Běžec na lyžích Martin Jakš

Běžec na lyžích Martin Jakš | foto: czech-ski.com

Světový pohár v Novém Městě pojedou Vrabcová, Jakš, ale i Kowalczyková

  • 0
Mnohá zimní střediska zoufale touží po sněhu, proto je vítězstvím už samotný fakt, že víkendový Světový pohár běžců na lyžích v Novém Městě bude. Představí se na něm Eva Vrabcová a Martin Jakš, nejlepší Češi z Tour de Ski, ale i polská dvojnásobná mistryně světa Justyna Kowalczyková, která Tour demonstrativně opustila.

"Využili jsme infrastrukturu, která byla připravena už pro loňské mistrovství světa v biatlonu," říká manažer závodů Jiří Hamza. "Ve čtyřech dnech, kdy nyní mrzlo, se nám podařilo nastříkat 20 tisíc kubíků sněhu, ze kterého teď těžíme."

V areálu jsou tak připraveny 1600 metrů dlouhý okruh pro muže a 1300metrový pro ženy. "Chceme ukázat, že umíme v Novém Městě připravit závody i za nejtěžších podmínek. Snad nám to pomůže k tomu, aby se sem vrátily i distanční podniky Světového poháru."

Zatímco na Vysočině pohár bude, o týden později je konání dalších závodů v polských Jakušicích velmi nejisté. Proto si některé výpravy prodlužují pobyt v Novém Městě, aby tu aspoň trénovaly.

Celkem by se mělo představit 180 závodníků z 21 zemí. Zatímco mnohá esa distančních závodů po Tour de Ski odpočívají, do Nového Města dorazí takřka kompletní špička sprinterského pořadí Světového poháru, s výjimkou Marit Björgenové a Pettera Northuga. Na poslední chvíli dohlásili Poláci i Justynu Kowalczykovou.

"Tím, že Justyna nejela Tour de Ski, potřebuje před olympiádou závodit. Vždyť naposledy absolvovala před Vánoci pohárový sprint v Asiagu," říká Michal Lamplot, koordinátor Světového poháru. Na Tour de Ski sice Polka přijela, jenže na protest proti změnám programu hned zase odcestovala.

Z české reprezentace se v sobotním sprintu určitě představí Razým, Kožíšek, Horyna, Vrabcová a Nováková. Nad startem Jakše zatím visí otazník. V každém případě se však Jakš představí spolu s ostatními v nedělním týmovém sprintu.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž