Reportáž skončila 11. 7. 2021 19:11

Tour de France 2021, 15. etapa

Etapu komentuje Tomáš Kazda.

Jaké jsou plány francouzského týmu? To se dozvíme brzy. Jisté je, že nějakou pozitivní zprávu by tato stáj potřebovala. Závod už před prvním volným dnem opustil Arnauld Démare, ani David Gaudu zatím neplní očekávání.

74 km do cíle

Na čele velké skupiny na čele stále pracuje Bruno Armirail z týmu Groupama-FDJ.

Správný čas připomenout si výškový profil druhé poloviny dnešní etapy.

  • Tour de France 2021 / výškový profil 15. etapy

    Tour de France 2021 / výškový profil 15. etapy / Autor: Tour de France

Stoupání druhé kategorie Col de Puymorens (5,8 km, 4,7 %) začíná oficiálně až 64 km před cílem. I k němu je to ale do kopce...

77 km do cíle

Profil už se srovnal. Teď se bude 40 kilometrů téměř nepřetržitě stoupat. Během tohoto úseku nejprve závodnici vyjedou na prémii druhé kategorie, pak přijde krátký sjezd a výstup na nejvyšší bod letošní Tour  Port d’Envalira.

Jasně nejlepším jezdcem v této sezoně je ale Wout van Aert, který už má letos na svém kontě šest vítězství.

Nepřekvapí, že nejzkušenějším jezdcem, co se týče etapových startů na Tour, je ve skupině uprchlíků Alejandro Valverde (242). Druzí jsou v tomto ohledu Dan Martin a Thomas De Gendt (oba 182). Vincenzo Nibali už na Tour startoval 174krát.

84 km do cíle

Čelo stále sjíždí, už brzy se ale profil srovná a začne se znovu stoupat.

A co před dnešní etapou říkal lídr závodu?

„Na Mont Ventoux jsme viděli, že Vingegaard je super silný, ale myslím, že všichni v první desítce celkové klasifikace jsou dost nebezpeční,“ řekl Pogačar. „Pět až osm minut není těžké získat, pokud budu mít špatný den nebo pojedou v únicích, takže si myslím, že všichni v top 10 jsou opravdu nebezpeční. Musíme si na ně dávat pozor,“ dodal lídr. Teď už víme, že nikdo z TOP 10 v úniku není... Tým UAE může být v tomto ohledu v klidu.

V pelotonu jsou za sebou na čele naskládané týmy UAE Emirates, Cofidis a Ineos.

Jonas Vingegaard za týmovým parťákem. Co si Dán připravil na dnešek

94 km do cíle

Peloton ztrácí děvet a půl minuty.

96 km do cíle

Uprchlíci se konečně dočkali sjezdu. Ten bude mít přibližně 15 kilometrů a pak se začne stoupat na jedinou prémii druhé kategorie.

98 km do cíle

Uprchlíci stále stoupají. Jak těžké musí být namotivovat se na sprint na vrchařské prémii a pak jet dalších 5 kilometrů do kopce? Snad se někdo van Aerta, Woodse a Poelse zeptá v cíli...

Závodníci dnes bojují s teplotami přes 30 stupňů. I to by dnes mohlo být rozhodujícím faktorem.

„Nejsem si jistý, jestli mám sílu. Včera jsem se cítil totálně unavený. Očekávám, že budu dneska trpět,“ řekl před startem patnácté etapy druhý muž celkového pořadí Guillaume Martin.

100 km do cíle

Mark Cavendish se zapojuje zpět do hlavního pelotonu.

100 km do cíle

Vedoucí čtyřka dojeta. Uprchlíci jsou zase pohromadě.

101 km do cíle

Ještě pět kilometrů bude vedoucí kvartet stoupat, pak bude následovat dlouhý sjezd.

Klání na první dnešní vrchařské prémii:

102 km do cíle

Zrychlení trojice využil Thomas De Gendt, který trio dojel a teď všichni čtyři pokračují s malým náskokem před ostatními. Žádný sjezd se ale nekoná, pokračuje neklasifikované stoupání.

