Český cyklista Jan Bárta během časovky na mistrovství světa v Ponfferadě

Český cyklista Jan Bárta během časovky na mistrovství světa v Ponfferadě | foto: AP

Cyklista Bárta má nakročeno na Tour. Jeho tým Bora dostal divokou kartu

  • 11
Loni zažili ještě coby tým NetApp úžasnou premiéru na Tour de France. Ač jsou druhodivizním týmem, jejich lídr Leopold König skončil celkově sedmý a Jan Bárta navrch vybojoval třetí místo v časovce. Letos se už pod novým názvem Team Bora na Tour vrátí! Od organizátorů nyní obdrželi divokou kartu.

Znamená to, že na nejslavnější závod světa má znovu nakročeno také Jan Bárta. Vždyť manažer jeho týmu Ralph Denk tvrdí: „Jan je pro nás v sestavách na závody Grand Tour jistota.“ Nejen jako skvělý časovkář a obětavý pomocník, ale zároveň také coby typ jezdce pro úniky.

Loňský lídr týmu Leopold König už obléká jiný dres, na Tour by se po plánovaném startu na Giru mohl objevit v barvách britského supertýmu Sky a ve službách Chrise Frooma. Jeho nástupcem na postu lídra se u týmu Bora stal Dominik Nerz, ještě loni jezdec prvodivizního BMC.

„Momentálně je Dominik nejlepším německým cyklistou na celkové pořadí napříč všemi stájemi,“ říká Denk. „Chceme s ním na Tour opět bojovat o Top 10, aby měli němečtí fanoušci i při horských etapách komu fandit.“

K přidělení divoké karty napomohla také skutečnost, že německá veřejnoprávní společnost ARD/ZDF po sedmileté odmlce svolila, že opět začne vysílat přímé přenosy z Tour de France. Ředitel závodu Christian Prudhomme měl z marketingových důvodů velký zájem o návrat nejen německého týmu, ale i německé státní televize do společenství Tour, dokonce byl i čestným hostem nedávné prezentace stáje.

„Sen se stal skutečností,“ okomentoval Ralph Denk středeční přidělení divoké karty. „Návrat na Tour byl pro nás na sezonu 2015 cílem číslo jedna. Jsme moc rádi, že nám ji organizátoři přiřkli tak brzo, nyní budeme mít šest měsíců na přípravu.“

Sto druhý ročník Tour odstartuje 4. července z Utrechtu a vyvrcholí po 3444 kilometrech 26. července v Paříži. V itineráři je i pět horských dojezdů a časovka jednotlivců i týmů.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa