V Argentině se chystá hon na Loeba

Buenos Aires - Kdo pokoří skvělého Sebastiana Loeba? To je prakticky jediná otázka, kterou si kladou příznivci automobilových soutěží před Argentinskou rallye, která startuje již ve čtvrtek. Francouzská hvězda továrního týmu Citroën vyhrála v Řecku už pátou soutěž za sebou a šestou v této sezoně.

V jižní Americe se uskuteční devátý díl šampionátu, kterým vstoupí seriál do druhé poloviny.

Loeb si je vědom, že jej v Argentině nečeká nic jednoduchého. I kvůli tomu, že stejně jako ostatní bude vzhledem k omezenému testování muset vystačit s minimem informací. "Čekají nás různorodé rychlostní zkoušky. Některé úseky jsou rychlé, jiné technicky náročné či pomalé a úzké. Argentinskou soutěž jsem si ale oblíbil," řekl Loeb v oficiální tiskové zprávě Citroënu.

Před rokem zde skončil druhý, když nestačil jen na týmového kolegu Carlose Sainze.

Úřadující světový šampion by po vítězství v Řecku rád přepisoval historické tabulky i nadále. "Hledím do budoucnosti a chci vyhrát další závody," uvedl Loeb, jenž se bude muset v prvníetapě vyrovnat s tím, že bude startovat jako první a bude tak čistit trať soupeřům.

Hlavním soupeřem francouzského jezdce by měl být Petter Solberg z Norska, druhý muž průběžného pořadí MS. Na Loeba však ztrácí již třiadvacet bodů. "Potřebujeme se dostat na správnou cestu. Všechno je jednou dobré a jednou špatné. Stejně jako v obyčejném životě. Před několika dny jsem ráno rybařil, přemýšlel jsem o Argentině a chytil jsem velkou rybu. Musíte myslet pozitivně," citoval Solberga internetový server motorhome.cz.

Nejlepším výsledkem bývalého mistra světa v Argentině je druhé místo z roku 2002.

Pokračovat v dobrých výkonech chce ale i Fin Toni Gardemeister, třetí muž MS, který byl na Akropolis rallye druhý za Loebem.

"Můj výkon v Řecku byl velmi dobrý. Blížil se těsně zatím nejlepšímu v mé kariéře a spokojen jsem byl i s focusem. Pokud se totéž podaří zopakovat i v Argentině, pak si jsem jistý, že můžeme dosáhnout dalšího dobrého výsledku," uvedl týmový kolega Romana Kresty.

Argentinská rallye bude zahájena ve čtvrtek diváckou supererzetou, kterou všichni absolvují dvakrát. V pátek se uskuteční osm rychlostních zkoušek v Punilla Valley severně od centra rallye ve Villa Carlos Paz.

Druhá etapa je směsí ranních rychlejších a písčitých tratí v Calamuchita Valley a odpoledních měřených úseků v Punilla Valley.

Závěrečný nedělní den je situován na jihozápad do pohoří Traslasierra. Jeho součástí jsou kamenité úseky El Condor a Giulio Cesare, dvě z nejslavnějších a nejobtížnějších rychlostních zkoušek šampionátu, které se konají ve výšce až 2195 metrů nad mořem.

Na posádky čeká 22 měřených úseků o délce 340,82 km.

Průběžné pořadí po osmi soutěžích:
1. Loeb (Fr./Citroën) 65 bodů, 2. P. Solberg (Nor./Subaru) 42, 3. Gardemeister (Fin./Ford) a Märtin (Est./Peugeot) oba 39, 5. Grönholm (Fin./Peugeot) 37, 6. Rovanperä (Fin./Mitsubishi) 16, 7. Sainz (Šp./Citroën) a Stohl (Rak./Citroën) oba 11, 9. Kresta (ČR/Ford) 10.
Pohár konstruktérů:
1. Citroën 94, 2. Peugeot 79, 3. Ford 57, 4. Subaru 47, 5. Mitsubishi 37, 6. Škoda 8.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž