Pogačar v Pyrenejích útočil, Vingegaard ale odolal. Z úniku slavil Houle

  12:25aktualizováno  17:25
Zkoušel to jednou, dvakrát, třikrát… Na Jonase Vingegaarda ale Tadej Pogačar zatím nevyzrál. V šestnácté etapě Tour de France dva největší favorité dorazili do cíle spolu, a Dán tak stále drží žlutý dres. Z dílčího vítězství se v Pyrenejích radoval Kanaďan Hugo Houle z týmu Israel - Premier Tech, jenž uspěl z úniku.
RADOST. Hugo Houle (vpravo) se raduje z vítězství šestnácté etapě Tour de...

RADOST. Hugo Houle (vpravo) se raduje z vítězství šestnácté etapě Tour de France. | foto: AP

Pogačar před posledním týdnem Tour sliboval: Budu útočit, kde to půjde.

A v šestnácté etapě naznačil, jak to myslel.

ONLINE

Šestanáctou etapu Tour jsme sledovali podrobně

Poprvé se ze sedla zvedl necelých padesát kilometrů před cílem během výšlapu Port de Lers. Nastoupil jednou, dvakrát, Vingegaard byl ale pořád za jeho zadním kolem.

Slovinec se ale nevzdával. Když mi to nevyšlo ve stoupání? Zkusím zabrat ve sjezdu. I tentokrát ale Dán rychle zareagoval a k žádnému dělení nedošlo.

Při posledním kopci dne – Mur de Péguére – už Pogačar neútočil, a cílem tak dva největší favorité projeli spolu. Pět etap před koncem Tour si Vingegaard hýčká náskok 2:22 minuty.

Když oba proťali cílovou čáru, v dojezdovém prostoru se už dávno radoval Houle.

A bylo to od něj parádní představení.

Kanaďan se pohyboval v silném, 29členném denním úniku. Z něj se před závěrečným kopcem odpojil a pustil se do dlouhé sólové jízdy.

Tadej Pogačar během šestnácté etapy Tour de France.

Jeho největším soupeřem byl Američan Matteo Jorgenson, který ho spolu s Michaelem Woodsem, týmovým parťákem Houleho, stahoval. Při sjezdu ale třiadvacetiletý Jorgenson upadl a i když se rychle zvedl a pokračoval dál, jeho šance na triumf byly mizivé.

Houle si tak mohl poslední kilometr užít. Usmál se, pak mohutně máchal rukama. Ve své kariéře dosud slavil jen dvakrát – v časovce na kanadských šampionátech – a nyní si připsal triumf na nejslavnějším závodě světa.

„Kde jinde vyhrát?“ usmál se. „Hodně to pro mě znamená. Vítězství věnuju mému bratrovi, který před deseti lety zemřel. Vždycky jsem mu chtěl nějaké darovat.“

Houle se stal druhým kanadským vítězem etapy na Tour. Předtím slavil v roce 1988 Steve Bauer.

Zároveň pro stáj Israel vybojoval v letošním ročníku Staré Dámy druhé prvenství, před ním uspěl na kostkách pátého dějství Australan Simon Clarke.

Na druhém místě proťal pásku Francouz Valentin Madouas, třetí byl Woods, čtvrtý Jorgenson a pátý Australan Michael Storer.

PYRENEJE. Peloton během šestnácté etapy Tour de France, mezi jezdci šlape ve žlutém dresu i lídr Jonas Vingegaard.

Na čele celkového pořadí k žádným změnám sice nedošlo, v první desítce se ale posuny odehrály.

Před etapou čtvrtý Francouz Romain Bardet se trápil a propadl se na deváté místo s mankem 6:37 minuty. Do desítky naopak poskočil Rus Alexandr Vlasov, jenž si díky úniku polepšil z jedenácté na osmou pozici (+6:18).

Tour ve středu pokračuje další pyrenejskou etapou s dojezdem na Peyragudes, ve čtvrtek pak čeká výšlap na Hautacam.

Jak se vše odehrálo

Do Pyrenejí! Zatím to byl takový překrm, ty nejtěžší pyrenejské zkoušky budou teprve následovat. Ovšem podceňovat šestnáctou etapu Tour? Ne, to se také nemělo. Na 178 kilometrech čekala čtveřice vrchařských prémií, dvě z nich první kategorie.

Profil 16. etapy Tour de France 2022

Rychlý únik. Zatímco v přechozích dnech se o únik tvrdě bojovalo, tentokrát byla situace jiná. Krátce po startu se dopředu vydalo více než dvacet závodníků, balík je nechal jet a odvážlivci tak rychle získávali náskok.

Známá jména. Mezi uprchlíky se pohybovali například Belgičané van Aert, Gilbert a Wellens, Rus Vlasov, Američan Powless, Ital Caruso, Kolumbijec Martínez, Kanaďan Woods, Francouz Gallopin… Vybraná společnost!

Jen si jeďte. Nejvýše byl v úniku postavený Vlasov. I ten ale z jedenáctého místa celkově ztrácel přes deset minut. Favorité se tak neměli kam hnát a po hodině závodění měla čelní skupina skoro šest minut k dobru.

Van Aert poražen. Závod pokračoval v poklidném tempu a dění ozvláštnila jen sprinterská prémie. Pochopitelně si pro dvacetibodový příděl chtěl dojet van Aert, jenže ho zaskočil Nizozemec Eeckhof. I tak mu to ale moc vadit nemuselo: v dílčí klasifikaci o zelený dres má více než dvě stě bodů k dobru na druhého Pogačara.

Sám. Ani v pelotonu se žádné věci neděly. I tak z něj ale vypadl Španěl Soler a jeho ztráta neustále narůstala.

První útoky. Při nájezdu na Port de Lers příměří skončilo. Dopředu z první skupiny vystřelil Caruso a vypracoval si náskok. Uprchlíci se rozdělili na několik částí. Ve druhé grupě se pohybovali Australan Storer a Woods, ve třetí jeli největší favorité včetně Vlasova, van Aerta či Martíneze.

Spolu. Storer s Woodsem pět kilometrů před vrcholem dojeli Carusa a všichni tři pokračovali spolu. Pronásledovatelé měli tou dobou manko 1:20 minuty. Peloton ztrácel přes 8 minut, což mimo jiné znamenalo, že Vlasov virtuálně atakoval pódium.

Máme vás. Když na vrchol zbývalo 1,2 kilometru, čelo se opět rozrostlo. Vedoucí muže doplnili van Aert, McNulty, Geschke a Jorgenson.

Pogačar to zkouší. Necelých padesát kilometrů před cílem to poprvé zkusil i Pogačar. Vingegaard ale ztrátu rychle smazal. Slovinec se nevzdal a během výšlapu Port de Lers to zkusil ještě jednou. Ani tentokrát však neuspěl.

Tadej Pogačar během šestnácté etapy Tour de France.

A zase... Když mi to nevyšlo ve stoupání? Nevadí, zkusím to ve sjezdu. Pogačar krátce za vrcholem znovu zabral, ale ani tehdy Vingegaarda nenachytal. Posléze se k nim dotáhli i zbylí favorité.

Festival nástupů. Věci se ale děly i v úniku. Dopředu se dotáhli další jezdci, z nichž se posléze odpojil Kanaďan Houle a vydal se do sólové jízdy. Na pronásledovatele získal i minutu a i když během Mur de Péguére – posledního stoupání dne – něco ztratil, stále se držel osamoceně na čele.

Pogačar sám. Během stoupání se na čelo skupiny favoritů znovu posunul tým UAE a přitvrdil tempo. Jenže… Když se grupa ztenčila jen na Pogačara s Majkou, Vingegaarda s Kussem a Quintanu, Majka přetrhl řetěz a Slovinec zůstal sám. To byl povel pro Jumbo: přesunulo se na čelo a hlídalo situaci.

Nabíráme síly. Oběma favoritům vyhovovalo, že měli v úniku své týmového kolegy van Aerta a McNultyho. Týmoví ředitelé totiž vydali pokyn, oba jezdci svěsili nohy a vyčkali na příjezd svých lídrů.

Jorgenson padá. Za Houlem se vydala dvojice Jorgenson a Woods, jeho týmový parťák. V závěrečném sjezdu však první jmenovaný upadl a tým Israel – Premier Tech mířil za vítězstvím.

Klid zbraní. Pogačar už v závěru nic nezkoušel a cílem dva rivalové projeli ve stejné skupince. První pyrenejská etapa tak žádný zvrat nepřinesla.

Cyklistický etapový závod Tour de France

16. etapa (Carcasonne - Foix, 178,5 km)

1. Houle (Kan./Israel-Premier Tech) 4:23:47, 2. Madouas (Fr./Groupama-FDJ), 3. Woods (Kan./Israel-Premier Tech) oba -1:10, 4. Jorgenson (USA/Movistar) -1:12, 5. Storer (Austr./Groupama-FDJ) -1:25, 6. Vlasov (Rus./Bora-hansgrohe), 7. Teuns (Belg./Bahrain Victorious) oba -1:40, 8. Geschke (Něm./Cofidis) -2:11, 9. Burgaudeau (Fr./TotalEnergies), 10. Caruso (It./Bahrain Victorious) oba -5:04.

Průběžné pořadí: 1. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) 64:28:09, 2. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) -2:22, 3. Thomas (Brit./Ineos Grenadiers) -2:43, 4. Quintana (Kol./Arkéa-Samsic) -4:15, 5. Gaudu (Fr./Groupama-FDJ) -4:24, 6. A. Yates (Brit./Ineos Grenadiers) -5:28, 7. Meintjes (JAR/Intermarché-Wanty-Gobert) -5:46, 8. Vlasov -6:18, 9. Bardet (Fr./DSM) -6:37, 10. Pidcock (Brit./Ineos Grenadiers) -10:11.

Autor:
  • Nejčtenější

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

Sparta uhájila náskok, v šestce zůstalo Slovácko, Karviná se vyšvihla ze dna

28. dubna 2024  14:21,  aktualizováno  16:57

Sparta v závěrečném kole základní části fotbalové ligy suverénně vyhrála v Olomouci (4:1) a před...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kaderka z krunýře nevyleze. Velké kluby mlčí, hráči zklamali, říká kritik

2. května 2024

Premium Policisté v rozsáhlém spise uvádějí, že když Ivo Kaderka začal tušit, že se na něj vyšetřovatelé...

Třinecký šéf: Nad týmem žasnu. Zadinův výrok? To nebyl on. Štve ho liga juniorů

29. dubna 2024  6:58

Možná byste čekali, že za ty roky a po tolika titulech bude klidnější. Že se nemusí stresovat. Leč...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slíbil mistrům zájezd na NHL, bude jen výlet do Prahy. Hadamczik slovo nesplní

28. dubna 2024  9:29,  aktualizováno  14:12

Za extraligový titul zájezd na NHL. Tohle prezident hokejového svazu Alois Hadamczik loni slíbil...

ONLINE: Česko - Švýcarsko 0:2. Český tlak v přesilovce gólem nekončí

5. května 2024  12:21,  aktualizováno  17:55

Sledujeme online Generálka, poslední zápas před domácím mistrovstvím světa. Národní tým zatím oba zápasy na Českých...

Krejčíková deblový titul v Madridu se Siegemundovou nezískala

5. května 2024  17:50

Tenistka Barbora Krejčíková se na antukovém turnaji v Madridu 19. deblového titulu nedočkala. S...

Pogačarova show. Na Oropě ujel všem a jde do růžové, Hirt desátý

5. května 2024  13:05,  aktualizováno  17:44

O vítězství usiloval už v první etapě, tehdy mu ovšem těsně uniklo a byl třetí. Ve druhém dějství...

Hr. Králové - Olomouc 3:1, hosté neudrželi vedení, nalomil je vlastní gól

5. května 2024  14:40,  aktualizováno  17:38

Aktualizujeme Rychle vedli, ale ještě do přestávky prohrávali o dvě branky. Olomoučtí fotbalisté nenavázali na...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....