a jsou na průběžném 11. místě. Ve francouzském Montpellieru nejvíc zazářil domácí pár Papadakisová a Cizeron, který se ujal vedení s novým světovým rekordem.

Natálie a Filip Taschlerovi během rytmického tance na mistrovství světa v Montpellieru | foto: Reuters

V hale dozněl Madonnin hlas a místo něj se ozval potlesk, který doprovázel radost sourozenců na ledě. Natálie a Filip Taschlerovi právě dokončili svůj rytmický tanec na mistrovství světa a mohli být po právu nadšení.

Vstoupili do něj krokovou sekvencí ve vysokém tempu, následovalo povedené půlnoční blues. Zvedaná figura i twizzly na závěr byly na nejvyšší úrovni.

„Twizzly měli výborné, rychlé a unisono. Tanec byl velice razantně provedený, jeli v krásných hranách a v těsném držení,“ hodnotila v přenosu České televize bývalá mezinárodní rozhodčí Olga Žáková.

Natálie a Filip Taschlerovi během rytmického tance na mistrovství světa v Montpellieru

V přepočtu na známky to znamenalo 72,55 bodů, a tedy jasné vedení. Svůj start mělo v tu chvíli před sebou ještě deset párů v nejsilnějších rozjížďkách, bylo tedy jisté, že Taschlerovi do volných tanců nepojedou z horší než jedenácté pozice. Znovu u nich propukly oslavy, tentokrát se k nim mohl přidat i jejich trenér Matteo Zanni.

„S výkonem jsme oba moc spokojení. Odjeli jsme konečně čistý krátký program, o který jsme se snažili prakticky celou sezonu,“ radoval se Taschler. „Bezchybná jízda vyšla hezky na vrchol sezony, což je super, moc jsme si to užili.“

„Publikum bylo moc fajn, jsme rádi, že se hala mohla zaplnit. Viděli jsme tam několik českých vlajek. Přijeli sem za námi i naši nejbližší z Brna, krasobruslaři z VSK Technika Brno. Moc děkujeme za podporu, kterou jsme vnímali každou vteřinu,“ ocenila atmosféru Taschlerová.

Po skončení závodu se skutečně na jedenácté příčce našli. Od první desítky je před volnými tanci dělí 1,5 bodu. Naposledy se dostal český taneční pár mezi deset nejlepších párů na mistrovství světa v roce 1996. Tehdy se to podařilo Kateřině Mrázové a Martinu Šimečkovi.

Domácí radost

Největší favorité soutěže - domácí pár Gabriella Papadakisová a Guillaume Cizeron, nastoupili hned na úvod nejlepší rozjížďky. Rytmický tanec čerstvých olympijských šampionů je nápadný především rychlým pohybem paží. Francouzi se při tvorbě nechali inspirovat tanečním stylem waacking.

Francouzský taneční pár Gabriella Papadakisová a Guillaume Cizeron během svého rytmického tance na mistrovství světa v Montpellieru

Za každý provedený prvek si v pátek zasloužili nadšený potlesk publika. Předváděli tanec na té nejvyšší technické úrovni. Když dozněla hudba, dočkali se od naplněné haly dlouhých ovací ve stoje. 

Následné známky radost francouzských fanoušků jen stvrdily. Výslednými 92,73 body překonali Papadakisová se Cizeronem vlastní světový rekord z Pekingu a dostali se do vedení.

„Každý pohyb prstů je promyšlen do detailu. Krásně postavený tanec. Mají jedinečné unisono, při kterém vypadají jako jeden,“ chválila pár Žáková.

Žádná z následujících čtyř dvojic už nebyla schopna výškou udělených známek olympijské vítěze napodobit. Nejblíže se dostali Američané Madison Hubbelová a Zachary Donohue. Za technické prvky získali jen o osm desetin bodu méně, ve výrazu jim ale na Francouze přes dva body scházelo.

„Je to také výtečný tanec. Ale oproti Francouzům o malinko méně promyšlený,“ komentovala Žáková.

Třetí místo před volnými tanci obsadil další americký pár Madison Chocková a Evan Bates. Ti ztrácejí na Francouze už téměř pět bodů.

Papadakisová se Cizeronem tak mají našlápnuto k pátému titulu mistrů světa.

Ukrajinský taneční pár Oleksandra Nazarovová a Maksym Nikitin nastoupil ke své jízdě na mistrovství světa v národních barvách namísto tradičních soutěžních kostýmů.

Silný moment nastal chvíli před rytmickým tancem Taschlerových, to když dobruslil ukrajinský pár Oleksandra Nazarovová a Maksym Nikitin. Desátý pár z lednového mistrovství Evropy nastoupil stejně jako ve čtvrtek mezi muži jejich krajan Ivan Šmuratko místo v soutěžním kostýmu v triku národního týmu.

