Samuel Sánchez vyhrál sedmou etapu cyklistického Dauphiné.

Samuel Sánchez vyhrál sedmou etapu cyklistického Dauphiné. | foto: Profimedia.cz

Sánchez triumfoval, Froome míří za titulem a König už v pelotonu není

  • 1
Zaútočil ve sjezdu a triumfoval ve stoupání. Samuel Sánchez si dojel pro etapový primát v 7. etapě cyklistického Dauphiné. Celkové vedení v Alpách s přehledem kontroloval Chris Froome z týmu Sky - a těsně před cílem opět jednou poodjel Albertu Contadorovi, který předtím tahal tempo skupiny favoritů.

Že je nejlepším sjezdařem v pelotonu, to je o Samuelu Sánchezovi známo již dávno, z vrcholků průsmyků se vrhá do údolí ve stylu kamikadze. Také tentokrát zaútočil 10 kilometrů před cílem při sjezdu z Col du Noyer, vrchařské prémie 1. kategorie. Tady odjel borec v oranžovém dresu stáje Euskaltel skupině favoritů a pouze Dán Fuglsang z Astany se jej dokázal zachytit. Spolu se pak drápali do cílového stoupání v Superdevoluy.

Grimasy v Sánchezově tváři svědčily jak o velké bolesti, tak o obrovském odhodlání, s pusou otevřenou mířil serpentinami vzhůru. Fuglsangův obličej působil v porovnání s ním klidně, když však došlo na závěrečný spurt, neměl Dán proti olympijskému vítězi z Pekingu nárok.

Z pohledu prvních příček celkové klasifikace nebyl Sánchez bezprostřední hrozbou, před etapou ztrácel 4 minuty, zatímco Fuglsang 2:20 minuty. V devítičlenné skupině favoritů, ztrácející při cílovém stoupání okolo 20 vteřin, se žlutý Froome nalepil za kola Contadora a Rogerse, kteří v dresech stáje Saxo-Tinkoff diktovali tempo, a zůstal za nimi takřka až do cíle. Zatímco jeho parťák Richie Porte na posledních metrech poodskočil pro 3. místo v etapě, Froome při koncovce v Superdevoluy najel sedm vteřin na Contadora, který už postrádal motivaci finišovat.

Závěrečná etapa do Risoulu nebude žádnou selankou a čeká v ní další porce horské dřiny, přesto má Brit nakročeno k celkovému triumfu. Vede nyní o 51 vteřin před týmovým kolegou Portem a o 1:37 minuty před Rogersem. Contador ztrácí na 10. místě 2:56 minuty.

Z první desítky se bohužel vytratil Leopold König. Lídr druhodivizní stáje NetApp byl nucen před etapou kvůli nemoci odstoupit. "Je to tak smutné. Proti takovým věcem jste bezmocní," svěřoval se. Vždyť z 9. místa průběžného pořadí předtím usiloval o jeden z největších úspěchů kariéry.

Zdálo se, jako by v celém pelotonu Dauphiné propukla epidemie - a nejvíc postihla právě stáj NetApp. Königovi nebylo dobře už v předchozí etapě, přes noc pak dostal horečku. Nemoc si vynutila odstoupení hned tří jezdců německé formace. Ráno vzdal kromě Königa také sprinter Paul Voss, v průběhu etapy i vrchař Bartosz Husarzski.

Ale odstoupivších jezdců bylo mnohem více. Na start nenastoupili ani František Raboň z Omegy, Pinotti z BMC, Durasek z Lampre a Viviani z Cannondalu. Během dne, kdy cyklisté šplhali rovněž do slavného Alpe d´Huez, se potom seznam vzdávajících jezdců stával stále rozsáhlejším. Přibyli mezi ně například Ignatěv z Kaťuši, Capecchi z Movistaru nebo mladý francouzský vrchařský talent Elissonde z FdJ.

Cyklistický závod Critérium du Dauphiné (WorldTour)

7. etapa (187,5 km):

1. S. Sánchez (Šp./Euskaltel) 5:26:14, 2. Fuglsang (Dán./Astana) stejný čas, 3. Porte (Austr./Sky) -15, 4. Moreno (Šp./Kaťuša), 5. Clement (Niz./Blanco), 6. Valverde (Šp./Movistar) všichni -16, ...89. Bárta (ČR/NetApp-Endura) -16:06.
Průběžné pořadí:
1. Froome (Brit./Sky) 25:00:13, 2. Porte -51, 3. Rogers (Austr./Saxo-Tinkoff) -1:37, 4. Moreno -1:47, 5. Navarro (Šp./Cofidis) -1:49, 6. Fuglsang -2:04, ...103. Bárta -1:01:40


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa