Kryštof Krýzl na slalomové trati - ilustrační foto.

Kryštof Krýzl na slalomové trati - ilustrační foto. | foto: Reuters

Pět měsíců po těžkém zranění páteře vyhrál Krýzl závod Evropského poháru

  • 2
Před pěti měsíci si Kryštof Krýzl vážně poranil páteř. Teď český lyžař vykouzlil optimistickou zvěst: už jsem zpátky. Triumfoval v Levi v závodu Evropského poháru v obřím slalomu a potvrdil, že se může na únorových olympijských hrách ve Vancouveru představit v optimální formě.


"Cítím se bezvadně, mám radost, že se zadařilo," hlásil z Finska Krýzl. Na konci června bylo osmému slalomáři z letošního mistrovství světa ve Val d'Isere mnohem hůř.

Při testování lyží v hale v německém Wittenburgu vyletěl z trati do ochranné sítě, která ho místo záchrany katapultovala dál. Dopadl doprostřed snowboardové U-rampy a zlomil si pátý hrudní obratel. Vrtulník ho transportoval na kliniku v Hamburku, poté podstoupil operaci.

V polovině listopadu už se šrouby a destičkami v páteři však Krýzl absolvoval právě v Levi závod Světového poháru a nyní na stejném místě slavi sladké vítězství.

Kvůli husté mlze skoro nebylo vidět na další branku, český reprezentant přesto na svahu exceloval. "Jsme tady všichni nadšení. Vyhrál první kolo a zvládl i bezvadně tlak ve druhém kole," uvedl v tiskové zprávě trenér Petr Lajkeb.

Kouč ocenil i středeční výkon svého svěřence, jenž zajel v prvním kole obřího slalomu druhý čas. "Pak ale hodně nasněžilo, podložka nebyla až tak tvrdá a Kitan (Krýzl) skončil desátý," doplnil předchozí výsledek.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž