PŘEHLED: Čeští závodníci na Rallye Dakar 2021 v Saúdské Arábii

  14:02
V první polovině ledna 2021 se v Saúdské Arábii uskuteční už 43. ročník slavné Rallye Dakar. Podívejte se na startovní listinu českých závodníků.

Milan Engel | foto: Reuters

Motocykly

Milan Engel (KTM)
Je před ním sedmý start, maximem je 15. místo z roku 2019. „Každý Dakar píše jiný příběh, loni jsem měl pár karambolů, ale věřím, že letos je reálné, abych bojoval o dvacítku.“

Martin Michek (KTM)
Loni se do předposlední etapy rval o pozici nejlepšího nováčka, nakonec skončil celkově 23. a jako třetí novic. V této sezoně ho ale trápily velké zdravotní problémy a po selhání jater byl v nemocnici. „Sáhl jsem si na dno. Podle doktorů má u nás podobné problémy každý rok patnáct lidí a deset z nich to nepřežije. Čtyři z pěti pak musí na transplantaci. Jsem rád, že jsem jeden z patnácti, který tento boj vyhrál. Vstal jsem z mrtvých.“

Jan Brabec (KTM)
Jede na čtvrtý Dakar, zatím je maximem 39. místo. Loni se po závodě rozhádal s týmem Martina Macíka, odešel a teď závodí na své triko. Při rallye vzdává hold válečným veteránům a letcům RAF.

David Pabiška (KTM)
V 45 letech patří už k legendám, čeká ho 12. start a zatím pokaždé dojel do cíle. Poprvé jel v roce 2007, jednou si zkusil být i navigátorem v kamionu a loni dělal mechanika Martinu Macíkovi. Teď je usměvavý chlapík, jehož maximem je 18. místo z roku 2014, zpět na motorce. Pojede v kategorii malle moto, kde jezdci nemají k dispozici mechanika, a stroj si servisují sami.

Libor Podmol (Husqvarna)
Je mistrem světa ve freestyle motokrosu, má i státní vyznamenání, teď ale poprvé stojí na startu Dakaru a věří, že příjmení Podmol doveze do cíle. V roce 1994 jel závod jeho otec, kvůli technickým problémům ale nedokončil. Původně bral Podmol junior Dakar jako minimálně tříletý projekt. Při premiéře se chtěl učit, pak postupně závodit. Kvůli složité ekonomické situaci ale neví, jestli přijde pokračování. Nicméně plánuje na rallye předvést nějaký akrobatický trik.

Rudolf Lhotský (Husqvarna)
Na Dakaru počtvrté, avšak vrací se po dvouleté pauze. Stejně jako Pabiška či Krejčí pojede bez mechanika. A tvrdí: „Možná najdu dno své síly a vůle. Když už jsem se vracel po dvou letech, chtěl jsem to vyzkoušet.“

Roman Krejčí (KTM)
Loni se na Dakar vrátil po 10 letech a dlouho bojoval o slušný úspěch v kategorii malle moto. V šesté etapě se však po pádu zranil, a tak je teď majitel společnosti na výrobu betonu zase zpět a plný odhodlání.

MAPA: Dakar Saúdská Arábie 2021

Čtyřkolky

Tomáš Kubiena (Yamaha)
Vyjde to konečně? Popáté na Dakaru, ale zatím ani jednou slavnou rallye nedokončil. Změnil značku, změnil i tým – vytvořil svůj vlastní a říká: „Snad už vyjedu na cílovou rampu.“

Auta

Martin Prokop, Viktor Chytka (Ford)
Česká hvězda a muž, který může být jednou celosvětově slavným dakaristou. Je před ním pátý start, maximem je šestá příčka z roku 2019. Loni se trápil s rychlostí svého Shreka, jak vozu přezdívá, letos už chce být zase konkurenceschopný. A po roce, kdy kvůli covidu téměř nezávodil, říká: „Jsme nevybouření.“

Miroslav Zapletal, Marek Sýkora/SVK (Ford)
Nenápadný český machr. Věnuje se stavění dakarských aut pro jiné, loni se ale na závod po čtyřleté pauze vrátil, protože ho lákal terén v Saúdské Arábii. Dojel 16., jeho maximem je sedmá příčka z roku 2009. Teď je před ním sedmý start s 23. autem, které postavil.

Tomáš Ouředníček, David Křípal (Toyota)
V 51 letech má před sebou osmý Dakar. Nejlépe byl jako řidič 17., zažil však i sedmou příčku v roli Zapletalova navigátora. Po čtyřech letech s fordem, pojede tentokrát s toyotou. „Bylo to něco jako láska na první pohled, nebo spíš návrat k dávné lásce.“

SSV (buggy)

Josef Macháček, Pavel Vyoral (Can-Am)
Pár čísel o legendě: 63 let, 15. Dakar, pět vítězství mezi čtyřkolkami. Už chtěl se závoděním končit, ale rostoucí třída buggyn mu vlila novou energii. „Ambice pro rok 2021? Chci být první člověk na světě, který vyhrál kategorii čtyřkolek a buggyn, to je jednoznačné. Nějaký Peterhansel vyhrál motorky a auta, i já chci vyhrát dvě kategorie na Dakaru.“ V jeho třídě je ale dalších 44 posádek.

Tomáš Enge, Vlastimil Tošenovský (Can-Am)
Je 23. jezdcem historie, který okusí závod F1 i dakarské putování. Jediný Čech, který kdy jel v královské třídě, si teď plní dětský sen. „Jedu se naučit Dakar. A jedu udělat základy, protože Dakar je jako stavba baráku. První rok položíte betonové základy, až pak můžete jít do vyšších pater.“

Kamiony

Martin Macík, František Tomášek, David Švanda (Iveco)
V 31 letech míří na svůj devátý Dakar! Dvakrát už tu byl pátý, ale ještě nevylepšil 4. místo svého otce z roku 2010. „Je na čase ho překonat, proto na Dakaru jsem a vím, že i kamazy můžeme chytit.“ Druhým rokem místo „rodinné“ liazky jede se značkou Iveco, novinkou je letos automatická převodovka.

Rallye Dakar 2021

Příloha iDNES.cz

Aleš Loprais, Petr Pokora, Chálid Kandí/SAE (Praga)
Synovce šestinásobného vítěze Karla čeká už 15. start, maximem je třetí příčka z roku 2007. Loni byl sedmý. „Na Dakar jedeme s obrovskou pokorou a chceme si ho užít. Zároveň je však pravda, že si závod dokážu užít jen v případě, že bojujeme vepředu. Jinak to prostě neumím.“

Martin Šoltys, David Schovánek, Tomáš Šikola (Tatra)
Jeho čtvrtý Dakar, loni byl 11. Závodí za velký tým Buggyra, který v kamionech ještě reprezentuje trojnásobný vítěz kategorie čtyřkolek Ignacio Casale z Chile, velká hvězda.

Jaroslav Valtr, Radim Kaplánek, Jaroslav Valtr ml. (Iveco)
Koupil auto od Macíků a na Dakar se vrací po čtyřech letech. Navigovat ho bude syn, který z něj nedávno udělal dědečka. Druhý syn zatím zůstává doma, nicméně otec sní, že i on se jednou prožene dakarskou rallye. Z pěti startů byl nejlépe osmý.

Jan Tománek, Tomáš Kašpárek, Jiří Stross (Tatra)
Je na šestém Dakaru a nejlépe byl coby navigátor Martina Prokopa šestý. Teď je jeho úkolem krýt záda Aleši Lopraisovi, kdyby se dostal do problémů, a zároveň bez vážných potíží „proplout“ do cíle.

Tomáš Tomeček, Ladislav Lála, Philipp Rettig/Něm. (Tatra)
Toto je velký comeback. Tomeček v roce 1995 byl součástí vítězné posádky Karla Lopraise, později jel Dakar ještě 13krát (11krát jako řidič), ale od roku 2011 dával přednost závodu Africa Eco Race. Zvládl ho dokonce projet sám bez mechanika i navigátora. Africa je teď zrušena, a tak se Tomeček vrátil, aby byl rychlou asistencí týmu South Racing.

