O Dakaru vím vše, říká žena závodníka

S v i a d n o v - Bleskne-li éterem byť jen sebemenší informace o motoristickém maratonu Rallye Paříž - Dakar, bezpečně o ní ví Anna Bražinová ze Sviadnova u Frýdku-Místku. Pečlivě sleduje internet, televizi i rozhlas, nahrává veškeré šoty ze satelitu. Její muž Oldřich do Dakaru míří. S číslem 86 se jako jediný Čech na motorce řítí pouští skrz oblaka zvířeného prachu. "Olin má s sebou telefon, po každé etapě mi volá a vyzvídá, jak vlastně dopadl," říká závodníkova manželka. "Díky internetu mám totiž o výsledcích často lepší přehled než sami závodníci. Znám výsledky i o dvě hodiny dřív než oni, takže jsem teď jejich spojka a informátor."

Paní Bražinová nesleduje pouze výsledky svého muže. Vypisuje si také časové odstupy řidičů kopřivnických tater Karla Lopraise a Tomáše Tomečka a Josefa Macháčka na čtyřkolce. Pokud to jde, tak informuje z týlu kompletní českou výpravu. Kontakt na chíli ztratila v momentě, kdy se motoristický peloton přesunul do Afriky. "Nabíječku doma nezapomněl, asi nemá signál. Z loňska vím, že i přes satelitní telefony je spojení těžké."

Podle aktuálních výsledků však ví, že Oldřich Bražina stále jede. V televizi už krátce zahlédla jezdce s číslem jen o jedno vyšším než má on. "Ale jenom proto, že měl efektní pád. Režie si vybírá pády a pak tři, čtyři nejlepší v cíli. Olin jede na jistotu, takže jsem ho neviděla ještě ani jednou. Možná by jednou také mohl motorku šikovně položit, ať se do televize dostane."

I na dálku manželovy výkony komentuje. Začal prý velmi dobře, v kategorii čtyřtaktů se chvíli držel na šestnáctém místě, ale postupně jeho ztráta narůstá. "Když jsme spolu posledně mluvili, tak říkal, že se drží ve dvojici s kamarádem z Polska. Ten měl nějaké problémy s motorem, takže si myslím, že mu Olin pomáhal a tím řadu minut ztratil. Určitě má na víc."

Strach o svého muže, kterému v květnu bude už čtyřicet, paní Bražinová nemá. Říká, že za patnáct roků jeho motorkářského života už si na stres zvykla. "Na začátku to bylo horší, teď už vím, že jezdí s rozumem a není žádný divočák. Proto ani nemělo cenu ho přemlouvat, aby do Dakaru nejel. Spolu se dvěma dcerami nám teď nezbývá, než mu držet palce, aby se ve zdraví domů vrátil."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž