O šampionátu i výběru lyží. Ty na sjezd mám třeba po Kildem, říká Zabystřan

  17:59
Tři zlata a bronz na univerziádě v Lake Placid. Devatenácté místo v super-G v rámci Světového poháru v Cortině. Lyžař Jan Zabystřan v posledních týdnech prožívá parádní období. Nyní věří, že si formu přenese i do mistrovství světa v Courchevelu a Méribelu.
Jan Zabystřan během úvodního sjezdu alpské kombinace na olympiádě v Pekingu.

Jan Zabystřan během úvodního sjezdu alpské kombinace na olympiádě v Pekingu. | foto: Reuters

První start ho ve francouzském středisku čeká už v úterý, kdy se jede alpská kombinace. Disciplína jako stvořená pro něj.

Na posledním světovém šampionátu v Cortině 2021 v ní byl devátý, o rok později na olympijských hrách v Pekingu dokonce mohl sahat i po medaili. Po sjezdové části byl devátý, jen sekundu od stupňů vítězů. Jenže ve slalomu vypadl.

„Určitě bych rád zopakoval výsledek z Cortiny. Nebo ho ideálně ještě vylepšil,“ říká pětadvacetiletý Zabystřan pro iDNES.cz.

Poslední týdny naznačují, že výkonnost byste na to mít mohl, že?
Určitě. Na univerziádu jsem jel s myšlenkou, že bych si chtěl odvézt nějakou medaili. Povedlo se mi to hned v prvním závodě a do dalších startů jsem šel s čistou hlavou. Mohl jsem si je víc užívat, dát do nich vše a i díky tomu medaile přibývaly. Podobné nastavení jsem si chtěl pak udržet i do super-G v Cortině.

Což se vám podařilo.
Říkal jsem si, že nemám co ztratit, protože to budou asi moje letošní poslední super-G ve Světovém poháru. Chtěl jsem zkusit urvat nějaký bod. A že z toho bylo nakonec devatenácté místo, jsem byl fakt rád. Poslední týdny si užívám. Doufám, že na ně navážu i na mistrovství světa.

Řekl byste, že jste v životní formě?
Takhle to asi říct nedokážu. Spíš bych řekl, že se mi to zatím nejlépe sešlo a neměl jsem žádné zranění jako v minulosti. Jsem rád, že jsem si dokázal, že když to na lyžích funguje a předvedu bezchybnou jízdu, můžu jezdit v první třicítce, což je můj dlouhodobý cíl.

Takže je to i taková motivace?
Určitě. Taky mi to může pomoct i z finančního hlediska. Na svazu lyžařů máme stupňovanou podporu. Takže třeba i díky těmto bodům si v další sezoně udržím stávající trenéry a servis, jaký mám.

Přátelé, kamarádi... My vám ty medaile přivezeme!! @mstenclova_photo
.
@czuvpraze @olympijskytym @czech_university_sport @czeskisnowboard @czechski_alpine @lakeplacid2023 @fisu @olympcsmv @level_sport_koncept #lakeplacid #universiade #lp2023 #usa

24. ledna 2023 v 18:01, příspěvek archivován: 6. února 2023 v 14:47

V letošní sezoně jste spíše upřednostňoval Evropský pohár před Světovým. Nenabudilo vás devatenácté místo tak, že se budete soustředit už jen na závody mezi elitou?
Svým způsobem ano. Na druhou stranu to, že jsem letos hlavně ze začátku jezdil Evropské poháry, byl náš plán. I ty jsou těžké a je v nich i celkem dobrá konkurence. Hezky jsem se v nich rozzávodil a získal i FISové body, které mi pomohou k lepšímu nasazení. Takže bych neměnil. Určitě ale nevylučuju, že příští rok už začnu svěťáky o trochu dřív.

Neuvažujte také, že se začnete soustředit jen na některé disciplíny? Teď jezdíte prakticky všechny.
Určitě i takový plán je. Teď jsem jezdil všechno hlavně kvůli kombinaci. Ta se ale koná čím dál tím míň, takže se budu moci soustředit jen na něco. Na evropské úrovni bych možná mohl být dobrý ve všem, jak ale vidím, na světové ne. V budoucnu bych chtěl nejvíc jezdit obřák a super-G.

Na MS v alpském lyžování pojede šest Čechů včetně Dubovské a Zabystřana

Jak vypadá vaše stávající složení tréninků?
Primárně jsem trénoval obří slalom, určitě hodně přes padesát procent. Pak jsem odjel několik tréninků slalomu a super-G. Trénovat rychlostní disciplíny ale letos pořádně nešlo.

Protože v Evropě dlouho nebyl sníh?
Přesně, nebylo je kde jezdit. Třeba konkrétně super-G jsem proto hodně potrénoval v rámci závodů Evropského poháru, univerziády nebo na kopcích před svěťáky, když to šlo. Ideální to ale nebylo. Na pořádný trénink by to chtělo jet někam do Jižní Ameriky, kde se připravují ti nejlepší kluci. To je ale samozřejmě hodně finančně náročné.

Jakou máte finanční podporu?
Určitě jsou země, kde jsou na tom líp. Na druhou stranu si ale nemůžu stěžovat. Podpora ze strany svazu lyžařů i Olympu je veliká, za což moc děkuju. Doufejme, že to tak zůstane. A třeba se nám ještě podaří zajet nějaké další dobré výsledky, které přivedou ještě více sponzorů, abychom mohli vyjet i do Jižní Ameriky.

Jak jste na tom po stránce materiálu? Jezdíte na lyžích Atomic. Jak ta spolupráce probíhá?
Jsem rád, že spadám pod centrum Atomicu přímo v rakouském Altenmarktu. Není problém si tam zajet, vzít si lyže, jaké potřebuju, a pak je vrátit. Samozřejmě v hierarchii tak vysoko nejsem. Nade mnou jsou Kilde a další hvězdy, takže třeba rychlostní lyže mám po nich. Nestěžuju si, stále jsou perfektní.

Jan Zabystřan během úvodního sjezdu alpské kombinace na olympiádě v Pekingu.

Kolik párů na sezonu máte?
Přesně to říct asi nedokážu. Určitě ale takových dvacet třicet párů doma mám.

Slušné číslo.
Lyže jsou pro nás spotřební zboží. U slalomek to platí dvojnásob, protože se pořád brousí a jejich hrany rychle ubývají. Lyže na rychlostní disciplíny vydrží víc. Když jsou dobré a tolik se nejezdí, tak klidně i dva tři roky.

Jak se taková ideální lyže hledá?
Před sezonou si vezmu různé typy a zkouším a zkouším. Třeba u těch na sjezd a super-G nejvíc záleží, jak jsou rychlé. Někdy to je i tak, že se na nich člověk necítí příliš dobře, jenže časy ukazují něco jiného, a tak si je i přesto vezme. Slalomky jsou naopak o dobrém pocitu. Každopádně ale rozhodují malé detaily a modifikací je tolik, že ani nemám šanci je všechny zkusit.

Běžec na lyžích Michal Novák si pochvaluje, že ho Salomon zařadil do skupiny, která se podílí na vývoji. Že dodává podněty a připomínky, podle kterých pak vybavení upravují. Je to v alpském lyžování podobně?
Jo jo, tak nějak to funguje i u nás. Já ale na takovém levelu, aby podle mě měnili konstrukce lyží, nejsem. To se týká spíš jen nejlepších kluků.

Zpátky k začínajícímu mistrovství světa. Na jaké další disciplíny se kromě kombinace těšíte?
V kontextu posledních týdnů i na super-G. Pak také na individuální a týmové paralely. Jsou sice loterií a rozhodují malé rozestupy, i tak se ale na ně těším. Věřím, že i v nich bych mohl mít pěkný výsledek.

December European cups in the books #abodikysbirate
@level_sport_koncept @pocsports @atomicski @don_quiet @czeskisnowboard #weareskiing #saintmoritz #gurgl #santacatarina #skiing #snow

23. prosince 2022 v 17:58, příspěvek archivován: 6. února 2023 v 14:49

Paralelní slalom v posledních letech vytlačuje kombinaci, dříve královskou disciplínu lyžování. Prý kvůli atraktivnosti. Co na to říkáte vy?
Já mám paralely celkem rád. Jsou něčím jiným, napínavé, vidíte vedle sebe dalšího člověka. I jako divák se na ně rád podívám, byť samozřejmě chápu výtky, že nejdou postavit dvě úplně stejné tratě. Mám rád ale i kombinaci a je škoda, že mizí. Myslím, že na její atraktivitě uškodilo, že se slalomové kolo neotáčí a jede hned první po super-G.

Plánujete na mistrovství světa i sjezd?
Chtěl bych si zajet jeho trénink. Hlavně z důvodu, abych si osahal sníh, protože jsem v Courchevelu nikdy nejel. Pokud bych se při něm cítil perfektně, nevylučuju, že bych šel i do závodu. Jinak ho ale spíš neplánuju. Letos ho nemám tolik najetý, a navíc bych neměl ani den odpočinku.

Po Světovém poháru v Cortině jste říkal, že bojujete s virózou. Už je všechno v pořádku?
Ano. Pokud bych ji neměl, tak bych se možná hned přesunul do francouzského Orciéres, kde se v rámci Evropského poháru jely další super-G. Odtud bych pak odcestoval rovnou na mistrovství světa. Takhle jsem strávil šest dní doma. Vyležel jsem se a pak na Olympu pracoval na kondici. Cítím, že to byla dobrá volba.

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Česko - Finsko 1:0N. Drama s vítězným koncem, skvělý výkon předvedl Dostál

10. května 2024  22:56,  aktualizováno  23:24

Česká reprezentace má za sebou první vystoupení na domácím mistrovství světa v hokeji. Svěřenci...

Program MS v hokeji 2024: Češi udolali v nájezdech Finy, v sobotu vyzvou Norsko

29. května 2023  10:42,  aktualizováno  10.5 22:59

Česká hokejová reprezentace zahájila domácí turnaj vítězstvím 1:0 po samostatných nájezdech nad...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Překvapení v nominaci. Z Rulíkova týmu pro MS vypadli Nosek, Vrána či Ticháček

5. května 2024  20:46,  aktualizováno  21:38

Dlouho očekávaný jmenný výčet zazněl. Trenér české hokejové reprezentace Radim Rulík představil...

Tadeji, sundej to! Pogačar odvracel diskvalifikaci, Ganna prohnal zlaté parťáky

8. května 2024  7:46

Je vůbec možné, aby v průběhu etapy letošního cyklistického Gira nezaútočil Tadej Pogačar? Teprve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Němci přestříleli Slováky, v bitvě favoritů Švédové porazili Američany

10. května 2024,  aktualizováno  22:43

Domácí hokejové mistrovství světa odstartoval v Ostravě duel skupiny B mezi Slovenskem a Německem,...

Zlínský brankář Dostál před zápasem v Karviné: V týmu vidím obrovské odhodlání

11. května 2024  9:29

Před rokem vychytal fotbalistům Zlína prvoligovou příslušnost minutu po dvanácté v baráži, letos...

Co, trénink? Kanaďané radši volí výlety po střední Evropě, mistrovství si užívají

11. května 2024  9:29

Poprvé měli na led pražské O₂ areny vyjet ve čtvrtek odpoledne, místo toho však podobně jako...

MS v hokeji ONLINE: Národní tým čeká druhý duel, do turnaje vstupuje Kanada

10. května 2024  9:34,  aktualizováno  11.5 9:06

Domácí mistrovství světa hokeji pokračuje druhým hracím dnem, v Praze i Ostravě se hraje šest...

Kubalík tátou: Vynechat MS? Debata byla, ale šli jsme do toho. Zvládneme to

11. května 2024  8:53

Blesklo mu hlavou, že by letos na mistrovství světa nejel. Poštěstilo se, partnerka otěhotněla a...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...