Tvůrce mosteckých Andělů o konci: Měl bych menší vliv než fyzioterapeutka

  10:58
Rok mlčel, teď promluvil. Poprvé a prý naposledy od své rezignace i následného odvolání. Vizionář Rudolf Jung jako manažer povznesl mosteckou házenou z druhé nejvyšší soutěže až do Ligy mistryň, ovšem nyní už na Černé anděly nemá zásadní vliv. „Teď již zahořklý nejsem, ale tyhle pocity jsem předtím měl,“ přiznal muž, za jehož éry se Most stal českým hegemonem. Sbíral české i interligové tituly, vyhrál evropský Challenge Cup a pronikl do nejprestižnější soutěže.

Rudolf Jung | foto: Petr Bílek, MF DNES

Proč jste tedy skončil?
Před rokem jsem byl odvolán z výkonného výboru spolku. Bylo mi nabídnuto, že můžu zůstat, ale že budu mít omezené pravomoci. O všem by se hlasovalo, reálně bych měl menší vliv než třeba fyzioterapeutka. To jsem odmítl a rezignoval na svoji funkci. A po rezignaci jsem byl na Silvestra odvolán.

Jak moc vás to mrzí?
Hodně, samozřejmě, vždyť to bylo vlastně moje dítě. Do té doby bylo dohodnuto, že jsem měl na starosti A tým a sháněl prostředky. A když vidím, kam se to teď ubírá… Když jsem přicházel do klubu, měl rozpočet 400 tisíc korun, teď je na čtyřicetinásobku, vezmu-li mládež a A tým. Ekonomické nastavení jsem dělal já. Postupně jsem přizval kolegy, kteří mě pak odvolali. Na druhou stranu se utěšuji, že to je pro mě ekonomicky výhodnější. Ovšem vybudovat takový klub by nešlo bez toho, abych se časově i ekonomicky obětoval.

Vkládal jste i své peníze?
Ze začátku v masivním měřítku, postupně jsem přivedl dva hlavní partnery, město Most a Vršanskou uhelnou. Ukázali jsme, co je možné, a pak už jsme byli v rámci města nepřehlédnutelní. Z nízkých statisíců se účast města navyšovala až k současným milionům. Dík patří všem primátorům i vedení Vršanské. Během dvou tří let to přerostlo finančně možnosti, které já a moje firmy máme.

Jste stále v dozorčí radě klubu?
Byli jsme v ní čtyři s právem hlasovat. Teď tam paní (jednatelka) Kateřina Poláková doplnila manžela, ovládli klub. Chtěl jsem kontrolovat aspoň finance, abych věděl, kam jdou. Nicméně před třemi měsíci mi denní kontrola byla zamezena, takže jediné, co můžu, je jednou za rok planě mluvit na členské schůzi.

Michaela Holanová (vlevo) z Mostu v utkání proti Ferencvárosi.

Rozcházeli jste se prý v názoru, kam klub směřovat.
To si ani nemyslím. Když si čtu vyjádření Kateřiny Polákové, po sportovní stránce máme ambice stejné. Takže nevím. Já hmatatelný důvod nemůžu najít. Z mého pohledu byl jasný plán, snaha ovládnout klub. Měl jsem na tuto sezonu připravený navýšený rozpočet. Ne na trojnásobek, jak jsem si vysnil, ale přivedl bych partnera na úrovni Vršanské uhelné, tedy kolem čtyř milionů. Teď můžu sledovat malý pokles u malých a středních partnerů. Co bylo domluvené před mým odchodem, to město a Vršanská dodržely. Co bude dál, to netuším, už nemůžu vést jednání ani kontrolu.

Šok v mostecké házené. Tvůrce zlaté dynastie Jung jako manažer končí

A co říkáte na výkony Andělů?
V létě jsem viděl přípravný zápas a bylo mi jasné, že tým se nikam nevyvíjí. Což se projevilo. K téhle sezoně jsme pět let vzhlíželi, aspoň já osobně. Liga mistryň, zabezpečených čtrnáct zápasů, samí kvalitní soupeři. Chtěl jsem přijít s nějakou filozofií. Ukázat světu jiný pohled na házenou, hrát v maximální rychlosti, maximálně točit hráčky. A naplňovat sportovní halu v Chomutově. Když teď kouknu na výsledky v Lize mistryň, je všechno víceméně opačně. Doteď se hrálo na malý počet hráček, byly enormně vytěžované. Filozofie mi není jasná. Podle mě tým nebyl před sezonou vhodně posílen, je slabší než loni.

Nemluví z vás hořkost?
Už ani ne, i když osobně to bylo těžké. Ani nemluvím o tom, jakým způsobem se ke mně chovali, to jsem už přešel. Ale stopy zůstanou navždy. Když něco vypipláte od nuly a pak se k vám nejbližší zachovají tímto způsobem, hořkost cítíte. Tímhle posledním rozhovorem si to uzavírám.

Do jiného klubu nepůjdete?
Asi ne. Nedokážu si představit, že bych se takhle obětoval pro něco jiného než Baník Most. V tuhle chvilku tak neuvažuji. A do budoucna to je skoro vyloučené.

Charlotte Cholevová (vpravo) z Mostu v utkání proti Ferencvárosi.

Dopustil jste se i nějakých chyb?
Určitě. Třeba některé nešťastné angažování hráček. S tím se musíte naučit žít. Nebo trenéři, co sem přicházeli, byli většinou moji blízcí kamarádi, známí. Když je pak musíte odvolat, ne každý to unese a ne s každým jsou vztahy dobré. Možná jsem měl být ještě radikálnější, co se týče tlaku na herní projev a strategii hrát na strašně moc branek. Trend světové házené směřuje k tomu, že minutová zátěž hráček a hráčů bude nižší a v kratších úsecích, aby mohli hrát intenzivně. Možná v tomhle jsem mohl být důraznější při tlaku na trenéry. Jenže to bych ze strategické linie, kterou určuji jako manažer, zasahoval hodně do taktiky, což už je výsostná půda trenéra. Nejdál v souznění, jak by se házená měla vyvíjet, jsme došli s Jirkou Tancošem.

Mostecký vizionář Jung: Je zázrak, že jsme hráli Ligu mistryň

Za vrchol berete Ligu mistryň (2019), nebo vítězství ve Vyzývacím poháru (2013)?
Marketingovým vrcholem bylo získat Challenge Cup, po sportovní stránce doma vyhraný kvalifikační turnaj Ligy mistryň, díky kterému jsme se do ní poprvé v historii dostali. A pak působení ve čtyřčlenné skupině. Po prvním vyhraném zápase na Krimu jsme měli zrychlit a zakončovat do patnácti vteřin, ale nedokázali jsme to. Tenkrát jsme měli ze skupiny postoupit.

Zmínil jste vyhazovy trenérů. Třeba Dušan Poloz, strůjce triumfu v Challenge Cupu, byl odvolán. Nepovažujete to za váš přehmat?
Nebylo to ze sportovních důvodů, ale nerad bych se o tom rozšiřoval. Jednu hráčku jsem přeřadil do B týmu, kouč s tím nesouhlasil a odešel. Ale všichni trenéři týmu hodně dali. Jako první Jirka Hanus, bez kterého by před 12 lety tým nebyl ve stavu, že by se dalo uvažovat o rozvoji a postupu do nejvyšší soutěže. Pak Tomáš Kuťka, Dušan Poloz, pod ním byl progres ohromný, Peter Dávid, Luboš Hudák, každý trenér měl opodstatnění. Nic nevnímám jako chybu. Asi jen teď u Adriana Struzika. Možná jeden z důvodů mého odvolání i nastolení konceptu, že se o všem bude hlasovat, byl, že jsem se chystal Adriana odvolat už před rokem. V půlce sezony, neboť jsme nepostoupili dál v evropských pohárech. Po taktické stránce měl absolutně volnou ruku a už tehdy jsem zaznamenal tendence, co vyvrcholily teď. Tým se nikam neposunul. Po kondiční a fyzické stránce zadání bylo, abychom na tom byli líp než evropští soupeři. Jenže teď čtu od kondičního trenéra, že na Ligu mistryň nejsou kondičně připravené.

Michaela Holanová z Mostu napřahuje ke střele v zápase se Šaĺou.

To je hlavní problém?
V kondiční přípravě bych takový problém neviděl. Spíš v tom, že v Lize mistryň tým neměl strategii. A proto docházelo k ohromným dardám. My taky předtím dostali nařezáno od Györu a tým se sesypal, ale šlo o jediný propadák. Jinak jsme udělali tři body, občas hráli vyrovnaně, žádná tragédie jako teď.