Pořadí vrchařské soutěže:
1. Michael Woods (60 bodů)
2. Wout Poels (59)
3. Wout van Aert (51)
4. Nairo Quintana (50)

104 km do cíle

Očekáváný boj na prémii a v očekáváném složený. 200 metrů před prémií zabral Wout Poels, následovali ho van Aert i Woods. Poels nakonec svůj nákok udržel, druhé místo bral van Aert a třetí skončil Kanaďan v puntíkatém. Do souboje se naopak navzdory svým slovům před etapou nezapojil Nairo Quintana.

105 km do cíle

Posledních 600 metrů na kopec, na čele stále tým Groupama-FDJ.

106 km do cíle

Tempu pelotonu už nestačí Mark Cavendish, který se spolu s týmovými parťáky z Deceunincku pohybuje několik sekund za hlavním balíkem,

Celkem 18 z 32 jezdců v úniku už někdy v kariéře okusilo vítězství na závodě Grand Tour.

107,3 km do cíle

Poslední tři kilometry na vrchol kopce pro uprchlou skupinu.

Čas připomenout si další legendu v úniku. Vincenzo Nibali na Tour vyhrál šest etap, z toho pět bylo horských a jedna kopcovitá. V roce 2014 nejslavnější etapák dokonce vyhrál celý (ve stejném ročníku byl sedmý Leo König). Naposledy na Tour sicilský Žralok vládl v roce 2019 v dojezdu do lyžařského střediska Val Thorens.

111 km do cíle

Na vrchol kopce zbývá uprchlíkům 6,5 kilometru. Právě teď se pohybují v nejnáročnější pasáži.

„Včera získali nějaké body (Poels a Woods), dneska je zase řada na mně,“ řekl před etapou Quintana. „Budeme chtít vyhrát etapu,“ dodal Kolumbijec.

112 m do cíle

Čelní skupinu v úvodu stoupání táhne tám Groupama-FDJ. Všichni tři jezdci francouzské stáje jsou naskládání vepředu.

Návrat o pár kilometrů zpět na sprinterskou prémii. Takhle De Gendt nedaroval Matthewsovi vítězství zadarmo:

116 km do cíle

Čelní skupina už stoupá na dnešní první prémii. Tedy neoficiálně. Oficiální stoupání začne až za 4 kilometry. Přes šest procent se kopec dostane především v prvních čtyřech kilometrech, poté se stoupání zjemňuje.

Pořadí vrchařské soutěže:
1. Michael Woods 54 bodů (v úniku)
2. Nairo Quintana 50 bodů (v úniku)
3. Wout Poels 49 bodů (v úniku)
4. Wout van Aert 43 bodů (v úniku)

Takto včera v kopcích o puntíky bojovali Wout Poels a Michael Woods. Oba jezdci jsou v úniku i dnes... Soupeřem jim bude i Nairo Quintana, který včera zůstal v pozadí.

118 km do cíle

5 kilometrů zbývá vedoucí skupině na úpatí kopce Montée de Mont-Louis (8,4 km, 5,7 %, 1. kategorie). 

Matthewsovo vítězství na prémii znamená, že Australan teď na Cavendishe ztrácí „pouze“ 72 bodů. S Cavendishovou formou ve sprintech bude ale těžké ho porazit...

Ještě jeden fakt k legendě jménem Valverde... V případě jeho vítězství bychom se určitě zajímavého zákulisního pohledu dočkali v dokumentu  The Least Expected Day: Inside the Movistar Team 2019. Španělský tým před nedávnem vydal už druhou sérii tohoto zajímavého projektu, který vás zavede do zákulisí profesionálního cyklistického týmu. Doporučuji všem cyklistickým nadšencům.

122 km do cíle

Čelu pelotonu vládnou jezdci týmu UAE Emirates. Náskok uprchlíků už je 8:30.

123 km do cíle

20 bodů pro Matthewse. Největším soupeřem mu byl nakonec Thomas De Gendt, který si z dlouhé chvíle také zasprintoval. Třetí projel prémií Ballerini.