Jedenáct měsíců jsme tímto zápasem žili, burcují se florbalisté na semifinále

  11:13
Curych (Od našeho zpravodaje) - Podruhé za sebou se čeští florbalisté na mistrovství světa postaví v semifinále domácímu týmu. Před rokem v Helsinkách byli blízko senzačnímu pokoření favorizovaných Finů, dnes v Curychu vyzvou Švýcarsko v klíčovém utkání turnaje s touhou po osmnácti letech finále konečně dobýt.
Český florbalista Matěj Jendrišák (v bílém) útočí na branku Švýcarska během...

Český florbalista Matěj Jendrišák (v bílém) útočí na branku Švýcarska během zápasu EFT v roce 2022. | foto: Český florbal

Moderní Swiss Life Arena v Curychu pojme na hokejové zápasy až 12 tisíc diváků. Na florbal by měla být dnes odpoledne rovněž narvaná k prasknutí. Do Švýcarska sice během mistrovství světa přijíždějí čeští fanoušci, při semifinále světového šampionátu s domácím obsazením ale budou mít co dělat, aby byli vůbec slyšet.

„Očekávám strašný hukot, pověstné švýcarské zvony. Těším se, jak to celé od začátku bude. Švýcarská hymna, jak budeme vstřebávat tu energii, jak budou všichni zpívat,“ představuje si český útočník Adam Delong.

Český florbalista Adam Delong (v červeném) během zápasu čtvrtfinále mistrovství světa proti Slovensku.

Minulý rok v Helsinkách byla podobná kulisa při semifinále Finsko – Česko a hosté se v Hartwall Areně nezalekli, vedli 2:0 a podlehli 2:3 gólem v poslední minutě.

„Tehdy to byl pro mě osobně první zápas před takovou návštěvou. Nevěděl jsem, co čekat. Tam neslyšíte jeden druhého, je to hodně intuitivní hra. My z téhle zkušenosti můžeme čerpat. Stále ještě máme mladý tým, ale jsme zkušenější,“ věří další z reprezentantů Matyáš Šindler.

Češi se burcují: tohle je utkání, na které jsme mysleli posledních jedenáct měsíců. „Každý den jsme tomu kvůli dnešku dávali o něco navíc,“ hlásí Delong. Po finále svěřenci kouče Jaroslava Berky touží, výsledky z turnajů Euro Floorball Tour je opravňují k optimismu. Poslední turnaj silné evropské čtyřky v září ve Švýcarsku vyhráli, svého semifinálového soupeře tehdy zdolali.

Dvě třetiny se hrálo bez gólů, v té poslední Češi zvítězil 2:1.

„Existují klišé o tom, jaký máme super tým. Já k tomu řeknu jinou věc, a to kvalitu. Za hodně dlouhou dobu na nejvyšší úrovni jsme finále mistrovství světa nejblíž. Vidíme to na výsledcích. Je to vyrovnané a my cítíme, že teď je ta chvíle, kdy to může vyjít. Naše hra šla nahoru, už nemusíme spoléhat na brejky, na gólmana. Dokážeme hrát otevřený florbal se všemi. Navíc máme Švýcary, kteří vědí, že jsme kvalitnější tým, než jsme byli. Teď se oni snaží hodně držet míček, rozhodit nás. Dělají to, co jsme my před lety dělali proti Finům nebo Švédům,“ hodnotí šance před semifinále český tahoun Marek Beneš.

Ojedinělou šanci cítí oba

Veterán Tom Ondrušek připustil, že očekávání směrem k semifinále, do kterého Švýcaři v Curychu postoupili o den dřív než Češi, se mohlo podepsat i na českém čtvrtfinále proti Slovensku. Favorit ho sice zvládl a hladce vyhrál 9:4, výkon však nebyl stoprocentní a poznamenala ho zbytečná vyloučení.

Fauly děsí florbalisty. Nesmíme je dělat, ať nás to v neděli nemrzí, velí Ondrušek

„I když jsme se na čtvrtfinále připravovali a měli jsme tři volné dny, tak ať chcete nebo ne, v hlavě máte semifinále. Samozřejmě se na to strašně těšíme. Všichni hráči, kteří v týmu už byli, nebo do něho letos přišli, se na to upnuli. Je to zápas, který chcete hrát a vyhrát. Nejdůležitější zápas za posledních jedenáct měsíců,“ uvedl Ondrušek.

Semifinále Švýcarsko – Česko začíná v 17.30 a jeho aktéři už budou vědět, s kým se v neděli v zápase o medaili utkají. Finové se Švédy svoje semifinále rozehrají ve 14 hodin.

Útočník Šindler očekává otevřenější duel než při posledním duelu na turnaji EFT a více gólů než tehdejší tři branky. Myslí si to vzdor tomu, že Švýcaři nejsou známí jako divoce útočící tým a ve čtvrtfinále porazili Lotyšsko „jenom“ 3:1.

„Lotyši jsou nepříjemný soupeř. Z těch týmů na pátém až osmém místě jsou nejvíc nepříjemní do obrany, jsou to velcí hráči, umí si udělat prostor, těžko se proti nim útočí. Výsledek typu 3:1 jsem očekával. V semifinále Švýcary hala požene, budou chtít ukázat, že jsou doma, že si to zaslouží, a budou hrát ofenzivněji,“ usuzuje Šindler. A Češi? „My uvidíme, co nám naordinují trenéři. Měli bychom umět výzvu přijmout, jsme na ni připraveni, těšíme se na to. Celý rok směřujeme k zápasům o medaile,“ burcuje Šindler.

Adam Delong však nepochybuje o tom, že podobné myšlenky bude mít i soupeř. „Věřím, že si taky říkají, že cesta do finále může být letos snadnější, když mají Čechy,“ usmívá se. Jaký navrhuje recept? „Když jim dáme gól, což doufám, můžou jít psychicky dolů. Jak jsme vydedukovali, tak když od Lotyšska inkasovali, trochu opadli. Tíha touhy po finále je i u nich,“ odhaduje český útočník.

Po loňské zkušenosti z Finska předpokládá, že Berkovu partu atmosféra do kolen nesrazí. „Když to srovnám s rokem 2021, tak jsme fyzicky a takticky lépe připraveni a hlavně hlavou jsme jinde. Máme mentálního kouče, který s námi velmi dobře pracuje. Prožili jsme si to, sedmnáct kluků to zažilo loni, a pokud si vzpomínám, tak jsme atmosférou svázaní nebyli. Možná nám i hrála do karet,“ srovnává Delong.

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Sparta uhájila náskok, v šestce zůstalo Slovácko, Karviná se vyšvihla ze dna

28. dubna 2024  14:21,  aktualizováno  16:57

Sparta v závěrečném kole základní části fotbalové ligy suverénně vyhrála v Olomouci (4:1) a před...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

Loučil se i Mika, ze zuberského dresu plynule přešel do role trenéra

30. dubna 2024  10:59

Ráno odložil na chvilku berle, aby se večer naposledy oblékl do zeleného zuberského trikotu s...

Hroši chtějí uspět i v Super Cupu, posily lovili v Jižní Americe

30. dubna 2024  10:48

V letech 2016–2020 dokázali tři z pěti po sobě jdoucích sezon zakončit ziskem mistrovského titulu....

Boston získal postupový mečbol. Murray poslal Lakers ze hry

30. dubna 2024  8:26,  aktualizováno  10:36

Basketbalistům Los Angeles Lakers i letos ukončili sezonu Denver Nuggets. Tentokrát poměrem 4:1 na...

Potupa, ostuda, musíme se probrat! Osmnáctka se sbírá z šokující porážky

30. dubna 2024  10:32

Nehledali výmluvy. Čeští hokejoví reprezentanti moc dobře věděli, že za porážku s Kazachstánem (3:4...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...