Pogačar drama nepřipustil. Konkurenci na Lutychu rozdrtil jediným nástupem

  16:42aktualizováno  17:02
Zatímco počasí si s jezdci při posledním jarním monumentu hrálo, Tadej Pogačar se svými soupeři nikoliv. Během dvě stě padesáti kilometrů závodu Lutych-Bastogne-Lutych se sluneční paprsky střídaly s hustým deštěm, Slovinec z týmu UAE ale potřeboval k vítězství jediné zvýšení tempa ve stoupání 34 kilometrů před cílem. Téměř bez ohlédnutí si pak dojel pro druhý triumf na nejstarší cyklistické klasice s výhodou 1:39 na nejbližšího soupeře.

Slovinský cyklista Tadej Pogačar projíždí vítězně cílem monumentu Lutych-Bastogne-Lutych | foto: AP

Stejně jako loni se i letos čekal rozhodující útok ve stoupání Cote de la Redoute, po němž zbývá do cíle ještě 34 kilometrů.

Jen zatímco loni přišel od obhájce prvenství Remca Evenepoela, tentokrát byl jeho autorem Pogačar. V obou případech ale nedokázal žádný ze soupeřů přes očekávanost nástupu reagovat.

Pro Pogačara pracoval jeho tým na čele celý den a když Domen Novak po desítkách kilometrů konečně na svazích Cote de la Redoute opustil přední pozici, přesunul se dopředu Pogačar.

Jako by se ani nenamáhal. Pouze na pár záběrů se zvedl ze sedla, jinak ale dál konstantně šlapal, v obličeji naprosto klidný výraz. Přesto se metr za metrem vzdaloval soupeřům. Na okamžik se jeho zadního kola za oči držel Richard Carapaz (EF), i ten měl ale na vrcholu kopce už propastnou ztrátu.

Přestože za Pogačarem se zformovala dvacetičlenná skupina pronásledovatelů, jeho náskok stále rostl až ke dvěma minutám. Dojezd do cíle v Lutychu si tak mohl vychutnat v poklidu a už 250 metrů před cílem mával divákům a rozdával úsměvy na všechny strany.

„Celý den byl pro mě velmi emotivní. Před dvěma lety zemřela Urščina maminka, takže to vítězství je pro ni,“ rozhovořil se Pogačar v cíli o své snoubence Uršce Žigartové.

Slovinský cyklista Tadej Pogačar po vítězství v monumentu Lutych-Bastogne-Lutych

„Počasí bylo od startu hrozné, ale s týmem jsme celou dobu diktovali tempo, tak jsme se udržovali docela v teple. Jsem šťastný, že jsem mohl tak krásný závod znovu vyhrát. Musím poděkovat celému týmu, protože bez něj bych to nezvládl.“

Na druhém místě dorazil rovněž spokojený Romain Bardet (DSM), spurt o třetí místo vyhrál Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck).

Jak se vše odehrálo

Na start 255 kilometrů dlouhé jednorázovky se v neděli dopoledne v Lutychu postavilo 175 závodníků. Tentokrát mezi nimi nebyl žádný Čech, zato hned pět vítězů Grand Tour. Z nich se ale pořádně mluvilo pouze o jediném – Tadeji Pogačarovi a jeho očekávaném souboji s mistrem světa Mathieu van der Poelem. Ostatní cyklisté si museli před začátkem závodu připadat jako prostý komparz.

Kopcovitý profil obsahoval jedenáct hodnocených stoupání a dohromady tvořil 4266 výškových metrů, tedy číslo, za které se nemusí stydět ani královská etapa Grand Tour.

Jezdci se s takovou porcí stoupání sice nemuseli potýkat v tak mrazivých podmínkách jako na středečním Valonském šípu, za prvních sto kilometrů ale nepřesáhla teplota pět stupňů, a proto byl peloton přehlídkovým molem dlouhých kalhot, návleků, zateplených rukavic, šátků a čepic.

Před peloton se krátce po startu dostala devítka závodníků, jezdci UAE kontrolující čelo pelotonu ji ale na větší než čtyř a půlminutový odstup nepustili.

Když zbývalo kolem sta kilometrů do cíle, potkaly peloton krátce po sobě dva pády. Z favoritů na ně nejvíc doplatil van der Poel. Lídr týmu Alpecin-Deceuninck byl v zadní části balíku a sice se dokázal karambolům vyhnout, ale čekáním na uvolnění vozovky ztratil přes minutu na čelo pelotonu.

Na van der Poelovu ztrátu okamžitě reagoval tým Israel-PremierTech, který nasadil ostré tempo a snažil se Nizozemcův návrat do pelotonu co nejvíc znepříjemnit. V tak vypjatý moment se zkomplikoval závod i pro Toma Pidcocka, lídra Ineosu. Brit musel měnit kolo a propadl se až za van der Poelovu skupinu.

Pro oba favority následovalo třicet hektických kilometrů, během kterých museli za pomoci svých týmových kolegů stahovat ztrátu až minuty a půl. Naštěstí nebyli jedinými lídry, kteří skončili za hlavním polem. Pidcocka podpořily ve stíhání týmy FDJ a Quick-Step, van der Poela zase přiblížili k pelotonu jezdci Bahrainu.

Následujících téměř čtyřicet kilometrů až pod stoupání Cote de la Redoute připomínalo ticho před bouří, v diktování tempa pelotonu se střídaly UAE, Alpecin a také Lidl-Trek a všichni očekávali útoky favoritů v místech, kde o svém vítězství při posledních dvou ročnících opakovaně rozhodl Remco Evenepoel.

Nakonec bylo z očekávané bouře pouze jedno zahřmění, to když se po levé straně silnice dostal před ostatní Pogačar. Jediný kilometr na svahu Cote de la Redoute mu stačil k vytvoření dvaceti sekund náskoku.

Zbytek závodu strávil v osamocení na čele a neustále zvyšoval svou výhodu. Za ním se o nástup snažil Ben Healy (EF), ale až Bardet byl úspěšný a dokázal se od nespolupracující skupiny pronásledovatelů odpojit.

Podprůměrný den na kole, kdy chyběl u klíčových momentů, dokázal na poslední chvíli zachránit van der Poel a z početné skupiny zbylých favoritů si dojel pro třetí místo.

Pro Pogačara jde v této sezoně už o sedmé vítězství v deseti závodních dnech, které zatím za sezonu absolvoval.

Cyklistický závod Lutych-Bastogne-Lutych (WorldTour)

254,5 km:

1. Pogačar (Slovin./UAE Team Emirates) 6:13:48, 2. Bardet (Fr./dsm-firmenich PostNL) -1:39, 3. Van der Poel (Niz./Alpecin-Deceuninck), 4. Van Gils (Belg./Lotto Dstny), 5. Paret-Peintre (Fr./Decathlon AG2R La Mondiale), 6. Vansevenant (Belg./Soudal Quick-Step) všichni -2:02.

  • Nejčtenější

Vémola stále králem. Na Oktagonu v Edenu „uškrtil“ Végha. Kozma padl

8. června 2024  17:40,  aktualizováno  9.6

Šampionem polotěžké váhy Oktagonu zůstává Karlos Vémola. Na fotbalovém stadionu v Edenu porazil...

Euro 2024: Los skupin, program zápasů, postupový klíč, stadiony

10. června 2024  16:31

Čeští fotbalisté se v základní skupině mistrovství Evropy 2024 v Německu střetnou s Portugalskem,...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Úspěch? Není Češka! Po obřím vzestupu poznává mladá atletka Manuel také zlo

12. června 2024

Premium Řím (Od naší zpravodajky) Je vám osmnáct let. Jste atletka. Zažíváte fantastické chvíle. Máte životní formu. Takovou, že si...

Tome, nebuď blázen, to je konec, slez. Smrt číhala na Mont Ventoux

12. června 2024

Roger Pingeon se stal roku 1967 nečekaným šampionem Tour de France. Přesto je tento ročník...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Hokejový trik, jak obejít DPH. Proč svaz kvůli lístkům na MS založil novou firmu

12. června 2024

Premium Organizátoři letošního světového šampionátu v Česku mohou být nadmíru spokojeni. Hokejové...

EURO 2024 ONLINE: Šampionát startuje. Fanoušci na českém tréninku, dočkali se podpisů

10. června 2024  9:47,  aktualizováno  14.6 12:17

Sledujeme online Mistrovství Evropy ve fotbale se pomalu rozjíždí. Zahájeno bude zápasem domácího Německa se...

Moje Florida. Lener o Kovarčíkově vizi, úlevách pro Bureho i ruském Haškovi

14. června 2024

Premium Tolik vzpomínek! Takových zážitků... Slavomíru Lenerovi se nyní tak trochu propojuje minulost se...

Skinnerova minela nastartovala Floridu. Zvládneme se z toho dostat, říká

14. června 2024  11:38

Situace vypadala nevinně. Nahozený kotouč zamířil podél mantinelu až za branku Stuarta Skinnera....

Poslední tanec legendy Rešetára. Převezme teď štafetu syn?

14. června 2024  11:28

Lukáš Rešetár, jeden z nejlepších hráčů v historii českého futsalu, udělal na konci minulého týdne...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nová Miss Alabama je morbidně obézní. Vítězka váží 150 kilo, lidé se bouří

Vítězkou v soutěži National American Miss je Sara Millikenová. Třiadvacetiletá žena byla zvolena královnou krásy i...

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...

Za srážku vlaků únava nemohla, ukázalo šetření. Strojvůdce si chybu uvědomil

Strojvedoucí havarovaného rychlíku RegioJet, v kterém minulý týden zemřeli v Pardubicích čtyři lidé, si těsně před...