Vettel vyhrál přetahovanou s Hamiltonem, Schumacher na mokru boural

  15:12aktualizováno  16:14
Úřadující mistr světa Sebastian Vettel ovládl divokou kvalifikaci Velké ceny Belgie. Na osychající dráze načasoval jezdec Red Bullu závěrečné kolo nejlépe ze všech. Lewis Hamilton z Mclarenu skončil druhý. Poslední do svého jubilejního závodu odstartuje Michael Schumacher. V prvním kole havaroval.
DALŠÍ POLE POSITION. Sebastian Vettel po kvalifikaci na Velkou cenu Belgie.

DALŠÍ POLE POSITION. Sebastian Vettel po kvalifikaci na Velkou cenu Belgie. | foto: AP

V poslední kvalifikační desetiminutovce přestalo pršet a nad nejdelším okruhem seriálu formule 1 v belgickém Spa-Francorchamps dokonce vysvitlo slunce. Jízdní stopa byla sušši a sušší. Kdo vyjel jako poslední, měl výhodu.

Před závěrečnými letmými koly byl v čele Vettel, ale Hamilton ho již po uplynutí časového limitu překonal. Stačil by mu však jen pohled do zrcátek, aby věděl, že ani tentokrát pole position nezíská. Německý mistr světa projel cílem hned za ním. A byl téměř o půl vteřiny rychlejší. Vettel si letos připsal deváté kvalifikační vítězství z dvanácti závodů.

Na dvojici v čele nikdo neměl. Mark Webber, který dnes slaví 35. narozeniny, s druhým vozem Red Bullu ztratil již více než vteřinu, čtvrtý Felipe Massa sekundy dvě. Za ním odstartuje duo nečekaného složení - ve třetí řadě na startu doplní Nika Rosberga z Mercedesu mladý Španěl Jaime Alguersuari s monopostem stáje Toro Rosso. Rakouský miliardář Dietrich Mateschitz tak má mezi šesti nejlepšími hned tři jezdce.

Výrazně zklamaný byl Fernando Alonso. Ambiciózní pilot Ferrari prohrál také s Brazilcem Brunem Sennou, který ve své první kvalifikaci v kokpitu Renaultu, v němž nahradil Nicka Heidfelda, zajel sedmý čas.

Generálka na nedělní Grand Prix se nepovedla vítězi předchozí Velké ceny Maďarska, druhému jezdci McLarenu Jensonu Buttonovi. Pátý muž průběžného pořadí nepostoupil do závěrečné fáze kvalifikace pro deset nejrychlejších a odstartuje až z třináctého místa.

Ještě hůř dopadl sedminásobný mistr světa Michael Schumacher. Legendární Němec na své oblíbené trati, na níž před rovnými 20 lety absolvoval první závod úspěšné kariéry ve formuli 1, hned v prvním kole havaroval. Ulétlo mu špatně utažené kolo.

Dvaačtyřicetiletý pilot skončil se svým mercedesem ve svodidlech a zdemoloval přední křídlo. Z nehody vyvázl nezraněn, do závodu však se speciální zlatou helmou k připomínce jubilea vyrazí až z posledního místa.

TROJICE NEJLEPŠÍCH. Kvalifikaci na Velkou cenu Belgie vyhrál Sebastian Vettel (uprostřed) před Lewisem Hamiltonem (vpravo) a Markem Webberem.

První část kvalifikace (20 minut, 7 nejpomalejších končí)

Kvalifikace začala na mokré trati, ale v některých místech byla jízdní stopa suchá. To znamenalo jedny z nejlepších podmínek, jaké piloti formule 1 při letošní Velké ceně Belgie měli. Proto mohli vyjet na pneumatikách do přechodných podmínek. A všichni se snažili zajet svá letmá kola co nejdříve. Podle předpovědi se blížil další déšť.

Na snahu dostat svého jezdce na dráhu co nejdříve doplatil tým Mercedes. Michael Schumacher skončil před osmou zatáčkou s rozmláceným autem ve svodidlech a vyrazí do svého jubilejního závodu F1 z poslední příčky na startu. Havaroval kvůli uvolněnému kolu.

Sedminásobného šampiona tedy omlouvá, že za nehodu nemohl. Tým se ho snažil kvůli hrozbě silnějšího deště vyslat na mokrou trať co nejdříve a Schumacher doplatil na špatně utaženou matku. Jakmile se pravé zadní kolo Mercedesu uvolnilo, byl monopost neovladatelný a Schumacher byl jen pasažérem. Ani "Rain master" neměl šanci.

Mokro-suchý povrch dráhy nejvíce seděl pilotům McLarenu. Po deseti minutách jízd šel do čela Lewis Hamilton, s osychající tratí ho pět minut před koncem překonal Jenson Button.

Nejlepší časy jezdcům McLarenu zůstaly. Ohlašovaný déšť přišel přibližně tři minuty před koncem jízd. Nikdo nedostal šanci Buttona z první příčky sesadit. Ale nejrychlejší muž tréninků Webber se stihl alespoň dostat před Hamiltona na druhé místo.

Také kvůli dešti se oba jezdci stáje Hispania Racing a D´Ambrosio z Virginu nevtěsnali do kvalifikačního limitu 107 procent nejlepšího času. S napětím čekali, zda budou kvůli měnícím se podmínkách sportovní komisaři schovívaví a udělí jim do závodu výjimku.

Nepostoupili ani druhý jezdec Virginu Glock, stejně jako Trulli z Lotusu. Výborným časem na poslední chvíli dokázal postoupit jeho týmový kolega Kovalainen, a nečekaně tak odstavil z kvalifikačních bojů Brita di Restu. Ani on nečekal, že kdokoliv v závěru a v dešti zrychlí. Byl hodně zklamaný i z toho důvodu, že aerodynamickypovedené vozy stáje Force India mají ve Spa-Francorchamps reálnou šanci na desítku nejlepších.

Druhá část kvalifikace (15 minut, 7 nejpomalejších končí)

Déšť, který se spustil na dráhu koncem úvodní sekce kvalifikace, nebyl tak prudký, jak se čekalo. Piloti na přechodných pneumatikách okamžitě dosahovali lepších časů než koncem předchozí části.

Do vedení šli jezdci Red Bullu, ale více zaujal Adrian Sutil, který jako první jezdec (nepočítaje Schumachera) nezvládl na mokré dráze řízení. Na horizontu v sekci Raidillon ho rozhodil mokrý obrubník a poslal do bariéry, kde ulomil levé zadní kolo. Přitom německý rychlík měl v té době na kontě pátý nejlepší čas.

Tréninky a kvalifikaci na Velkou cenu Belgie provází deštivé počasí

Od Velké ceny Belgie čekal tým Force India hodně, místo toho přišlo již v sobotu velké zklamání a jedna z nejhorších kvalifikací roku. Kvůli úlomkům karbonu ze Sutilova vozu přímo na dráze musely být jízdy zastaveny.

Mimo postupovou desítky byl před přerušením jediný favorit - Fernando Alonso s vozem Ferrari. Španěl byl také prvním jezdcem na trati a snažil se v dešti zrychlit. A povedlo se dokonale! Španěl druhou část kvalifikace vyhrál.

Z favoritů nepostupoval pouze Jenson Button, který kvůli chybě v komunikaci se svým týmem padal v závěrečných kolech výsledkovou listinou až na třinácté místo.

O největší rozruch se však postaral jeho týmový kolega Lewis Hamilton, který se dostal do křížku Pastorem Maldonadem. Ve svém letmém kole, díky němuž se vyhoupl na druhou příčku, v závěrečné zatáčce podjížděl Venezuelana vnitřkem, a tomu se to vůbec nelíbilo. Obzvlášť, když mezi nimi došlo ke kontaktu.

Chvíli po průjezdu cílovou časomírou, na výjezdu ze zatáčky La Source, se k sobě vozy McLarenu a Williamsu opět přiblížily, došlo k nárazu a z Hamiltonova stroje létaly kusy karbonu. Do vysílačky okamžitě týmu oznámil, že Maldonado do něj vrazil úmyslně. Pokud se jeho teorie potvrdí, bude Mezinárodní automobilová federace FIA tvrdě trestat. V tomto případě se dá očekávat, že by Venezuelan přišel minimálně o jeden závod.

Třetí část kvalifikace (10 minut)

Déšť ustal, dráha postupně osychala a piloti dostali šanci "přesedlat" na hladké pneumatiky do sucha. Ná částečně suché závodní stopě se rozhořel nefalšovaný boj o pole position.

O první místo na startu si to rozdali Sebastian Vettel a Lewis Hamilton. Přetahovali se o nejlepší čas, každým průjezdem cílové fotobuňky se střídali ve vedení. Jako poslední byl na trati německý pilot a to mu pomohlo k dalšímu pole position. V jízdě na jedno kolo nebyl Red Bull opět poražen!

Příjemným šokem je šestá příčka mladíka Alguersuariho ze stáje Toro Rosso. Porazil sedmého Bruna Sennu, stejně jako osmého Fernanda Alonsa, kterému trať ve Spa zatím vůbec nesedla.

Výsledky kvalifikace Velké ceny Belgie F1:

Pořadí Jezdec / Tým 1. část 2. část 3. část
1. Sebastian Vettel
Red Bull
1:48.298
2. Lewis Hamilton
McLaren
+ 0.432
3. Mark Webber
Red Bull
+ 1.078
4. Felipe Massa
Ferrari
+ 1.958
5. Nico Rosberg
Mercedes
+ 2.254
6. Jaime Alguersuari
Toro Rosso
+ 2.475
7. Bruno Senna
Renault
+ 2.823
8. Fernando Alonso
Ferrari
+ 2.953
9. Sergio Pérez
Sauber
+ 3.076
10. Vitalij Petrov
Renault
+ 4.005
11. Sébastien Buemi
Toro Rosso
2:04.692
12. Kamuj Kobajaši
Sauber
+ 1.989
13. Jenson Button
McLaren
+ 2.382
14. Rubens Barrichello
Williams
+ 4.581
15. Adrian Sutil
Force India
+ 5.009
16. Pastor Maldonado
Williams
+ 5.338
17. Heikki Kovalainen
Lotus
+ 5.586
18. Paul di Resta
Force India
2:07.758
19. Jarno Trulli
Lotus
+ 5.960
20. Timo Glock
Virgin
+ 7.753
21. Jérôme D'Ambrosio
Virgin
+ 9.788
22. Vitantonio Liuzzi
Hispania
+ 9.803
23. Daniel Ricciardo
Hispania
+ 11.264
24. Michael Schumacher
Mercedes
bez času
Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Fiorentina - Plzeň 2:0, pohárovou jízdu uťalo prodloužení, hosté hráli v deseti

18. dubna 2024  17:42,  aktualizováno  21:23

Plzeňští fotbalisté se rvali, bojovali do vyčerpání, ale mezi čtyři nejlepší kluby v Konferenční...

Na vlně mistrovské euforie. Budějovický kapitán: Tahle parta si to moc zaslouží

26. dubna 2024  15:34

Sportovní hala je napěchovaná do posledního místa. Všichni stojí. Nervozita je znát snad na každé...

Bez videa na věčné časy? Švédský unikát: kluby odmítly VAR, šéf ustoupil

26. dubna 2024  15:14

Zní to spíš jako závan starých a pro někoho jistě i dobrých časů, než realita současného fotbalu....

Nosková do třetího kola v Madridu neprošla, prohrála s mladičkou Ruskou

26. dubna 2024  13:49,  aktualizováno  15:13

Linda Nosková do třetího kola antukového turnaje v Madridu neprošla. Devatenáctiletá Češka prohrála...

Berbrovi obhájci navrhli zproštění viny. Snažili se rozbít verzi státního zástupce

26. dubna 2024  13:29,  aktualizováno  14:25

Se třemi advokáty dorazil na závěrečné řeči k plzeňském okresního soudu bývalý místopředseda...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...