Octavie a pick-upy: Boj o tituly

Most - Nejen závody evropského poháru tahačů jsou v programu víkendového sportovního podniku Matador Czech Truck Prix ´02 na mosteckém autodromu. Očekávaná návštěva několika desítek tisíc diváků bude velkou pozornost věnovat také dvěma okruhovým sériím Česká pojišťovna Škoda Octavia Cup a Matador Škoda Pick-up Free Style, které se dostaly do finálové části a slibují dramatickou podívanou. V obou šampionátech je řádná tlačenice v boji o titul. V malých náklaďácích zvaných pick up se v Mostě pojede poslední dvojzávod.

Kolář versus Paseka
Pohárový seriál Pickupů má na pořadu závěrečný šestý podnik a vedoucímu jezdci průběžného pořadí k potvrzení triumfu chybí jen krůček. Petr Kolář má totiž takový bodový náskok, že mu k stačí v jednom ze dvou závodů dojet na medailové pozici a bez ohledu na výsledky soupeřů bude pasován na celkového vítěze.

„Vypadá to snadno, ale pohoda to nebude. Soupeři mě nenechají v klidu. Čeká nás náročná taktická bitva,“ uvedl jednadvacetiletý pražský jezdec, kterému triumf v posledních třech letech vždy unikl v poslední chvíli. „Snad mi tentokrát štěstí bude více nakloněno,“ povzdechl si Kolář.

Na prvenství s pohárovým Pickupem pomýšlí ještě Josef Paseka, přestože jeho šance jsou dost omezené. „Naděje však umírá poslední. Rozhodně udělám vše proto, abych vyhrál. Pojedu zase natvrdo jako v posledním závodě, kdy jsem si vítězství zajistil útokem v posledním kole. Budu riskovat a buď mi to vyjde, nebo skončím druhý,“ slíbil třicetiletý pilot z Mariánských Lázní.

Hon na Kopeckého
Účastníci prestižního Octavia Cupu v Mostě absolvují předposlední podnik sedmidílné série, která se v posledních závodech proměnila v hon na Josefa Kopeckého. Vedoucí jezdec průběžného pořadí a dvojnásobný vítěz poháru bude s největší pravděpodobností opět čelit tlaku dosud nejvážnějšího soupeře Ondřeje Navrátila a také Jiřího Jupy, který se ve startovním poli objevil po tříleté pauze.

Jupa podle očekávání začal plnit úlohy štiky v rybníku a v posledních závodech bronzové věnce vyměnil za stříbrné. V dalším pokračování by tedy mělo dojít na vítězství. Kladenský závodník ovšem povinnou výhru odmítl. „Samozřejmě se o to budu snažit, ale proti Kopeckému musím jet především hlavou a ne bojovat bez rozmyslu. Je také třeba pošetřit motor, už má dost najeto. Navíc se hned příští týden v Brně jedou poslední závody a nechci hloupě zkomplikovat přípravu auta,“ říkal Jupa.

Navrátil si posteskl, že po dobrém úvodu se začal v pořadí poněkud propadat. „Trochu jsem očekával, že asi vedoucí pozici neudržím, ale z druhého místa jsem na Kopeckého začal dost ztrácet. Musím proto nyní více zabojovat, abych napravil svoji bilanci a nepropadl se ještě dál,“ prohlásil mariánskolázeňský jezdec.

Startovní pole Octavií nabude v Mostě na počtu, protože v rámci prestižního podniku se jej zúčastní několik osobností. Za volantem pohárového vozu se objeví například šéf mladoboleslavské škodovky Vratislav Kulhánek nebo ředitel mosteckého okruhu Jiří Kroužek. Nejedná se však o závodnické zelenáče.

Hostem poháru bude již poněkolikáté hokejista Jaromír Jágr. Přítomen bude dále jezdec evropského šampionátu formule 3000 Jaroslav Janiš, herci Jiří Bartoška a Miroslav Donutil a zpěváci Leona Machálková, Daniel Hůlka a Karel Černoch, kterého jeden z jezdců v exhibici sveze s Octavií po závodní dráze.

První závod Pickupů je na programu v sobotu v 15.25 hodin, druhé klání startuje v neděli v 16. 40. Jezdci s pohárovými Octaviemi absolvují oba závody v neděli v 10.20 a 14.00.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž