Rumunsko chce okruh pro formuli 1

  • 1
Bukurešť - Rumunsko plánuje vybudovat okruh pro automobilové závody formule 1, a to podle modelu Hungaroringu u Budapešti. Oznámil to dnes rumunský ministr cestovního ruchu Dan Matei Agathon. V rozhovoru pro agenturu Mediafax Agathon uvedl, že jde o starší projekt, který by mohl být realizován již v příštím roce poblíž černomořského přístavu Konstanca. "Je to starší plán, který by se podle mého názoru v roce 2002 mohl stát realitou, aby v roce 2003 se již mohly uskutečnit první závody formule 1 v Rumunsku," uvedl ministr, který od tohoto kroku očekává výrazný zájem zahraničních turistů o Rumunsko.

Podle studií by výstavba nového závodiště pro formuli 1 u Konstance stála přibližně 50 miliónů dolarů. "Hungaroring přitáhne ročně do Maďarska na 350.000 zahraničních návštěvníků," upozornil Agathon; podobný počet turistů by podle něho mohl zavítat i do Rumunska.

Navíc rumunský závod formule 1 by se měl uskutečnit mimo hlavní turistickou sezónu, kdy využití hotelů na rumunském černomořském pobřeží je přibližně desetiprocentní.

Plán bude předložen rumunské vládě, která musí k projektu říci poslední slovo. Kabinet letos již schválil návrh na vybudování velkolepého zábavního parku Draculaland, který bude stát u sedmihradského města Sigišoara. Náklady na výstavbu parku činí 40 miliónů dolarů, z čehož větší část uhradí zahraniční investoři.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž