Těsný dojezd na Tour ovládl Philipsen. Vingegaard spadl a přišel o domestiky

  13:05aktualizováno  19:30
Náročnou 15. etapu Tour de France ovládl belgický cyklista Jasper Philipsen. V hromadném dojezdu těsně předstihl Wouta van Aerta a Madse Pedersena. Zapisuje tím své prví vítězství v kariéře na Tour a také první vítězství pro jeho tým Alpecin-Deceuninck v letošním ročníku. Ve 202 kilometrů dlouhé etapě z Rodez do Carcassonne se museli závodníci vyrovnat s vysokými teplotami. I přes pád asi šedesát kilometrů před cílem zůstal ve žlutém dresu Jonas Vingegaard.
Jasper Philipsen (uprostřed) vítězí v 15. etapě Tour de France

Jasper Philipsen (uprostřed) vítězí v 15. etapě Tour de France | foto: AP

Organizátoři sice označili nedělní etapu za rovinatou, pro ryzí sprintery ale nebyla. Převýšení 2416 metrů, profil nahoru-dolů a skutečná rovina až na posledních deseti kilometrech.

Dlouho před cílem tak už v pelotonu chyběl vítěz letošního prvního hromadného dojezdu Fabio Jakobsen i Caleb Ewan, který ale zatím prožívá spíše smolný ročník. S vypětím všech sil se do balíku vrátil další rychlík Dylan Groenewegen.

Jonas Vingegaard ve žlutém dresu hovoří k Woutu van Aertovi v zeleném.

Zato Philipsen se celou dobu pohyboval v první půli hlavního pole, zvládl náročnou poziční jízdu při průjezdu cílovým Carcassonne.

Ještě kilometr před cílem držel naději na senzační úspěch domácí Benjamin Thomas, který se odpoutal od pelotonu na posledním stoupání dne a dokázal si držet minimální náskok. Jenže rozjetý peloton se přes něj jako vlna převalil 500 metrů před páskou a bylo jasné, že o vítězství si to rozdají zbylí sprinteři.

Patnáctá etapa Tour de France

Sledovali jsme podrobně

Nejlepší pozici měl Mads Pedersen, kterému rozjel spurt týmový kolega Stuyven. Z jedné strany se ale před Pedersena dostal vedoucí muž bodovací soutěže Wout van Aert, z druhé strany se blížil Philipsen.

Jasper Philipsen (vpravo) se prodírá kolem Madse Pedersena a Wouta van Aerta. Ze čtvrtého místa vše sleduje Peter Sagan

A právě Philipsen zvládl protnout cíl v Carcassonne jako první. Už jednou se na letošní Tour radoval. To bylo ale ve čtvrté etapě, když dávno před balíkem projel cílem van Aert. Philipsen to v hektických posledních kilometrech nepostřehl a v cíli pak propukl v jásot. V patnácté etapě už mohl slavit doopravdy.

„Vím, jaké to je prohrát na Tour. Už jsem tu prohrál několikrát,“ říkal posléze v televizním rozhovoru. Záhy ho přemohlo dojetí. „Nebudu přece brečet v televizi,“ soukal ze sebe. „Pro tohle vítězství jsme tvrdě pracovali. Věděl jsem, že mám dobré nohy. Musel jsem jen počkat na správný moment, a ten přišel dnes.“

KONEČNĚ VÍTĚZSTVÍ. Jasper Philipsen slaví se svým týmovým kolegou vítězí v 15. etapě Tour de France

Správný den ale rozhodně neprožíval tým Jumbo-Visma. Ještě před začátkem nedělní etapy odstoupil kvůli zranění Primož Roglič, klíčový pomocník žlutého muže Jonase Vingegaarda.

Asi šedesát kilometrů před cílem po pádu odstoupil další superdomestik Steven Kruijswijk a záhy se na zemi ocitl sám Vingegaard s kolegou Tiesjem Benootem. Žádný z jeho soupeřů nevyužil takové oslabení k útoku, vedoucí muž ale přišel o dva své pomocníky a Jumbo není v nejlepší pohodě před rozhodujícím týdnem v Pyrenejích.

„Jsem v pořádku a doufám, že Tiesj taky. Spadl přede mnou a já s tím nemohl nic dělat. To je cyklistika,“ okomentoval stroze nepovedený den Vingegaard.

V pondělí je na Tour volný den. V úterý už vjede peloton do Pyrenejí a na cyklisty čekají dvě vrchařské prémie první kategorie Port de Lers a Mur de Péguére.

Jak se vše odehrálo

Nejteplejší den. V neděli se na jihu Francie vyšplhala teplota ke 36,4 °C, na sluníčku však bylo ještě mnohem tepleji. Kvůli tomu řešili jezdci s organizátory, zda by druhá nejdelší etapa letošního ročníku neměla být kvůli extrémním podmínkám zkrácena. K tomu nakonec nedošlo, pouze se prodloužil časový limit, ve kterém musí dojet cyklisté z Rodez do Carcassonne. Bidony s vodou bylo kromě týmových vozidel naplněno i auto ředitele závodu Prudhoma.

Rychle do úniku. Hned po startu se do úniku probojovali německý mistr Nils Politt (Bora-Hansgrohe) a Wout van Aert (Jumbo-Visma), které si ještě dojel Mikkel Honoré (Quick-Step). I když se zpočátku Honoré do tahání tempa nezapojoval, náskok trojice na peloton se rychle dostal nad jednu minutu.

Wout van Aert v úniku během 15. etapy Tour de France, za ním Nils Politt

Tohle nemá smysl. Na čele hlavního pole ale záhy začal pracovat tým BikeExchange a na víc jak dvě minuty uprchlíky nepustil. S takovou situací nebyl spokojen van Aert a místo zbytečného plýtvání sil si 160 kilometrů do cíle z úniku vystoupil.

Týmy nic neriskují. Dalších sto kilometrů peloton bez potíží kontroloval náskok vedoucí dvojice. Nejvíc jí povolil na dvě a půl minuty, naopak v jednu chvíli ztrácel pouhou minutu. Osud uprchlíků byl tak zcela v rukou týmů Trek a BikeExchange, které diktovaly tempo většinu času. Politt s Honorém si mezitím ve vyčerpávajícím vedru pomáhali v ochlazování.

Rozpad Jumba. Šedesát pět kilometrů před cílem začala noční můra týmu Jumbo-Visma muže ve žlutém dresu Jonase Vingegaarda. Nejprve skončil na zemi klíčový muž do hor Steven Kruijswijk. Držel se za rameno a stále se nezvedal. Za okamžik ho už na nosítkách nakládali do sanitky – jeho Tour skončila. Vzápětí se dostal do pádu i samotný Vingegaard, který stejně jako v páté etapě mírně panikařil při výměně kola a následném návratu do pelotonu. S Vingegaardem se ocitl na zemi i jeho kolega Tiesj Benoot, který vypadal velmi otřesený.

Konec nadějí pro rychlíky. Ve stoupání na prémii třetí kategorie padesát kilometrů před cílem rozjel ostré tempo na čele pelotonu tým Trek, a záhy tím odpáral favority pro případný hromadný dojezd Fabia Jakobsena a Caleba Ewana. Spurterům, kteří se náročným týdnem protrápili, se vzdalovala další šance na etapové vítězství.

Překvapivý nástup. Zrychlením v pelotonu rychle klesal náskok Politta s Honorém a ještě před vrcholem stoupání je balík pohltil. Naopak z něj vystřelila francouzská dvojice Benjamin Thomas (Cofidis) a Alexis Gougeard (B&B Hotels), která si rychle vytvořila náskok půl minuty, který držela ještě deset kilometrů před cílem. Do pelotonu se mezitím vrátila skupina kolem sprintera týmu BikeExchange Dylana Groenewegena, který rovněž v posledním stoupání dne ztrácel.

Konečně úspěch. Před nájezdem do cílového města měli Thomas s Gougeardem stále nadějný náskok, když se ale do stíhání pustily i týmy Ineos a Jumbo, výhoda dua šla rychle dolů. Thomas se sice snažil s vypětím všech sil před pelotonem udržet, pomáhal si i vyplazeným jazykem, nažhavené sprinterské týmy ale neobměkčil. Po celém dni na čele vyšly naprázdno týmy Trek i BikeExchange, protože nejrychlejší ze všech byl jezdec Alpecinu Jasper Philipsen. Po třech třetích a čtyřech druhých místech se na Tour de France konečně dostal i na nejvyšší stupínek.

Tour de France

15. etapa (Rodez - Carcassonne, 202,5 km):

1. Philipsen (Belg./Alpecin-Deceuninck) 4:27:27, 2. Van Aert (Belg./Jumbo-Visma), 3. Pedersen (Dán./Trek-Segafredo), 4. Sagan (SR/TotalEnergies), 5. Van Poppel (Niz./Bora-hansgrohe), 6. Groenewegen (Niz./BikeExchange), 7. Sénéchal (Fr./Quick-Step Alpha Vinyl), 8. Mozzato (It./B&B Hotels-KTM), 9. Pasqualon (It./Intermaché-Wanty-Gobert), 10. Wright (Brit./Bahrajn Victorious) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí: 1. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) 59:58:28, 2. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) -2:22, 3. Thomas (Brit./Ineos Grenadiers) -2:43, 4. Bardet (Fr./DSM) -3:01, 5. A. Yates (Brit./Ineos Grenadiers) -4:06, 6. Quintana (Kol./Arkéa-Samsic) -4:15, 7. Meintjes (JAR/Intermarché-Wanty-Gobert), 8. Gaudu (Fr./Groupama-FDJ) oba -4:24, 9. Pidcock (Brit./Ineos Grenadiers) -8:49, 10. Mas (Šp./Movistar) -9:58.

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

22. března 2024  11:59

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rekordní trest pro trenéra Radu. Za rasistickou urážku dostal osm měsíců

21. března 2024  17:12,  aktualizováno  19:43

Boj druholigových fotbalistů pražské Dukly o postup mezi elitu může jejich kouč Petr Rada sledovat...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

1. Ledecká, 2. Davidová, 3. Voborníková. Kolik si na sněhu vydělaly

25. března 2024  15:51

Z českých lyžařů, snowboardistů a biatlonistů si v uplynulé sezoně nejvíce vydělala na prémiích...

Zlatá tečka za super-G. Skvělá Ledecká triumfovala ve finále Světového poháru

22. března 2024  9:50,  aktualizováno  13:05

V novém roce potvrzovala v superobřím slalomu stoupající formu. V únoru se propracovala do první...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Norsko - Česko 1:2, rozpačitý výkon, i tak výhra. Haškovu premiéru ozdobil Barák

22. března 2024  16:49,  aktualizováno  19:52

Oslo (Od našeho zpravodaje) Fotbaloví reprezentanti se při premiéře trenéra Ivana Haška v Norsku téměř celých devadesát minut...

Nečas se trefil za Carolinu, nastoupili brankáři Mrázek s Dostálem

29. března 2024  7:08,  aktualizováno  8:23

V nabitém čtvrtečním programu hokejové NHL se bodově prosadila trojice Čechů. Martin Nečas gólem...

Mizera s číslem 99: Láme mi to srdce, bohužel musím Zubří vyřadit

29. března 2024  7:50

Že Murphyho zákony fungují spolehlivě, poznal i lovosický házenkář Bohdan Mizera. První série play...

Atlanta podruhé v týdnu přehrála v NBA Boston, Krejčí připsal dva body

29. března 2024  7:28

Basketbalisté Atlanty si podruhé v týdnu poradili v NBA s Bostonem. Zatímco v pondělním duelu...

Vyždímali jsme se do maxima, hlesl Doudera. Konečně se dostane ze zimáku

29. března 2024  7:26

Hokejisté Motoru České Budějovice ve čtvrtfinále extraligy s třineckými Oceláři dokázali smazat...

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...