Struzika nakonec vedení odvolalo, do konce sezony ho nahradil tandem Tancoš – Hanus. Jak vidíte budoucnost týmu?
Před novým trenérským duem je skoro neřešitelná mise, velmi náročná. V lednu a únoru přijde ohromná smršť zápasů a ze zadání dohrát Ligu mistryň se ctí jsem velmi smutný. Já chtěl, aby byl vytěžen celý kádr, teď se to poslední půlrok zužovalo, že se na nosných postech spojek hrálo s čím dál menším kádrem. Už teď jsou nějaké zraněné, minutáž byla neúměrná. Další zranění přijdou v lednu a únoru. Trenéři musí zátěž rozložit na víc hráček, ale to bude těžké, když část kádru seděla na lavičce a táhly to ty samé. Snad se posílí. Most byl vždycky postavený na neutuchajícím přílivu největších talentů a supertalentů z Česka a Slovenska, který se teď zastavil. Třeba se to podaří novému vedení v lednu. Chci požádat všechny fanoušky mostecké házené, aby co nejvíc chodili, protože návštěvnost ukazuje sílu klubu.

Poláková: Jung chtěl klub směřovat jinam

Rozdílné názory na směřování klubu či jeho prezentace na veřejnosti, to byly podle Kateřiny Polákové, nynější manažerky a jednatelky mosteckých házenkářek, hlavní důvody odvolání jejího předchůdce Rudolfa Junga. Jeho obvinění, že spolu s manželem ovládli dlouhodobě nejlepší český ženský házenkářský tým, odmítá.

„Pan Jung byl odvolán z pozice jednatele DHK Baník Most, neboť jsme dlouhodobě nenašli shodu v otázkách směřování klubu a jeho prezentování na veřejnosti včetně sponzorů. A také jsme měli jako sportovní klub problém s řešením mezilidských vztahů na pracovišti,“ osvětluje Poláková svou verzi Jungova konce v Mostě.

Před rokem to byla rána z čistého nebe, ale obě strany o důvodech rozchodu mlčely. Když však teď promluvil Jung, reaguje i Poláková. Tvrdí, že Jung dostal nabídku v mistrovském klubu pokračovat, byť s omezenými pravomocemi.

Kateřina Poláková

„Do poslední chvíle jsme chtěli, aby pan Jung zůstal v pozici jednatele, ale jako zástupci jediného společníka jsme chtěli mít větší vliv na fungování společnosti, takže jsme nabízeli vytvoření pozice dalšího jednatele společnosti. Pak by oba jednatelé dělali rozhodnutí společně.“ To ovšem Jung odmítl a Polákovou navíc viní z toho, že do dozorčí rady dosadila svého manžela, čímž spolu měli ovládnout klub a Jung ztratit kontrolu nad financemi. „Můj muž byl přijat jako řádný člen spolku bez jakýchkoliv dalších funkcí. Takovým členem je i pan Jung, mají stejná práva podle zákona,“ oponuje Poláková.

Jung tvrdí, že Most se nyní nikam neposouvá, není mu jasná filozofie klubu a kritizuje i nedostatečné posílení před klíčovou sezonou. Andělům vyčítá neúspěch v Lize mistryň, ať už jde o výsledky, předváděnou hru nebo malé návštěvy v chomutovské aréně, která se stala azylem Mostu pro prestižní soutěž. „Toto je subjektivní názor pana Junga. Ale výsledky v Lize mistryň a předvedená hra vyústily v listopadové odvolání trenéra Struzika, kterého ještě přijímal pan Jung,“ připomíná mostecká šéfka.

Bývalý manažer Černých andělů vidí za špatnými výsledky hlavně přetížení opor. „Podle mě jsou hlavním důvodem neúspěchu zranění klíčových hráček. Hned na počátku sezony se zranila Andrýsková, pak Smetková zrovna ve chvíli, kdy se jí začalo dařit. A nyní nám až do konce sezony vypadla Kostelná. Všechny jsou kvalitní zkušené hráčky, které měly být oporami týmu,“ tvrdí Poláková.

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Opavští basketbalisté titul neobhájí, ve čtvrtfinále je přehrála Ostrava

28. dubna 2024  21:33,  aktualizováno  23:55

Opavští basketbalisté ligový titul neobhájí. Ve čtvrtfinále play off je vyřadila Ostrava, která...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

Slovenská letka, tradiční zeď i zástupce zraněných. Kdo zařídil Třinci titul?

28. dubna 2024  22:54

Po třech sedmizápasových sériích mohou zase slavit. Už popáté v řadě, čímž vyrovnali historický...

Saballyovou v Praze nahradí osvědčená Jonesová. Trenérka Hejková váhá

28. dubna 2024  22:09

Basketbalistky ZVVZ USK Praha čeká po zisku 18. titulu v české lize jen několik změn. V další...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...