Jedenáct největších zklamání a překv apení turnaje

NUNO GOMES (Portugalsko): Dlouhé vlasy, rychlé nohy, pohotová střela. Doma znají schopnosti čilého útočníka, ale v reprezentaci vstřelil svůj první gól až na Euru. A nakonec dal čtyři.

ZLATKO ZAHOVIČ (Slovinsko): Mezi průměrnými slovinskými hráči je extratřídou. To se vědělo už dávno. Ale že dokáže tolik, když skoro celé jaro nehrál? Málem dovedl Slovince k senzačnímu čtvrtfinále.

RÜSTÜ RECBER (Turecko): Odvážné vybíhání, dlouhé výkopy, znamenitý postřeh a na vznětlivou tureckou povahu neskutečný klid. Takový byl gólman, o němž se při Euru mluvilo.

CHRISTIAN CHIVU (Rumunsko): Jako dítě obdivoval Itala Maldiniho, teď může být stejně slavným obráncem. Devatenáctiletý talent proháněl u levé lajny všechny útočníky. A jak si jednou parádně zpracoval dlouhý výkop na prsa... Může z něho být třída.

PAUL BOSVELT (Nizozemsko): Zkušený třicátník hrál poprvé v reprezentaci až krátce před Eurem. Nakonec se prosadil ve hvězdném týmu do základní sestavy. Pokazil jedinou věc: neproměnil penaltu v semifinále.

SAVO MILOŠEVIČ (Jugoslávie): Jeho vyhrnutý límec u dresu je znamením zarputilého lovce gólů. Dal jich pět a stal se spolu s Kluivertem kanonýrem šampionátu. To se nečekalo.

FRANCESCO TOTTI (Itálie): Už to není jen věčný talent z Říma. Trenér Zoff o něm dlouho pochyboval, teď na Euru ho konečně přesvědčil, co dokáže.

ALFONSO PEREZ (Španělsko): Na poslední chvíli "ukradl" místo Morientesovi a ve Španělsku z toho byl poprask. Jenže Alfonso hrál výborně, jeho dva góly proti Jugoslávii zachránily tým před vyřazením po skupinách.

FRANCESCO TOLDO (Itálie): Z role náhradníka se vyšvihl v nejlepšího gólmana turnaje. V semifinále zlikvidoval tři penalty.

ADRIAN MUTU (Rumunsko): Nahradil potrestaného Hagiho a nemělo to chybu. Předtím se jen vědělo, že jedenadvacetiletý chlapec má smlouvu v Interu Milán.

PEDRO MUNITIS (Španělsko): Do hry naskočil až v posledním zápase ve skupině. A hned dal gól. Malý útočník řádil na levé straně, ve čtvrtfinále vybojoval penaltu. Francouz Thuram už dlouho nezažil tak zapáleného soka.

SINIŠA MIHAJLOVIČ (Jugoslávie): Ze zbožňovaného zbyla troska. V jednom zápase se nechal vyloučit, v další m otevřel cestu Kluivertovi ke třem gólům. Jako šéf obrany vyhořel.

ALESSANDRO DEL PIERO (Itálie): Žil jen ze svého jména. Fanoušci si ho vyprosili, aby hrál. Po zranění byl z formy, na hřišti se choval líně, svá nadbytečná kila skrýval pod vytažený dres.

MICHAEL OWEN (Anglie): Zázračné dítě anglického fotbalu je v krizi. Byl nevýrazný, ve všech zápasech byl vystřídán. Kam se ztratily jeho drzé průniky mezi obránci?

FILIP DE WILDE (Belgie): Říká se mu Hrobař Belgie. Zesměšnil se hned v prvním zápase: před brankou si přišlápl míč, škobrtnul a daroval gól Švédsku. Proti Turecku znovu zavinil gól, navíc pěstmi ve vzduchu odrovnal Arifa a byl vyloučen.

PETR GABRIEL (Česko): Jeden zkrat ho dostal mezi smutné hrdiny. Před zápasem s Francií vyprávěl, jak bude důležité nedostat první gól, a pak na něj nahrál Henrymu katastrofální malou domů.

CHRISTIAN ZIEGE (Německo): Kazil přihrávky, málo bojoval. Do rozhodujícího zápasu o postup ze skupiny ho trenér Ribbeck ani raději nepostavil. Selhalo celé mužstvo a Ziege patřil mezi největší propady.

EBBE SAND (Dánsko): Za dva zápasy jediná střela na branku. M ůže být pro útočníka mizernější bilance? A to měl být hlavním esem dánské ofenzivy.

RAÚL GONZALES (Španělsko): Zbabranou penaltou poslal Španěly domů. Byl to kandidát na krále střelců, ale na turnaji dal jediný gól. Horší formu zakrýval ohromnou snaživostí.

FRANK DE BOER (Nizozemsko): "Proslavily" ho dvě neproměněné penalty v semifinále. Jako šéf nizozemské obrany nechyboval, ale málo předváděl pověstné kolmé pasy dopředu.

MICHAEL SCHJÖNBERG (Dánsko): Osm gólů ve třech utkáních, to je tragické číslo pro hlavní postavu v dánské obraně. Zažíval zlé chvíle, Francouz Henry jej přesprintoval i s míčem.

DAVID SEAMAN (Anglie): Líný, starý, nemotorný. Tak všelijak se bulvární tisk v Anglii obul do brankáře reprezentace. Měl pádné důvody: třeba při Figově střele ze třiceti metrů se Seaman ani nepohnul.

Překvapení: Zlatko Zahovič
Zklamání: Siniša Mihajlovič

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Sparta uhájila náskok, v šestce zůstalo Slovácko, Karviná se vyšvihla ze dna

28. dubna 2024  14:21,  aktualizováno  16:57

Sparta v závěrečném kole základní části fotbalové ligy suverénně vyhrála v Olomouci (4:1) a před...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

Kouč Rulík pozval do přípravy před MS pětici finalistů extraligy

30. dubna 2024  17:32

Kouč hokejové reprezentace Radim Rulík pozval do týmu, který se připravuje na domácí světový...

Junioři skončili ve skupině druzí, ve čtvrtfinále MS je čeká Slovensko

30. dubna 2024  17:17

Čeští hokejisté obsadili na mistrovství světa do 18 let ve Finsku druhé místo ve skupině B a ve...

Vítkovický útok posílí kanadský útočník Nellis. Přichází ze Slovenska

30. dubna 2024  17:12

Hokejisty extraligových Vítkovic posílí kanadský útočník Anthony Nellis. Devětadvacetiletý hráč...

Lakers přivolali střídání generací a řeší: Odejde James, nebo budou v týmu dva?

30. dubna 2024  17:10

Pokud byste hledali ročník NBA, v němž do druhého kola play off nezasáhl žádný z tria LeBron James,...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...