Tisk: Znevažování fair play dosáhlo vrcholu

  • 77
Praha - Rozhodnutí stáje Ferrari darovat vítězství ve Velké ceně Rakouska formule 1 Michaelovi Schumacherovi a uzmout ho Rubensi Barrichellovi vyvolalo vlnu protestů a znechucení po celém světě. K milionům fanoušků a tisícům novinářů se připojil i brazilský president. Od ostrého tónu se neodklonil ani francouzský tisk. "Mohl to být skvělý double, místo toho však nastalo monumentální faux pas," komentuje francouzský L´Equipe rozhodnutí Ferrari přidat Michaelovi Schumacherovi čtyři prémiové body v boji o mistrovský titul. Deník rovněž udělil na první stránce nad fotografiemi slavícího týmu z Maranella stáji Ferrari červenou kartu. Zpravodajství ze závodu ZDE

"Ferrari se zahalilo do pláště ostudy," píše Le Parisien a dodává, že spielberský skandál navždy poskvrnil reputaci čtyřnásobného šampiona Michaela Schumachera.

Další francouzský deník France Soir potupně hlásá, že jednání Ferrari bylo: "Ostudné, skandální, depresivní a hanebné pro všechny, kdo milují sport."

Ten samý tón se ozývá i z britského tisku. Deník The Sun uvádí: "Den formule 1 ukončila ostuda." Redakce byla prý zavalena rozuřenými telefonáty a emaily fanoušků formule 1. "Tohle byl poslední závod formule 1, který jsem sledoval. Bylo to odporné," uvedl jeden z "bývalých" příznivců.

"Schumacherova ostuda," uvádí Daily Mail a pokračuje velmi ostrým tónem: "Davy hlasů po celém světě volají po veřejném odsouzení omezené a cynické komedie, kterou sehrál v Rakousku Schumacher se svým Ferrari. V jejich rukou dosáhlo znevažování fair play a slušnosti vrcholu."

Timesy považují Schumacherovo vítězství za Pyrrhovo, protože sám pilot i Ferrari
tím ztratili důvěryhodnost. "Ve Velké ceně Rakouska prohráli Schumacher, Ferrari i celá formule 1," dodal Daily Telegraph. I rakouský tisk byl rozhořčen znehodnocením šestého závodu MS. Podle listu Kurier se z formule 1 vyklubal podvodný sportovní podnik. "Skandál, fraška. Rána pod pás divákům, pilotům i celému sportu," hlásá Die Presse.

Prvenství čtyřnásobného mistra světa mělo trpkou odezvu i v jeho rodné zemi. Bulvární Bild označil triumf za hanebný, Berliner Zeitung doporučil Schumacherovi, aby se styděl. "Tak nešťastného vítěze formule 1 ještě neviděla," dodal list.

Ani italské deníky si neberou vůči svému domácímu týmu žádné servítky. Gazzeta dello Sport píše: "Ferrari si vše pokazilo samo. Mohl to být velký den týmu z Maranella. Naneštěstí z toho vzešel pouze nestoudný den plný ostudy."

Italský tisk se opřel zejména do sportovního ředitele Ferrari Jeana Todta, který nese odpovědnost za podivné rozhodnutí a vyjádřil porozumnění pro Michaela Schumachera, který po dojezdu vyjadřoval svůj nesouhlas s takovým určením pořadí.

V Barrichellově domovské Brazílii vyjádřil bývalý mistr světa Emerson Fittipaldi přesvědčení, že on by nikdy nepustil Schumachera před sebe. "Je to hanebné, naprosto absurdní."

Připojil se i brazilský prezident Fernando Henrique Cardoso. "Dnes nikdo z Brazilců nepochybuje o tom, že Rubens Barrichello je vítězem Velké ceny Rakouska. Trofej patří jemu," uvedl v oficiálním komuniké v neděli pozdě odpoledne.

Momentka z cílové rovninky: dva monoposty Ferrari, následuje kontroverzní vítězství Michaela Schumachera


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž