Marco Wittmann na BMW si jede pro první vítězství v DTM v Hockenheimu.

Marco Wittmann na BMW si jede pro první vítězství v DTM v Hockenheimu. | foto: Roman Klemm

Svěží začátek sezony DTM: V Hockenheimu vyhrál mladík Wittmann

  • 1
První závod nabitého šampionátu cestovních vozů DTM začal a skončil triumfem mládí. V kvalifikaci se poprvé v životě prosadil Adrien Tambay s Audi a v nedělním závodě slavil své první vítězství Marco Wittmann na BMW. Čest zkušených mazáků zachraňoval ex-mistr Mattias Ekstroem s dalším vozem Audi druhým místem.

Na zahájení jubilejní 30. sezony DTM se do Hockenheimu přišlo podívat 75.000 diváků a show na trati, stejně tak jako mimo ni, je nezklamala. Deutsche Tourenwagem Masters jim neprezentovala jen nové vozy, ale i nová jména v první startovní řadě: Syn bývalého pilota Ferrari-F1 Patricka Tambaye postavil svou Audi RS5 poprvé na pole-position a hned vedle něj se ke startu připravil další z mladé generace šampionátu, Marco Wittmann z týmu RMG-BMW.

Start vyšel polemanovi výborně a první zatáčkou projel před Spenglerem, Wittmannem a dalším z mladé gardy, Portugalcem Felixem da Costou. Mužem závodu se ovšem měl stát 24letý junior BMW, Marco Wittmann. Němec ještě v prvním kole odsunul značkového kolegu Spenglera za sebe a začal honit Tambayův Abt-Audi. Ve třetím kole se musel Francouz ve vracečce nechat rychlým Wittmannem předjet. Mladík s BMW M4 poté ani jednou nezaváhal a pádil ke svému prvnímu triumfu v DTM.

Výborný finiš předvedl i bývalý mistr Mattias Ekström. Švédovo Audi RS5 bylo v závěrečné fázi závodu nejrychlejším vozem pole: Sedm kol před cílem předjel třetího Timo Glocka a o tři kola později za sebe odsunul i Tambaye.

Zástupce mladé gardy DTM, Adrien Tambay si v Hockenheimu vybojoval poprvé pole-position.

Senzační neděli vítězné značky BMW doplnili Glock, Spengler, Tomczyk a Farfus, kteří dokončili v zábavné sevřené formaci těsně za čtvrtým Rockenfellerem (Audi) – v první desítce dojelo hned šest "bavoráků".

Méně spokojeni byli jistě v táboře Mercedesu-Benz. Stuttgartská firma pojala svůj domácí závod jako velkou show a jezdce DTM do Hockenheimu přijeli podpořit vedle Nica Rosberga a Toto Wolffa i hosté Franz Beckenbeuer, Klaus Augenthaler a Andi Brehme. Ze sportovního hlediska zůstali ale jejich piloti hodně dlužni: nNejlepším vozem trojcípé hvězdy byl Pascal Wehrlein, který dojel na demoralizující 11. pozici.

Výsledek závodu DTM v Hockenheimu:
1.Marco Wittmann(Něm.)RMG-BMW
2.Mattias Ekström(Švé.)Abt-Audi
3.Adrien Tambay(Fr.)Abt-Audi
4.Mike Rockenfeller(Něm.)Phoenix-Audi
5.Timo Glock(Něm.)MTEK-BMW

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž