Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Neumannová získala stříbrnou medaili

  6:51
Sapporo - Druhou medaili získala česká výprava na mistrovství světa v Sapporu. Ve skiatlonu žen vybojovala stříbro Kateřina Neumannová, kterou v dramatickém finiši před sebe nepustila pouze Ruska Olga Zavjalovová. Třetí místo a bronzová medaile patří Norce Kristin Steiraové.
Kateřina Neumannová

Kateřina Neumannová | foto: Reuters

Skiatlonový závod žen začal o poznání opatrněji, než včerejší běh mužů. Poučené závodnice bez problémů zvládaly i kritický sjezd s ostrou levou zatáčkou, která hodně řídila osud mužského závodu.

"Tahle zatáčka byla pro mě černou můrou již od loňského Světového poháru, kdy jsem zde ze tří průjezdů dvakrát spadla," přiznala Neumannová po závodě v televizním rozhovoru. "Dnes byl sníh měkký, všechny jsme tam i po včerejších zkušenostech více plužily, takže se tam nic nestalo."

Po prvním ze tří klasických okruhů se začalo startovní pole dělit do několika skupinek, v té první se držela Kateřina Neumannová a Kamila Rajdlová. V polovině klasického úseku byla Neumannová sedmá a Rajdlová osmnáctá.

Od začátku závodu diktovala tempo především Slovinka Majdičová, na čele se pohybovaly všechny očekávané favoritky s výjimkou Norky Björgenové, která po pádu záhy po startu postupně jen dotahovala špici závodu.

V posledním klasickém okruhu se tempo závodu zvýšilo. Rychlost diktovaly hlavně Steiraová, Šmigunová a Kowalczyková. Po výměně lyží a přechodu na tři bruslařské okruhu byla na čele závodu byla Norka Steiraová před Švédkou Kallovou a Němkou Sachenbacherovou.

"V klasice jsem se nechtěla moc hnát dopředu, spíše se držet ostatních," popisovala strategii Neumannová. "Ale moc se mi to nepovedlo, při výměně jsem se cítila docela unavená."

Do bruslařské části skiatlonu vbíhala s odstupem od ostatních šestnáctičlenná vedoucí skupina, v níž byla Neumannová na pátém místě.  Bohužel z ní vypadla Rajdlová, která se ztrátou téměř půlminuty přezouvala na 21. místě. Eva Nývltová byla 35., Helena Erbenová 42.

Hned první bruslařský okruh startovní pole mimořádně roztrhal. Nestačila Finka Kuitunenová ani Estonka Šmigunová. Vedoucí osmičku stále vedla Steiraová, která se pokusila ve stoupání druhého okruhu nastoupit.

Její pokus zachytila Ruska Zavjalovová a Němka Sachenbacherová, Neumannová na čtvrté pozici byla vedoucí trojici na dohled. Tato čtveřice také pohromadě dojela na stadion a vběhla do posledního 2,5 km okruhu.

"Udělala se tam menší díra, ale já jsem si jela svoje tempo," vysvětlila česká lyžařka. "Některé závodnice nakonec odpadly a já jsem se díky svému rovnoměrnému tempu na čelo závodu nakonec dotáhla. Ukázalo se, že to bylo výhodné."

V posledním okruhu se již pořadí nezměnilo. Ruska Zavjalovová nikoho před sebe nepustila ani ve fantastickém finiši vedoucího kvarteta, Kateřina Neumannová skončila na druhém místě.

"Měla jsem strach, abych neskončila čtvrtá," přiznala Neumannová. "Dneska to nebylo ani tak o finiši jako o tom, komu zbylo více sil. V podstatě jak jsme dojely na stadion, tak to i dopadlo."

Také Zavljalovová nezakrývala po závodě jisté obavy. Z Kateřiny Neumannové. "Měla jsem obavu z útoku Neumannové, proto jsem raději vsadila dříve na útok a stále jsem si hlídala první pozici. Teprve v cílové rovince jsem se uklidnila, když jsem získala nepatrný náskok a věděla, že už mě Neumannová neohrozí," řekla po závodě nová mistryně světa.

Na třetím místě doběhla Norka Steiraová, nepopulární "brambory" zůstaly Němce Sachenbacherové. Rajdlová skončila 22., Nývltová 37. a Erbenová 43. "V závěru jsem ještě chtěla své umístění o něco vylepšit, ve finiši jsem ale už předjet soupeřky nestačila," řekla Kamila Rajdlová.

Stříbrná medaile z mistrovství světa ve sbírce Kateřině Neumannové do dnešního dne chyběla. "Někdy si člověk myslí, že stříbro je prohra," vyznala se. "Dnes je to však určitě výhra. Necítila jsem se, že bych mohla diktovat tempo. Se stříbrem jsem spokojená."

Výsledky skiatlonu žen na 2 × 7,5 km:
1. Zavjalovová (Rus.) 41:27,5, 2. Neumannová (ČR) -0,5, 3. Steiraová (Nor.) -2,1, 4. Sachenbacherová (Něm.) -4,6, 5. Roponenová -24,0, 6.  Saarinenová (obě Fin.) -24,9, 7. Kallaová (Švéd.) -25,1, 8. Longaová (It.) -25,7, 9. Kowalczyková (Pol.) 32,0, 10. Šmigunová (Est.) -39,5, ...22.  Rajdlová -1:54,3, 37. Nývltová -3:33,6, 43. Erbenová (všechny ČR) -3:56,5.

Autor:

Sport v roce 2024

14. 6. - 14. 7. Fotbalové EURO, Německo
29. 6. - 21. 7. Cyklistická Tour de France
1. - 14. 7. Tenisový Wimbledon

  • Nejčtenější

Vémola stále králem. Na Oktagonu v Edenu „uškrtil“ Végha. Kozma padl

8. června 2024  17:40,  aktualizováno  9.6

Šampionem polotěžké váhy Oktagonu zůstává Karlos Vémola. Na fotbalovém stadionu v Edenu porazil...

Euro 2024: Los skupin, program zápasů, postupový klíč, stadiony

10. června 2024  16:31

Čeští fotbalisté se v základní skupině mistrovství Evropy 2024 v Německu střetnou s Portugalskem,...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Úspěch? Není Češka! Po obřím vzestupu poznává mladá atletka Manuel také zlo

12. června 2024

Premium Řím (Od naší zpravodajky) Je vám osmnáct let. Jste atletka. Zažíváte fantastické chvíle. Máte životní formu. Takovou, že si...

Tome, nebuď blázen, to je konec, slez. Smrt číhala na Mont Ventoux

12. června 2024

Roger Pingeon se stal roku 1967 nečekaným šampionem Tour de France. Přesto je tento ročník...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Hokejový trik, jak obejít DPH. Proč svaz kvůli lístkům na MS založil novou firmu

12. června 2024

Premium Organizátoři letošního světového šampionátu v Česku mohou být nadmíru spokojeni. Hokejové...

Nejlepším zvláštní péči, boj se školami v USA. Šéftrenér o mladých atletech

14. června 2024  5:58

Řím (Od našeho zpravodaje) Před odletem do Říma na mistrovství Evropy říkal, že jedním z cílů početné třiapadesátičlenné...

Florida trestala chyby Edmontonu a je krok od zisku Stanley Cupu

14. června 2024,  aktualizováno  5:24

Také třetí zápas letošní finálové série play off hokejové NHL skončil výhrou Floridy nad...

Schick: Zkusit něco nového? Možná poslední šance. Z půlky bych pálil znovu

14. června 2024

Premium Když se ho zeptáte, chvilku přemýšlí a zakroutí hlavou. Nevzpomene si, že to dnes jsou přesně tři...

Trenér Terzic končí v Dortmundu, o odchod si řekl po finále Ligy mistrů

13. června 2024,  aktualizováno  22:34

Trenér Edin Terzic skončil u fotbalistů Dortmundu, které v minulé sezoně dovedl do finále Ligy...

Nová Miss Alabama je morbidně obézní. Vítězka váží 150 kilo, lidé se bouří

Vítězkou v soutěži National American Miss je Sara Millikenová. Třiadvacetiletá žena byla zvolena královnou krásy i...

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...

Za srážku vlaků únava nemohla, ukázalo šetření. Strojvůdce si chybu uvědomil

Strojvedoucí havarovaného rychlíku RegioJet, v kterém minulý týden zemřeli v Pardubicích čtyři lidé, si těsně před...