Jidřich Hrabica

Jidřich Hrabica - V NÁRODNÍM DRESU. Petrovickému motokrosaři Jidřichu Hrabicovi se v závodu ze seriálu mistrovství Evropy IMBA na domácí trati dařilo. | foto: Jaroslav Ožana, MF DNES

Kvůli brýlím skončil motokrosař druhý

Petrovice u Karviné - Jedno kolo navíc a petrovický motokrosař Jindřich Hrabica se mohl radovat z celkového vítězství v závodu ze seriálu mistrovství Evropy IMBA, který se jel včera právě v Petrovicích u Karviné. "Hned po startu třetí jízdy mi soupeři obhodili brýle spoustou bláta, takže jsem jel bez nich. Propadl jsem se na patnácté místo, a než jsem se prodral nahoru, byl konec," řekl Jindřich Hrabica.

V třetí rozjížďce nakonec dojel třetí těsně za největším konkurentem Hermanem Hylkemou z Nizozemí. "Oba jsme ve třech jízdách nasbírali první, druhé a třetí místo. Jenže on skončil lépe než já ve třetí jízdě a to určilo celkového vítěze."

Kolik tedy chybělo k triumfu?
Kdyby byl závod o kolo delší, dostal bych se před něj. Mrzí mě to, protože jsem na něj měl. Ale i tak to beru jako úspěch. Před závody jsem doufal, že se dostanu na bednu a nakonec jsem se pral o vítězství.

O kolik jste si polepšil v celkovém pořadí seriálu?
Po prvním závodě ve Švýcarsku jsem byl devatenáctý. Pak jsem dva díly v Holandsku a Francii kvůli nedostatku peněz vynechal. Teď to vidím tak někde k první desítce.

Doma vám určitě pomohla znalost trati, že?
Jednak to, jednak podpora diváků. Ta mi nedala vydechnout.

V seriálu IMBA jezdí závodníci v národním dresu. Jaké to pro vás je?
Je to jiné. Cítím odpovědnost.

Jak jste zatím spokojen se sezonou?
Střídavě oblačno. Na Slovensku vedu průběžně mistrák, ale doma mě zlobí technika. Mám novou hondu a pořád na ní pracujeme. Kvůli tomu nemůžu ani tolik trénovat. Ale dnešní závod můžu brát jako perfektní trénink na podnik mistrovství republiky, který se pojede o víkendu ve Stříbře. V prvním díle jsem byl pátý, ve druhém mě zradila technika, tak uvidíme, jak to dopadne teď.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž