Sebastian Vettel  a jeho "Svůdná Liz"

Sebastian Vettel a jeho "Svůdná Liz" | foto: AP

Německý pilot Vettel přivedl Svůdnou Liz na scénu formule 1

  • 1
Jednou je to Julie, jindy zase Hříšná sestra Kate a teď pro změnu na scénu přišla Svůdná Liz. Ne, tohle není partička kovbojek z Divokého západu ani soupis dívek z vykřičeného domu v hamburském přístavu, ale jména aut, se kterými Sebastian Vettel závodil nebo závodí ve formuli 1. "Tady ta kráska se jmenuje Svůdná Liz," říkal ve čtvrtek v Bahrajnu, kde už zítra začíná nová sezona mistrovství světa.

Je trochu zvláštní. Vždyť kromě 22letého Němce v šampionátu nikdo jiný vozům jména nedává. Vettel však tvrdí: "A proč by ho auto nemohlo mít? Mají ho lodě, námořníci je i křtí. Mně to přijde sexy."

Začal s tím před dvěma lety ještě u týmu Toro Rosso, tehdy svému monopostu začal říkat Julie. Po přestupu k Red Bullu si vybral Kate, jenže když ji hned v prvním závodě loňské sezony zničil a dostal nový vůz, musel vymýšlet jméno znovu. A napadlo ho: Hříšná sestra Kate.

"Je zkrátka daleko agresivnější a rychlejší než její sestra," vysvětloval tenkrát. Jména prý vymýšlí spontánně, nesouvisí s žádnými konkrétními dívkami už jen proto, že jeho čtyřletá známost je Hanna. "To jméno se zkrátka musí líbit všem v týmu," vypráví.

A včera – při prvním tréninku sezony 2010 – vyjela na okruh v Bahrajnu Svůdná Liz. Sám Vettel jí přeje: "Snad bude vítězit a snad nebude potřebovat sestru jako Kate." Vážně může vítězit, vždyť Vettel i jeho tým Red Bull patří k favoritům. Navíc mu Němci už léta přezdívají "Baby Schumi", podle posledních průzkumů mu hned plná pětina věří, že letos získá titul. Víc dotázaných se přiklonilo jen na stranu "Otce Schumiho".

A samotný boss F1 Bernie Ecclestone dokonce o Vettelovi pro magazín Bild řekl: "Kdybych mohl stvořit superstar, Sebastian by byl výsledek.

On je přesně tím, co F1 potřebuje – mladý, supertalentovaný pilot, který je navíc chytrý a není arogantní. Je populární u fanoušků, umí jednat s médii. Zůstal svůj a zároveň je velký profík." "To fakt řekl?" ptal se pak Vettel. "Ano," uslyšel.

"Tak to mě těší. Musím přiznat, že mám v životě jeden velký cíl, a tím je stát se mistrem světa. Myslím, že loni jsem se toho hodně naučil. Byť jsem se nakonec šampionem nestal, tak jsme já i tým dokázali, že můžeme bojovat o vítězství, o velké body i o pole position. Klíčové je teď dokázat, že si zasloužíme být vpředu," uvedl Vettel.

Je to opravdu skromný chlapík a třeba naposledy včera o tom podal důkaz. Když toho při druhém tréninku kvůli porouchané brzdě moc nenajezdil, jen řekl: "Samozřejmě bych rád strávil na trati víc času, ale je březen, a ne Vánoce, takže nedostaneme nic zadarmo."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž