Outsider porazil favority. V chaotickém dojezdu sedmé etapy vítězí Soupe

  12:55aktualizováno  18:56
Sedmá etapa Vuelty byla stvořená pro sprintery. A v jejím závěru se odehrál zatím nejdramatičtější souboj o etapové vítězství v tomto ročníku. Ale nevyhrál ho jeden ze sprinterských favoritů. Na cílovou pásku v Olivě se jako první dostal Francouz Geoffrey Soupe. Pro pětatřicetiletého jezdce týmu TotalEnergies je to teprve čtvrté vítězství v kariéře. Červený dres uhájil Lenny Martinez z FDJ.

Geoffrey Soupe (zcela vpravo) protíná jako první cíl sedmé etapy. Na druhém místě finišuje Orluis Aular (vlevo). | foto: Cxcling/La Vuelta

Velmi přímočará etapa s technickým dojezdem. Tak o sedmém dějství španělské Grand Tour hovořili jezdci před startem. „Mohla by to být etapa kruhových objezdů,“ prohodil na startu Filippo Ganna z Ineosu. I o něm se hovořilo jako o favoritovi na vítězství. Samozřejmě vedle suveréna posledních dvou sprintů Kadena Grovese.

Sedmá etapa Vuelty 2023

Podrobná reportáž

Jeho tým Alpecin-Deceuninck také celý den kontroloval čelo pelotonu a byl hlavním motorem při dojíždění dvojice závodníků v úniku.

Závěr ale už nezvládli Grovesovi pomocníci tak bezchybně jako při předchozích dvou hromadných dojezdech. Příliš brzy zůstal Groves jen s jedním kolegou. A pak přišla ostrá zatáčka jen tři sta metrů před cílem, o které všichni před cílem mluvili. Groves z ní vyjel zavřený mezi dalšími závodníky, příliš mnoho času a sil vyplýtval kličkováním na přední pozice.

A tak o vítězství spurtovali jiní. Soupe uháněl do cíle podél levé bariéry, vedle něj rozkmitával nohy kolumbijský šampion Orluis Aular z týmu Caja Rural. Nerozkmital je ale dost rychle.

Cílem prolétl těsně za Soupem, což španělskou režii zmátlo a chvíli ho považovala za vítěze. Ani Soupe si nebyl vítězstvím jistý, a tak se za páskou vůbec neradoval. Čekal v obklopení týmových kolegů na potvrzení oficiálních výsledků.

Mezitím Groves zklamaně tloukl do řídítek, třetí vítězství během jednoho týdne už nepřidá. A zklamaní můžou být také Edward Theuns (Lidl-Trek) nebo Juan Sebastián Molano (UAE), kteří nedokázali využít pozičního zaváhání svého největšího soupeře a nedostali se před outsidery z druhodivizních stájí.

CO SE TO PRÁVĚ STALO? Dojatý Geoffrey Soupe se svými týmovými kolegy slaví vítězství v sedmé etapě Vuelty

Z pohledu celkového pořadí se zásadní okamžik odehrál pět kilometrů před cílem.

V nervózním pelotonu došlo už předtím k pádu, všichni jeho aktéři ale téměř okamžitě nasedli zpět na kolo. Tentokrát však bylo na první pohled jasné, že je něco špatně.

Spolulídr Ineosu Thymen Arensman ležel na vozovce na břiše, hlavu měl v dlaních. Nezvedal se, nehýbal se. Když se dostal do péče lékařů, zafixovali mu krk a na nosítkách přenesli do sanitky. Třiadvacetiletý Nizozemec podle organizátorů utrpěl zranění obličeje a zlomeninu klíční kosti.

Britská stáj tím kvůli pádu ztrácí už druhého jezdce. Hned první etapu nedokončil Laurens De Plus. V pátek navíc skončil na zemi i Geraint Thomas.

V červeném dresu dál zůstává Lenny Martinez z FDJ, který je první také mezi jezdci do 25 let. Vedení soutěže o zelený dres i přes páté místo v cíli potvrdil Groves. Páteční etapa nenabízela žádné body do vrchařské soutěže, na jejím čele tak bez obtíží setrvává Eduardo Sepúlveda (Lotto Dstny).

Oba Češi v závodě strávili den v bezpečí pelotonu. Michal Schlegel (Caja Rural) dojel v hlavním poli na 91. místě, Jan Hirt (Quick-Step) si v závěru z popředí vystoupil a do cíle dorazil se ztrátou čtyř minut na 145. příčce.

Jak se vše odehrálo

Z kopců k moři. Páteční etapa startovala ve městě Utiel, ve kterém funguje už od roku 1885 rodinné vinařství Bodegas Vicente Gandia. První polovina dne sice byla zvlněná, zároveň ale profil neustále klesal. Téměř celou druhou půlku etapy pak závodníci jeli podél pobřeží až do cílové Olivy.

Snadná práce. Téměř hned po startu vyrazila na čelo dvojice závodníků: José Herrada (Cofidis) a Ander Okamika (Burgos-BH). Jejich záměr byl jasný – ukazovat loga svých sponzorů po dostatečně dlouhou dobu. V tak jasně sprinterský den nemohl mít únik šanci. Tím spíš, že do něj vyrazili pouze dva jezdci. Sprinterským týmům to ale vyhovovalo, a hned po odjezdu Herrady s Okamikou peloton uzavřely, a bez většího úsilí držely odstup pod dvěma minutami.

Thomasův pád. Zatímco čelo pelotonu pohodlně kontroloval tým Alpecin Deceuninck, za kterým se vyvážel Quick-Step i s usměvavým Remcem Evenepoelem, skončil na zemi lídr Ineosu Geraint Thomas. Britský jezdec se přimotal do pádu 139 kilometrů před cílem se svým týmovým kolegou Kimem Heidukem. Sice se oba záhy vrátili zpět do pelotonu, Thomas se nechal po pár kilometrech raději zkontrolovat od týmového lékaře.

Zlom ve Valencii. Když zbývalo do cíle 73 kilometrů, dorazil závod na předměstí Valencie. Průjezd přístavním městem znamenal rychlý konec dvojice v úniku. Náskok klesl až k deseti sekundám a Herrada se vrátil do pelotonu. Okamika usilovně šlapal stále dál, na supící hlavní pole za ním nedbal. Po pár kilometrech přineslo jeho snažení ovoce. Týmy se uvolnily a pustily Okamiku na odstup minuty a pěti sekund.

Rychlík Vingegaard. Jak se ale peloton blížil k rychlostní prémii ve městě Cullera, tempo se znovu přiostřilo a Okamika už neměl sílu dál vzdorovat. Jeho působení na čele závodu skončilo 41 kilometrů před cílem. Pro body do soutěže o zelený dres si dojel Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck), za ním sprintoval Marijn van den Berg (EF). Na třetím místě pak pak proťal pásku Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma), kterému šlo hlavně o bonusové sekundy, které byly na prémii k dispozici.

Ander Okamika (vlevo) z týmu Burgos-BH a José Herrada z Cofidisu se sešli v úniku v sedmé etapě Vuelty

První karambol. Při nájezdu do cílové Olivy začalo tempo pelotonu stoupat stejně jako nervozita. Jako první na to doplatil Felix Engelhardt (Jayco-AlUla), který ztratil při poziční bitvě rovnováhu a vzal s sebou na zem i Pierra Latoura (TotalEnergies) nebo také Seppa Kusse (Jumbo-Visma). Hrdina čtvrteční etapy se ale rychle zvedl a záhy se dostal zpět do pelotonu.

A znovu pád. Další kolize přišla pět kilometrů před cílem, a tentokrát dopadla mnohem hůř. Poslední závodník ve vláčku Alpecinu zavadil o obrubník a do něj narazili závodníci DSM. Nejtvrdší zásah ale dostal Thymen Arensman, který zůstával ležet na zemi ještě dlouho poté, co všichni ostatní účastníci odjeli. Než Arensmana lékaři stabilizovali a přenesli do sanitky, byl už peloton v cíli.

Nečekaný vítěz. Chaotická bitva o pozice způsobila, že se mnoho favoritů propadlo polem, zatímco outsideři se dokonale prosmýkli na čelní pozice. Nejlépe se to podařilo Soupemu, který doposud vyhrál jen tři etapy kontinentálního závodu v africkém Gabonu. O to větší radost urostlý vousáč za cílem ukázal.

Cyklistický závod Vuelta

7. etapa (Utiel - Oliva, 200,8 km)

1. Soupe (Fr./TotalEnergies) 4:56:29, 2. Aular (Ven./Caja Rural-Seguros RGA), 3. Theuns (Belg./Lidl-Trek), 4. Molano (Kol./UAE Team Emirates), 5. Groves (Austr./Alpecin-Deceuninck), 6. Van den Berg (Niz./EF Education-EasyPost), ...91. Schlegel (ČR/Caja Rural-Seguros RGA) všichni stejný čas, 145. Hirt (ČR/Soudal-Quick Step) -4:02.

Průběžné pořadí: 1. Martinez (Fr./Groupama-FDJ) 26:37:04, 2. Kuss (USA/Jumbo-Visma) -8, 3. Soler (Šp./UAE Team Emirates) -51, 4. Poels (Niz./Bahrain Victorious) -1:41, 5. Cras (Belg./TotalEnergies) -1:48, 6. Landa (Šp./Bahrain Victorious) -1:58, ...40. Hirt -19:36, 74. Schlegel -37:05.

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Na horské dráze do finále. Karvinští házenkáři vyřadili Lovosice po rozstřelu

27. dubna 2024  22:22,  aktualizováno  28.4

Zvraty jako v argentinské telenovele. Strhující čtvrtá bitva semifinále play off poslala házenkáře...

První titul byl nejvíc. Balaštík vzpomíná na rivalitu s Třincem a mistrovské slzy

28. dubna 2024

Premium Když sleduje současné extraligové finále mezi Pardubicemi a Třincem, přesně ví, co jejich hráči...

Novotná skončila na pětibojařském SP v Budapešti osmá, Kuf devátý

27. dubna 2024  14:44,  aktualizováno  20:57

Moderní pětibojařka Veronika Novotná skončila osmá na Světovém poháru v Budapešti, Jan Kuf byl...

Mo, co jste si s Kloppem udělali? ptali se Salaha. Když to řeknu, bude zle

27. dubna 2024  20:42

Když ho po zápase v mixzóně novináři požádali o rozhovor, liverpoolský útočník Mohamed Salah jen...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...