Lewis Hamilton v tréninku na Velkou cenu Austrálie formule 1. | foto: AP

Hamilton v těžkých podmínkách ovládl úvodní tréninky v Melbourne

  • 4
Úřadující světový šampion Lewis Hamilton vyhrál oba volné tréninky před zahajovací Velkou cenou Austrálie formule 1. V Melbourne se britský šampion z Mercedesu nejlépe vypořádal s deštivými a větrnými podmínkami. na dalších místech skončili oba jezdci Red Bullu Daniil Kvjat z Ruska a Daniel Ricciardo z Austrálie.

Odpolední pomalejší jízdy vyhrál obhájce prvenství před německým pilotem Force India Nicem Hülkenbergem a Finem Kimim Räikkönenem z Ferrari.

Lewis Hamilton sleduje průběh tréninků na Velkou cenu Austrálie formule 1.

Úvodní den nicméně mnoho nenaznačil o rozložení sil. Protože předpověď slibuje na víkend mnohem lepší počasí, mnozí jezdci rezignovali na sbírání dat, která by pro nedělní očekávaný závod na suchu byla bezcenná. Například Němec Sebastian Vettel z Ferrari zatím souboj s mercedesy vypustil a dopoledne nakonec nezaznamenal žádné měřené kolo, ve druhém tréninku byl osmý.

„Někdy se to tak sejde. Dnes jsme nemohli nic se naučit, nic na závod připravit. Byl to tak trochu ztracený čas,“ řekl Vettel.

Hamilton s tím úplně nesouhlasil. „I když jsme nenajeli příliš mnoho kol, byly to celkem konstruktivní tréninky. Auto jede velmi dobře a měl jsem štěstí na pár okruhů za sucha, abych si to tu osahal,“ řekl.

Neslavný vstup do sezony ale zažil Hamiltonův kolega Nico Rosberg z Německa. Vicemistr světa po šestém čase z úvodního tréninku odpoledne po smyku na mokré trati zničil o bariéru přední křídlo a jízdy pro něj předčasně skončily. „Jednoduše jsem příliš zrychlil a ztratil nad autem kontrolu. Nebylo to dobré, ale trať už pak tolik neoschla, takže jsem na konkurenci mnoho neztratil,“ řekl Rosberg.

Velká cena Austrálie formule 1

volné tréninky

První trénink: 1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:29,725, 2. Kvjat (Rus./Red Bull) -0,421, 3. Ricciardo (Austr./Red Bull) -1,150, 4. Hülkenberg (Něm./Force India) -1,600, 5. Verstappen (Niz./Toro Rosso) -1,995, 6. Rosberg (Něm./Mercedes) -2,089.

Druhý trénink: 1. Hamilton 1:38,841, 2. Hülkenberg -0,467, 3. Räikkönen (Fin./Ferrari) -0,645, 4. Ricciardo -0,694, 5. Sainz (Šp./Toro Rosso) -0,853, 6. Alonso (Šp./McLaren) -1,054.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž