VIDEO: Vaderova maska, Jágrova vesta. Co dělá Pabiška kvůli Dakaru

  17:58
Rallye Dakar - to jsou vedra a písek. Když jste ale bez peněz jako David Pabiška, připravíte se na něj i na sněhu.

Teď v půli prosince, když je Ještěd často schován v mlze a do toho - jako třeba ve čtvrtek - se přižene sněhová chumelenice, je to poněkud hororová scéna. Parta Němců se zrovna na vrcholu těší na oběd, když najednou odkudsi z bílé tmy a příkrého svahu vyleze muž v děsivé masce, která připomíná Darth Vadera, temného pána ze Star Wars.

Když už je Ještěd dobyt a maska jde dolů, zjeví se tvář Davida Pabišky - motorkáře, který se 6. ledna pustí do svého dvanáctého Dakaru. Jen co se vydýchá, spustí: „Pár lidí se na mě dívá, co tady chodí za maskota. Někteří si klepou na čelo, že jsem magor. Ale vzhledem k tomu, že jsem nejchudší závodník v celém dakarském poli, nezbývalo mi nic jiného než vzít na sebe závaží, masku a šroubovat to nahoru.“

David Pabiška v masce na libereckém můstku

Má se to totiž následovně: Ještě na posledním Dakaru jel jako profík, od března se ale doma živí opravováním motorek. I proto dlouho netušil, jestli na další ročník slavné rallye vůbec sežene peníze. Velcí mecenáši byli v nedohlednu, zato blízcí kamarádi mu pořád opakovali, že by ho rádi - symbolicky - podpořili.

A tak přes internet sháněl finanční podporu. Na Startovači vypsal cílovou částku 350 tisíc korun, kterou nakonec ještě o 30 tisíc překonal. „Celou dobu žijete s tím, že na vás každý kašle. Bojujete, abyste získal pětikorunu, takže je příjemné, že vám lidi pošlou 600 korun za tričko. Bez nich bych to nedal, takže pojedu pro ně, zároveň je to vůči nim zavazující,“ vypráví.

K tréninku inspiroval Jágr

Ačkoliv je 380 tisíc pěkná cifra, jde jen o část v rozpočtu, který Pabiška potřebuje. Zmíněné peníze ani nepokryly celé startovné na Dakaru (musel ještě 20 procent přidat) a v celkových nákladech představují čtvrtinu. Rozpočet dakarského motorkáře se totiž pohybuje kolem 1,5 milionu. „O většinu ostatního se postaral tým Barth, za který pojedu, ale ještě pořád mám problém celý rozpočet naplnit,“ přiznává.

Proto musí dvaačtyřicetiletý jezdec utáhnout opasek. Zatímco jiní dakaristé teď pilují jízdní dovednosti v pouštních dunách nebo se aklimatizují na vysokohorské prostředí v Alpách, Pabiška si obden nasadí desetikilovou vestu, přidá dvoukilová závaží na každou nohu a štráduje si to z Liberce až na Ještěd.

David Pabiška při drsném ještědském tréninku na Rallye Dakar.

Ne však po klikaté silnici, ale přes stezky, které jsou teď slušně zapadané sněhem. Vyšlape skokanské schůdky, pak kráčí pod lanovkou po hodně prudké a zledovatělé cestičce směrem vzhůru. I se sestupem to zabere 2,5 hodiny času. „Zlepšuji se mílovými kroky, což poznávám při jízdě na kole, kdy se mi při stejné frekvenci krátí časy. Fyzička bude potřeba, protože peruánské duny budou zkraje nemilosrdné.“

U těch slov na vrcholu Ještědu hlasitě oddechuje, protože jen kráčet se závažím nestačí. Zrovna sundal tu masku, o které zkraje byla řeč, a vysvětluje: „Maska simuluje těžké dýchání ve vysokohorském prostředí a díky ní si zvyšuju objem plic. Při tepovce kolem 150 v ní pěkně funíte a motá se vám šiška.“

Ani ta vesta nespadla z nebe. Pabiška je z hokejové rodiny, jeho bratranec Lukáš hraje za Mladou Boleslav, hokejem se živilo i Lukášovo dvojče Marek. Jak ukazují tři čerstvě vyražené zuby a deset štychů na rtech, hokejem ladí formu také David. Už roky přemýšlel, jak do svého motorkářského tréninku zařadit slavná závaží Jaromíra Jágra. Navíc k těm současným už brzy přibudou další na ruce, aby Pabiška ještě víc simuloval jízdu na motorce a balanční trénink. „Ne, že bych Jágra slepě kopíroval, ale zjistil jsem, že mi to pomáhá.“

Proč zase jedu Dakar?

Jelikož Dakar po přesunu do Jižní Ameriky není jen o písečných dunách, ale především o vysokých nadmořských výškách, kde tělo trpí, spí teď (nejen) Pabiška v hypoxickém stanu. Ten navozuje výšku 3 000 metrů nad mořem. Ve stanu rovněž se speciální maskou, která simuluje výšku 12 tisíc metrů, denně hodinu cvičí. „To už je extrém,“ uzná sám.

David Pabiška na Rallye Dakar

Když si připočtete, že takhle maká chlap, který od sedmi do čtyř pracuje, není od věci si pokládat stejnou otázku jako náhodní turisté na Ještědu, kteří si klepou na čelo.

Mnohonásobní účastníci Dakaru se často sami sebe ptají: „Proč jedeme zase? Co nás žene?“ Mnohdy nenajdou kloudnou odpověď. Jako by měl Dakar magnet, který nechce pustit.

Pabiška je na tom před svým dvanáctým startem podobně. „Asi jsem až příliš dlouho o Dakaru snil jako kluk a ještě jsem se z toho snu neprobral, aby mě to přestalo bavit.“

Bylo mu devět, když se do afrického dobrodružství pustily první československé posádky z LIAZ. A jelikož Pabiškův táta ve fabrice dělal, brzy byl Davidův pokoj plný plakátů s Moskalem, Fenclem a Joklíkem, kteří se tehdy v zemi stávali hrdiny. Dodnes se směje fotografii, kde společně s bratrem Martinem a bratranci Markem a Lukášem ukazují před plakáty zatnuté svaly.

Už tehdy David tvrdil: „Taky Dakar pojedu!“ A dočkal se.

Jezdil enduro, závody cross-country a od roku 2000 začal o Dakaru vážně uvažovat. Startu se dočkal po sedmi letech a tehdy mu Jiří Moskal, onen pán z plakátu, napsal: „Konečně ses dočkal.“ Pro Pabišku to byl stejný zážitek, jako když při první účasti dojel až do cíle.

Motocyklový závodník David Pabiška (vlevo) gratuluje slovenskému kolegovi z...
David Pabiška na Dakaru

Od té doby nechyběl v jediném ročníku, byť se třeba v roce 2012 posadil jako navigátor do kamionu. Nejspíš to ani po Novém roce nebude naposledy - však přiznává, že jedním z jeho velkých vzorů je Slovinec Miran Stanovnik, který i v padesáti dojel Dakar na 28. místě.

A tak si klidně střihne i dvacet dakarských účastí: „Aspoň nebudu ležet na gauči. Jediné, co mě zabrzdí, jsou ty bankovky. Jinak to není nejhorší - nedělám tam ostudu, nejezdím na devadesátém místě a jen proto, abych si tam udělal selfie. Místo tam mám, navíc mě to jako ambasadora fair play nutí se tam tlačit.“

Obrázky od dětí na motorce

Byla-li řeč o Startovači a finanční pomoci lidí, říkáte si, jestli to v případě Pabišky není nějaké vyšší dobro. Naplnění Kantova kategorického imperativu... Motorkáři totiž většina jeho kolegů říká „Davídek“ a není to kvůli výšce, ale čisté duši. Už v roce 2000 při republikovém šampionátu v enduru zachránil život soupeři, kterému zapadl jazyk. Tehdy za to dostal Světovou cenu fair play. O dva roky později ho podobně ocenili v Brazílii při Šestidenní, další dvě ceny přidal Český klub fair play v letech 2013 a 2015 za jeho rytířské chování při Dakaru.

Sportovní gentleman. David Pabiška získal několik cen fair play za asistenci...
David Pabiška s motocyklem při Rallye Dakar.
David Pabiška

Sám se u té zmínky jen ušklíbne a vysvětlí: „Mám těch cen plné zuby, protože jsem závodník a ty všechny články o pomoci jiným ze mě spíš dělají ‚vejletáře‘. Ale zároveň to ukazuje, jaký jsi, jakou máš páteř. Nevím, jestli to teď lidi ocenili, ale pro mě je nejdůležitější, že na mě mohou být rodiče a děti hrdí.“

Syn i dcera jsou jeho nejvěrnějšími příznivci. Už od batolecích let mu vždy před odjezdem na Dakar kreslí obrázek, který si táta nalepí na motorku. A od abstraktních čmáranic v začátcích jsou to nyní stále reálnější kresby. Navíc jedenáctiletý syn teď přišel s tím, že i on chce závodit na motorce. To hrdého otce dojalo a i kvůli motivaci pro něj se dál a dál nechce z dakarského snu probouzet.

A to je dobře.

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Fiorentina - Plzeň 2:0, pohárovou jízdu uťalo prodloužení, hosté hráli v deseti

18. dubna 2024  17:42,  aktualizováno  21:23

Plzeňští fotbalisté se rvali, bojovali do vyčerpání, ale mezi čtyři nejlepší kluby v Konferenční...

Bez videa na věčné časy? Švédský unikát: kluby odmítly VAR, šéf ustoupil

26. dubna 2024  15:14

Zní to spíš jako závan starých a pro někoho jistě i dobrých časů, než realita současného fotbalu....

Nosková do třetího kola v Madridu neprošla, prohrála s mladičkou Ruskou

26. dubna 2024  13:49,  aktualizováno  15:13

Linda Nosková do třetího kola antukového turnaje v Madridu neprošla. Devatenáctiletá Češka prohrála...

Berbrovi obhájci navrhli zproštění viny. Snažili se rozbít verzi státního zástupce

26. dubna 2024  13:29,  aktualizováno  14:25

Se třemi advokáty dorazil na závěrečné řeči k plzeňském okresního soudu bývalý místopředseda...

Slávisté za chování fanoušků proti AC Milán vyvázli jen s pokutou

26. dubna 2024  14:20

Fotbalová Slavia dostala další více než dvou milionovou pokutu za chování fanoušků v evropských...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...