Reportáž skončila 11. 7. 2021 19:11

Tour de France 2021, 15. etapa

Etapu komentuje Tomáš Kazda.

124 km do cíle

Ballerini je připoutaný k zadnímu kolu Matthewse.

125 km do cíle

Blíží se sprinterská prémie. Seberou Cavendishovi parťáci Matthewsovi vítězství? To zjistíme za dva kilometry.

128 km do cíle

Peloton už je pozadu o osm minut.

Má ještě Valverde na to získat etapu na závodě kategorie Grand Tour? Byla by to krásná pohádka... Naposledy se radoval na Vueltě v roce 2019, na Tour vyhrál naposledy před devíti lety.

Celkově nejúspěšnějším sběratelem vítězství na závodech Grand Tour je ale v úniku 41letá legenda Alejandro Valverde, který už 17krát ovládl etapu na třech nejprestižnějších etapácích (12x na Vueltě, 4x na Tour a jednou kraloval na Giru).

Nejúspěšnějšími jezdci, co se týče etapových triumfů na Tour, jsou mezi uprchlíky Julian Alaphilippe a Vincenzo Nibali (oba 6 vítězných zkoušek). Ital se navíc jako jediný může pyšnit celkovým vítězstvím na „Staré dámě“.

Pro upřesnění dodávám, že na čele je celkem 32 jezdců. Tři jezdce tam má kromě týmu Jumbo-Visma, Groupama-FDJ a Trek-Segafredo i stáj Bahrain-Victorious (Mohorič, Poels, Teuns).

136 km do cíle

Manko pelotonu už se blíží k sedmi minutám.

Uprchlíkům se ale nedaří spolupracovat. V tak velké skupině to jde jen těžko...

138 km do cíle

A vše je znovu pohromadě. Na čele zase úřaduje 30členná skupina.

139 km do cíle

Úvodních 52 kilometrů se jede ve svižném tempu 43,9 km/h.

141 km do cíle

Z vedoucí šestice se mezitím stala jedenáctka, připojili se Poels, Bonnamour, van Baarle, Pöstlberger a De Gendt. Zbytek uprchlíků ale ztrácí pouze deset sekund.

141 km do cíle

Na otázku reportéra, jak moc je po náročné sobotní etapě unavený, odpověděl Michael Matthews: „Jsem v pohodě. Budu jezdit tak, jak jezdím od začátku a budu doufat, že se mi to v Paříži vrátí.“ V soutěži o zelený dres Australan ztrácí 92 bodů na Cavendishe. Za necelých dvacet kilometrů ho čeká sprinterská prémie...

145 km do cíle

Šestice šlape deset sekund před zbytkem uprchlíků. 

Vedoucí skupina byla příliš velká a nespolupracovala. Šestici závodníků už došla trpělivost a tvoří si teď vlastní závod.

147 km do cíle

Teď se k nim přidávají ještě Nibali, Powless a Ballerini.

149 km do cíle

Na čele zrychluje trojice. Malý náskok před vedoucí skupinou si vytvořilli Kruijswijk, Bernard a Matthews.

Nejlépe postaveným jezdcem v celkovém pořadí mezi uprchlíky je právě 25letý Francouz Paret-Peintre (+24:44). Druhý je zklamaný lídr Groupamy-FDJ David Gaudu (+30:51).

152 km do cíle

Manko pelotonu už je na čtyřech minutách.

153 km do cíle

Za třicet kilometrů jezdce čeká sprinterská prémie. Pár kilometrů po ní se začne stoupat na první kopec první kategorie.

Největší zastoupení v úniku mají stáje Jumbo-Visma (van Aert, Kruijswijk, Kuss), Trek-Segafredo (Nibali, Bernard, Elissonde) a Groupama-FDJ (Gaudu, Armirail, Madous).

157 km do cíle

A je to tu. Skupiny před pelotonem se spojují a tvoří se tak kompaktní 30členná skupina uprchlíků.

159 km do cíle

Manko pelotonu narůstá, teď už to jsou tři minuty.

160 km do cíle

Na rozdíl od včerejšího 80kilometrové čekání se dnes tedy denní únik vytvořil poměrně rychle. A největší zásluhu na tom má Thomas De Gendt. Dá se očekávat, že pronásledující skupina se každou chvíli připojí k čelu.

163 km do cíle

Peloton už na čelo ztrácí dvě minuty, skupina pronásledovatelů se ale ne a ne docuknout...

„O Guillauma Martina jsem neměl obavy,“ řekl na konci včerejší etapy Pogačar k novému muži na druhém místě celkové klasifikace. „Teď jsou to ostatní týmy, které ho musí stíhat, a to bude v příštích dnech velmi užitečné. Myslím, že jsme teď v lepší pozici, než jsme byli před etapou,“ dodal. Potvrdí se jeho slova v dnešní etapě?

165 km do cíle

Všichni hlavní favorité na celkové pořadí jsou v pelotonu. Tým UAE Emirates může být v klidu. A je! Pogačarův tým uklidňuje peloton a zpomaluje.

166 km do cíle

Tak teď už přeci jenom vteřiny začínají naskakovat. Osmička má na peloton minutu, dvacet pět sekund za zády mají pronásledující skupinu.

Alaphilippe znovu v útočném módu:

170 km do cíle

Náskok skupin před pelotonem se ale zatím výrazně nezvyšuje. Zdá se, že spousta jezdců v balíku není spokojená se současnou situací a chce také zabojovat o únik.

171 km do cíle

Čelo stále drží osmička jezdců, která má náskok 25 sekund na hvězdné pronásledovatele.

Stejně tak se v této skupině nachází dva konkurenti v boji o puntíkatý dres Nairo Quintana a Michael Woods.

173 km do cíle

Zmíněná hvězdná skupina před pelotonem čítá přibližně 20 jezdců. Na hlavní balík mají teď k dobru přibližně deset vteřin. Jede v ní i sicilský Žralok Nibali.

Před pelotonem vznikla početná skupina, ve které nechybí jména jako van Aert, Valverde nebo Alaphilippe.

175 km do cíle

Útočení ale zdaleka nekončí, na peloton má náskok Lukas Pöstlberger, atakuje i Pierre Latour.

Jezdci ve vedoucí skupině:
Steven Kruijswijk, Dan Martin, Julien Bernard, Ruben Guerreiro, Aurélien Paret Peintre, Thomas De Gendt, Dylan Teuns a Sergio Henao.

178 km do cíle

De Gendt dojet. Na čele teď tedy jede osmičlenná skupina. Peloton má manko 22 sekund.

179 km do cíle

K této čtveřici pronásledovatelů se teď připojil další kvartet. Veškeré boje se ale stále odehrávají těsně před pelotonem. Vedoucí De Gent má náskok 20 sekund na hlavní balík, pronásledující skupina ztrácí 5 sekund na De Gendta.

181 km do cíle

V pronásledující skupině s Francouzem jsou i Steven Kruiswijk (Jumbo), Neilson Powless (EF) a Dan Martin (Israel)

182 km do cíle

De Gendta se teď vydal nahánět mimo jiné i třetí muž pořadí jezdců do 25 let Francouz Aurélien Paret Peinrte (AG2R Citroën).