Tomáš Kostka

Tomáš Kostka | foto: Tomáš Kaňa

Soutěžní jezdec Kostka potvrdil, že je specialista na Slušovice

  • 1
Dvakrát letos usedl do závodního auta, dvakrát to bylo ve Slušovicích a dvakrát z toho bylo prvenství. Zlínský soutěžní jezdec Tomáš Kostka tím jen potvrdil, že na dobře známých tratích mu z domácích soupeřů stačí málokdo. Po dubnovém triumfu na Rallyesprintu Kopná ovládl i závěrečný podnik sezony, exhibiční Mikulášskou rallye. K vítězství jej ve Škodě Fabii R5 dovedl navigátor Ladislav Kučera.

„Sám v nadsázce říkám, že už popáté jsem vyhrál mistrovství Slušovic,“ pousmál se závodník, který vyrostl na okruzích, přesto je v rallye pekelně rychlý. Vždyť na Barum rallye byl třikrát na stupních vítězů, k tomu je šampionem v rallyesprintu. Mikulášskou exhibici ovládl popáté, na mnohem sledovanější Kopné dominoval čtyřikrát. Čím to, že se mu tady tak daří? „Je to doma,“ poznamenal lakonicky.

Kostka ovládl čtyři rychlostní zkoušky z pěti, druhého Romana Odložilíka ve fabii porazil na necelých 30 ostrých kilometrech o 6,3 vteřiny.

„Být závod jinde, tak ani nejedu. Ale lákala mě super atmosféra, která tady zase byla,“ poznamenal Kostka. „Hodně to klouzalo, k vidění byla spousta smyků. Divákům se to muselo líbit.“

34letého jezdce přivábila na start i možnost startovat s vozem, který připravuje jeho švagr Roman Kresta. Přestože oba o tuto spolupráci měli zájem už dřív, poprvé k ní došlo teprve teď.

„Už jsem s Romanovým autem chtěl jet Barumku, ale tehdy to nevyšlo. Nyní měl volné auto, tak jsem to využil,“ vysvětlil. „I proto jsem jel naplno. Chtěl jsem auto vyzkoušet v limitních podmínkách.“

Kostka v minulosti spolupracoval s jiným skvělým bývalým jezdcem Raimundem Bauschlagerem, který rovněž připravuje soutěžní fabie. Jak vyjde srovnání obou týmů?

„Oba týmy pracují profesionálně, auta dokážou nachystat parádně. Rozdíl je možná jen v přípravě podvozku. Romanovy zkušenosti jsou v tomto směru poznat,“ srovnal Kostka, který zatím netuší, jak bude vypadat jeho závodní sezona 2019. „Snad se mi podaří startovat na Kopné a hlavně na Barumce,“ přeje si.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž