Nudil se, tak vsadil 35 tisíc na svůj tým. Teď přijde v NFL o 250 milionů

  7:59
Byl hvězdou Atlanty, jenže kvůli psychickým problémům potřeboval Calvin Ridley na čas přerušit kariéru. Od klubu dostal volno, jenže do NFL se jen tak nevrátí. Doma u televize si chtěl sledování amerického fotbalu okořenit sázkou na svůj tým, to však ligové předpisy zakazují. Výsledek? Roční distanc a pozastavení kontraktu, díky kterému si měl v následující sezoně vydělat zhruba 11 milionů dolarů (254 milionů korun).

Kvůli sázení přijde Calvin Ridley z Atlanty Falcons o celou sezonu. | foto: AP

Po odchodu Julia Jonese před minulou sezonou měl být Calvin Ridley v dresu Falcons na pozici wide receivera čili muže, který se stará o zachytávání přihrávek, jasnou jedničkou. Čísla měl výborná, navíc mu bylo stále jen šestadvacet.

Ridley ovšem odehrál jen pět zápasů, než na konci října požádal vedení klubu, aby mu poskytlo od fotbalu odpočinek. Necítil se dobře a věděl, že pokud chce ještě někdy hrát, musí se svým sportem právě teď na čas přestat.

„Posledních pár týdnů pro mě bylo velice náročných. Ač bych byl moc rád na hřišti se svými spoluhráči, potřebuji se nyní hlavně zaměřit na své psychické zdraví,“ sdělil, aniž by své problémy přímo specifikoval.

V tu chvíli netušil, jak dlouhá přestávka ho nakonec bude čekat.

Během pěti dnů v listopadu, kdy trávil čas mimo tým, si chtěl zpestřit sledování víkendových duelů NFL. Stáhl si tak aplikaci sázkové kanceláře Hard Rock Sportsbook, založil si na své jméno účet a sestavil tři tikety. Na každý z nich mimochodem přidal sázku na vítězství Atlanty v utkání proti bídnému Jacksonville.

Dohromady vsadil 1 500 dolarů, v přepočtu nějakých 35 tisíc korun. Pro profesionálního sportovce žádná závratná suma, spíš drobné. Netušil však, že právě odeslal své nejdražší tikety v životě.

Calvin Ridley z Atlanty Falcons chytá míč v utkání proti Tampa Bay Buccaneers.

Vyšetřování NFL nepřineslo informace o tom, že by měl Ridley nějaké zprávy, jak zápasy dopadnou, a sázel by „na jistotu“. Prostě se jen hodlal pobavit. Přesto ale shledalo jeho chování jako nepřijatelné a špinící dobré jméno soutěže.

Liga řešila Ridleyho přestupek proti regulím už od začátku února. Sám hráč o tom věděl a nejspíš tušil, jaký verdikt přijde. Ještě před oficiálním vyjádřením vedení NFL tak začal prostřednictvím twitteru posílat trochu podivné vzkazy.

„Učím se ze svých proher,“ naťukal na sociální síť například. Jindy zase odeslal tweet obsahující pouze smíchy brečící emotikon.

Prokletá organizace: vzkaz ve skříňce a sázky

Ridleyho budoucnost v organizaci Falcons byla nejistá už nějakou dobu, teď už je vyloženě v neznámu. Atlanta patří mezi nejslabší týmy soutěže a prochází přestavbou. A kdyby nyní sedmadvacetiletý receiver nepožádal o pauzu, dost možná by jej klub před uzávěrkou přestupů vyměnil.

Moc mužstev, která by se musela opakovaně takto vypořádávat s nejrůznějšími bizarními potížemi, v NFL nenajdete. Když v roce 2007 rezignoval kouč Bobby Petrino, aby přijal nabídku Arkansasu z univerzitní ligy, oznámil to jednoduše tak, že každému hráči hodil v šatně do skříňky zalaminovaný vzkaz, který měl všehovšudy čtyři věty.

Jen o pár měsíců dřív se Michael Vick, tehdejší opora Atlanty na postu quarterbacka, zapletl se zákonem. Atleticky výjimečně nadaný hráč totiž organizoval psí zápasy, se kterými se navíc pojilo i nelegální sázení.

A prohrát Super Bowl, pokud vedete už 28:3, to Falcons tedy na pohodě taky rozhodně nepřidalo...

Zdánlivě zakletá organizace tak nyní Ridleyho distancem, který bude trvat minimálně celou sezonu 2022, dostala další ránu. Jediným pozitivem je fakt, že nemusí hráči vyplácet mzdu. Uvolněných 11 milionů dolarů je pro Atlantu vítanou rezervou pod napěchovaným platovým stropem.

Že by Ridley svého chování nějak litoval, se nezdá. Po oznámení trestu pokračovalo jeho twitterové představení dál. „Vsadil jsem patnáct stovek, to ze mě přece nedělá gamblera,“ hájil se. „Vím, že jsem udělal chybu, ale stopka na rok? LOL.“

Jenže NFL je na téma sázení extrémně citlivá. Hned několik zámořských sázkových kanceláří patří mezi finančně nesmírně důležité partnery soutěže a představa, že hráči mohou byť jen v náznaku ovlivňovat výsledky pro svůj vlastní výdělek, vedoucí představitele nesmírně děsí.

Stačí si pustit libovolný přímý přenos z miliardářské ligy a přetrpět reklamy. Z počtu šotů, které se týkají sázení a různých loterijních nabídek, se vám zatočí hlava. Jen za minulý rok uzavřela NFL sponzorské pakty se sedmi sázkovými kancelářemi.

A pokud zrovna koukáte na televizní stanici Fox, bude vás moderátor studia a člen Síně slávy Terry Bradshaw opakovaně vyzývat, ať si zasoutěžíte o 100 tisíc dolarů z jeho vlastního konta.

Pokud by sázkové kanceláře začaly z lukrativních smluv couvat, bude to pro NFL přímo pohroma. Ekonomická zkáza.

„Skutečný problém tkví v tom, že až do konce kariéry bude každý Ridleyho krok zpochybňován. Co když tu přihrávku nechytil úmyslně? Nemá zrovna vsazeno? Nedluží někomu peníze?“ přemítá novinář Jeff Schultz ze zámořského serveru The Athletic. „Sám si pod sebou podřezal větev. A nejhorší je, že si to evidentně ani neuvědomuje.“

Bacha, on sází taky!

Nejedná se o první případ v historii NFL, který se týká sázení. Premiérový skandál spojený s gamblingem se datuje k roku 1963, tehdy byli kvůli sázkám na svůj sport suspendováni Alex Karras a Paul Hornung. Poslední případ zase vznikl před třemi lety, roční distanc obdržel arizonský obránce Josh Shaw. Následně se směl do ligy vrátit, nikdy to už ale neudělal.

S dávkou nadsázky se Ridleyho kauzy chytili fanoušci Philadelphie Eagles. Ti jsou dlouhodobě nespokojení s výkony receivera Jalena Reagora, kterého klub draftoval v první kole v roce 2020, a tak se ho pokusili „zbavit“.

„Jalen Reagor ke mně přišel, podal mi obálku plnou peněz a říká: výhra Colts. A to ani nevypadám jako bookmaker, měl jsem na sobě teplákovku,“ stálo v bleskově rozšířeném tweetu jednoho z příznivců pensylvánského celku.

Zatímco Reagor za své slabé výkony žádný distanc od ligy dostat nemůže, Ridley musí přemýšlet, jak naloží s volným rokem. Je jasné, že vzhledem k jeho nejasné budoucnosti o něj žádný tým nebude mít momentálně zájem. Pokud NFL jeho trest ještě nezvýší, bude moci k prvnímu ostrému zápasu nastoupit v září 2023.

Jeho smlouva je nyní zmrazená. Rok tak nedostane Ridley ani korunu, svých 11 milionů dolarů by měl inkasovat tedy až v sezoně následující.

Jestli mu finanční situaci „ulehčí“ aspoň úspěšný tiket, se neví. Na jaké další zápasy kromě vítězství Atlanty hříšník Ridley vsadil, totiž známé není. Čtvrtmiliardovou ztrátu v korunách by ovšem ani tak zdaleka nesmazal...

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Výsledky MS v hokeji 2024: Pražské zlato, po 14 letech jsou Češi mistry

10. května 2024,  aktualizováno  26.5 23:17

Opět po devíti letech klání mistrovství světa pohostila Praha a Ostrava. Čeští hokejisté zakusili v...

Švýcarsko - Česko 0:2. Pastrňák utnul domácí čekání, hokejisté slaví 13. zlato

26. května 2024  8:49,  aktualizováno  23:43

Takřka čtyřicet let vyhlížel takový zážitek. V poslední květnovou neděli se hokejem poblázněný...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Švédsko - Česko 3:7. Národní tým je ve finále MS, má jistou medaili

24. května 2024  8:25,  aktualizováno  25.5 17:20

Na tento okamžik čekali čeští hokejisté čtrnáct let. Národní tým slaví postup do finále mistrovství...

Kanada - Česko 4:3P. Nejdřív vyrovnání, pak rozhodla chyba v přesilovce

21. května 2024  15:26,  aktualizováno  19:17

Defenzivně zodpovědné výkony nakonec vystřídala ve třetí třetině zběsilá přestřelka. Čeští...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Oslabení před finále. Dodatečná stopka pro Ruttu, Krejčík musel do nemocnice

25. května 2024  22:15,  aktualizováno  22:50

Národní tým se ve finále domácího mistrovství světa bude muset obejít bez Jana Rutty. Český obránce...

Macháče nesrazilo pětihodinové čekání, v Paříži postoupil do druhého kola

28. května 2024,  aktualizováno  23:13

Aktualizujeme Jediný český tenista zasáhl do programu třetího hracího dne Roland Garros. Tomáš Macháč se nenechal...

Duplantis se na větrné Tretře pokoušel o světový rekord, Manuel zářila na čtvrtce

28. května 2024,  aktualizováno  21:09

Světová atletická esa se zase po roce sešla v Ostravě. Automat na světové rekordy Armand Duplantis...

Jsem úplný profík. Macháč po zdolání Djokoviče ví: Přichází čas naší generace

28. května 2024  20:50

Paříž (Od našeho zpravodaje) V pátek v Ženevě přemohl světovou jedničku Novaka Djokoviče, o den později ve Švýcarsku neúspěšně...

Takový čas? Nevěřím. A teď běžet rychle i v Římě a v Paříži, velí Manuel

28. května 2024  19:50

Když se za cílem ostravské Zlaté tretry podívala na čas vítězné Natalie Kaczmarekové 50,09, usmála...

Rozdáváme ovocné pochoutky ZDARMA
Rozdáváme ovocné pochoutky ZDARMA

Ovoce, nebo čokoláda? Zapojte se do testování a ochutnejte oboje najednou! Šnek BOB přichází s novinkou v podobě ovocných pochoutek v čokoládě....

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Zavřela jsem vagínu a už neotevřu. Když ženy žijí bez sexu a nechybí jim

Premium Stále častěji se můžeme dočíst, že lidstvo se nevěnuje své základní, přirozené potřebě – sexu. Nastupující generace...