Nazarovová s Nikitinem navíc oproti předchozím soutěžím odjeli svůj tanec na píseň 1944 ukrajinské zpěvačky Džamaly. Po konci jízdy se velmi pohnutí krasobruslaři dočkali dlouhotrvajícího potlesku ve stoje od publika i od ostatních soutěžících.

„Po krátkém programu Ukrajinců byla celá hala včetně nás úplně dojatá. Vnímat text hudby, na kterou bruslili, bylo velice emotivní, šel nám mráz po zádech,“ přiznala Taschlerová.

MS v krasobruslení v Montpellier (Francie)

Taneční páry - po rytmickém tanci

1. Papadakisová, Cizeron (Fr.) 92,73 bodu, 2. Hubbellová, Donohue 89,72, 3. Chocková, Bates (všichni USA) 87,51, 4. Guignardová, Fabbri (It.) 84,22, 5. Gillesová, Poirier (Kan.) 80,79, 6. Smartová, Díaz (Šp.) 79,40, ...11. Taschlerová, Taschler (ČR) 72,55.

Sport v roce 2024

14. 6. - 14. 7. Fotbalové EURO, Německo
29. 6. - 21. 7. Cyklistická Tour de France
1. - 14. 7. Tenisový Wimbledon

  • Nejčtenější

Portugalsko - Česko 2:1, fotbalisté vedli, ale dali si vlastní gól a padli v nastavení

18. června 2024  19:48,  aktualizováno  23:31

Lipsko (Od našeho zpravodaje) Čeští fotbalisté sahali v prvním utkání mistrovství Evropy po senzační remíze s Portugalskem,...

Program, výsledky a postupový klíč Eura 2024: Češi padli s Portugalci, čeká je Gruzie

10. června 2024  16:31,  aktualizováno  18.6 22:55

Čeští fotbalisté zahájili základní skupinu mistrovství Evropy 2024 v Německu těsnou porážkou s...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Úspěch? Není Češka! Po obřím vzestupu poznává mladá atletka Manuel také zlo

12. června 2024

Premium Řím (Od naší zpravodajky) Je vám osmnáct let. Jste atletka. Zažíváte fantastické chvíle. Máte životní formu. Takovou, že si...

Tome, nebuď blázen, to je konec, slez. Smrt číhala na Mont Ventoux

12. června 2024

Seriál Roger Pingeon se stal roku 1967 nečekaným šampionem Tour de France. Přesto je tento ročník...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Belgie - Slovensko 0:1, senzaci zařídil Schranz, favoritovi sebral dva góly VAR

17. června 2024  17:21,  aktualizováno  20:12

Od sedmé minuty, kdy se po chybě obrany prosadil Schranz, hájili těsný náskok. A i díky pořádné...

ONLINE: Chorvatsko - Albánie 0:1, poutavá první půle, Laci se trefuje hlavou

19. června 2024  14:18,  aktualizováno  15:46

Sledujeme online Souboj dvou týmů bez bodu. Zatímco Chorvati v úvodním utkání skupiny B na mistrovství Evropy v...

Češi klesli za Polsko, Nymburk musí o Ligu mistrů zabojovat v kvalifikaci

19. června 2024  11:39,  aktualizováno  15:36

Basketbalisté Nymburka se poprvé nedostali přímo do Ligy mistrů a budou muset o účast bojovat v...

Strhli jsme bílou zeď, chválí média v Portugalsku a oceňují riskantní střídání

19. června 2024  15:26

Většinově se shodují, že favorit nepodal svůj nejlepší výkon, druhým dechem však opakovaně...

Hráči mají výplaty, přípravu zahájí, vzkázal budějovický šéf. Potvrdil i posily

19. června 2024  14:54

Českobudějovičtí fotbalisté dostali své výplaty a ve čtvrtek v běžném režimu zahájí letní přípravu....

Putine, běž do prd*le, zahlásil na koncertě Rod Stewart. Němci zpěváka vypískali

S překvapivou vlnou nevole se na svém nedělním koncertu v Lipsku setkal rockový král Rod Stewart. Během vystoupení se...

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Ostuda bratrů Bendigů v AZ-kvízu. Jan se vymlouval na trému z Mareše

Ve speciálním díle AZ-kvízu s názvem ČT art kvíz se proti sobě utkali bratři Jan a Marsell Bendigovi. V soutěži se jim...

Tvrz koupil za 76 tisíc a daroval ji manželce. Pak ruinu 20 let opravoval

Pavel David zahlédl v dubnu roku 2003 v novinách inzerát: „Prodám tvrz za 76 000 Kč.“ Ještě ten den si jel zříceninu...

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...