Dušan Randýsek, Francois Regnier/Fr., Julien Martin/Fr. (Man)
Třikrát jel Dakar na motorce, jednou v buggyně, teď to bude v kamionu. Jeho úkolem ale není závodit, nýbrž na trati být po ruce hvězdám Khalidu Al Qassimimu, Cyrilu Despresovi a Krisu Meekeovi.

Češi jsou i v posádkách zahraničních jezdců. S Nizozemcem van den Brinkem jede Daniel Kozlovský (Renault) a s Chilanem Casalem David Hoffmann (Tatra).

Klasik

Ondřej Klymčiw, Petr Vlček (Škoda 130 LR)
Dva motorkáři vyráží na Dakar ve škodovce v rámci nové kategorie Klasik, která je určena vozům vyrobených před rokem 2000. Nezávodí se však na čas.

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Program a výsledky MS v hokeji 2024: Češi poprvé prohráli, čekají je Dánové

29. května 2023  10:42,  aktualizováno  13.5 23:23

Česká hokejová reprezentace zahájila domácí turnaj vítězstvími nad Finskem a Norskem, poté na...

Česko - Finsko 1:0N. Drama s vítězným koncem, skvělý výkon předvedl Dostál

10. května 2024  22:56,  aktualizováno  23:24

Česká reprezentace má za sebou první vystoupení na domácím mistrovství světa v hokeji. Svěřenci...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Norsko - Česko 3:6. Divoký obrat řídil jubilant Červenka, rozhodl šťastný gól

11. května 2024  18:55,  aktualizováno  23:40

Pořádně se nadřeli. Čeští hokejisté ale po těžkém výpadku v zápase s Norskem zabrali, umazali...

Experta Antoše srazilo auto. Je mimo ohrožení života, MS komentovat nebude

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  19:07

Hokejový expert České televize Milan Antoš už na domácím světovém šampionátu komentovat nebude. V...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Švýcarsko - Česko 2:1N. Neúspěšné nájezdové repete, domácí poprvé padli

13. května 2024  19:26,  aktualizováno  23:59

Zase v důležitém boji o pozice rozhodovaly až nájezdy. Na rozdíl od úvodního duelu s Finskem ale...

Státní znak versus lví hlava. Svazu utíkají miliony korun z prodeje dresů

14. května 2024

Premium Dresy české hokejové reprezentace znovu zdobí státní znak a část fanoušků si návrat k tradici...

Švýcarsko - Česko 2:1N. Neúspěšné nájezdové repete, domácí poprvé padli

13. května 2024  19:26,  aktualizováno  23:59

Zase v důležitém boji o pozice rozhodovaly až nájezdy. Na rozdíl od úvodního duelu s Finskem ale...

Bum! Beránkova bitka Čechy nakopla: Ale nechtěl jsem ho zbytečně mlátit

13. května 2024  23:59

První prohra na šampionátu nepotěší. Důležitější teď ale je, jak se národní tým v průběhu vzchopil....

MS v hokeji ONLINE: Češi nestačili na Švýcarsko, čeká je volný den

10. května 2024  9:34,  aktualizováno  13.5 23:30

Čeští hokejisté ve čtvrtý hrací den domácího mistrovství poprvé padli. V úterý svěřence Radima...

Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky
Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky

Zrychlete vaření s kořenícími pastami Podravka Natur. Usnadní a zjednoduší přípravu pokrmů, protože zeleninu nemusíte čistit ani krájet, ale...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Silničářští popletové pobavili Mohelnici. Zpackaný nápis zaujal každého

Zpackaná dopravní značka pobavila Mohelničany. Silničáři při stříkání nápisu na asfalt otočili šablonu a vytvořili...

NASA ukázala, co byste viděli před možná nejbolestivější smrtí ve vesmíru

Superpočítače lze využít ke zpracování zajímavých úloh. Vedle hledání nových molekul pro léky, předpovídání složitých...