Komu přál Rasmussen smrt? Někdejší lídr Tour je nežádoucí

  2:37
"Vrátím se, to si pište. Mám s Tour nevyřízené účty," ujišťuje dánský cyklista Michael Rasmussen. Má však problém. Tour složku s nápisem Rasmussen uzavřela, odložila a nemíní ji nikdy víc otevírat.

Michael Rasmussen | foto: UCI

Pohled MF DNES: Stejný metr pro všechny? Zapomeňte

Jsou rovní a rovnější. Ve světě sportu. V boji proti dopingu. Dánský cyklista Rasmussen se provinil, třikrát se vyhnul namátkové dopingové kontrole. Dostal dvouletý trest, marně se odvolával, přišel o obživu.

Belgičtí tenisté Malisse a Wickmayerová naopak loni vyfasovali za stejné provinění roční distanc, načež se odvolali k civilnímu soudu a byli omilostněni. Wickmayerová dokonce hned dostala divokou kartu na turnaj v Aucklandu.

Nebo jiný případ: Kazašské cyklisty Vinokurova a Kašečkina ze stáje Astana na Tour 2007 usvědčili z krevního dopingu. Vlivný Vinokurov je po dvouletém trestu v Astaně zpět amíří na Tour. Zato v případě Kašečkin naznačili funkcionáři UCI lídrům Astany, že pokud by ho vzali zpět, nemuseli by týmu obnovit Pro Tour licenci.

Christian Prudhomme, šéf Tour, už před 4 lety vyhlásil, že na "jeho" závod se nikdy nevrátí cyklista obviněný z dopingu. Přesto se letos na Tour vedle Vinokurova chystá i Ital Basso, jenž se v roce 2007 přiznal ke spolupráci s dopingovým lékařem Fuentesem.

Zato pro jiné provinilce Rasmussena i Američana Landise, kteří si rovněž odpykali trest, jsou dveře patrně navěky zavřené.

Ne, toto není v žádném případě obhajoba Rasmussena a už vůbec ne jeho morbidních a dech beroucích slov. Je to jen povzdech. Pokud mají obyčejní lidé boji proti dopingu věřit, nesmí v něm být rovní a rovnější.

V roce 2007 jej obvinili, že svými podvody Tour de France zavraždil. Nyní Michael Rasmussen v rozhovoru pro list Weekendavisen prohlásil: "Je jisté, že kdyby někteří lidé zemřeli, byl bych šťastnější. A kdyby předtím hodně trpěli, tím lépe. Vím, je to morbidní nápad, ale je to pravda. Jsou jistí lidé, kterým, kdyby se stalo něco zlého, bych poslal pohled a gratulaci."

Ač nikoho nejmenoval, mnozí si domýšleli, koho má na mysli: šéfa cyklistické unie UCI McQuaida, šéfa Tour Prudhomma, šéfa jeho někdejší stáje Rabobank de Roiije či bývalého cyklistu Cassaniho. Ti všichni stáli před třemi lety za Dánovým vyhazovem z Tour a vyobcováním z pelotonu.

Pozdě svá slova korigoval: "Šlo jen o popsání iracionálních pocitů, které má člověk ve stavu zlosti. Vytrhli to z kontextu. Nikomu konkrétnímu jsem nic zlého nepřál." Šéf federace Pat McQuaid mu vzápětí vzkázal: "Mé zdraví je excelentní a zemřít se nechystám."

Obrátil tak vše v humor? Jen naoko. Rasmussenův výrok naopak způsobil bouři nevole. A zřejmě mu navěky zabouchl dveře do profipelotonu těch nejlepších. Kdysi mu vládl. Jen si vzpomeňte.

Červenec 2007: sám, první a ve žlutém dresu lídra, projíždí cílem nejdelší a nejvražednější horské etapy na Tour s cílem na Col d’Aubisque. Jásá a věří: Triumf v této Tour mi už nikdo nevezme.

Hodiny ukazují 17:22. A ve 23:00 už není účastníkem závodu. Stáj Rabobank jej tehdy (údajně na nátlak UCI a vedení Tour) vyloučila. Důvod? Vyhýbal se namátkovým dopingovým kontrolám a lhal komisařům o místě červnového tréninkového pobytu, když nahlásil Mexiko, a bývalý profesionál Cassani ho viděl v Itálii.

"Ušili na mě podraz. Rabobank dobře věděla, že se připravuju v Itálii," hájil se. "Šlo o největší skandál v historii sportu. Kdybych měl tehdy po ruce provaz, oběsím se."

"Odseděl" si dvouletý distanc, loni se vrátil, jenže nikdo z mocných o něj do týmu nestál. Závodil za stáj Tecos-Trec, letos za italský Miche. Druhotřídní stáje pro druhotřídní závody. "Připadám si tak sebevědomý, jako když jsem vítězil na Tour," říkal.

Vyhlásil, že o něj sice jeví zájem šéfové předních týmů, ale obávají se perzekuce ze strany UCI a Tour. "Ti vyvíjejí tlak na přední týmy, aby se mnou nepodepsaly kontrakt. Potřebuju někoho s odvahou, kdo mi dá šanci. Někoho, kdo řekne: Už toho bylo dost."

UCI nevede stáj Miche na listině týmů, jež jsou povinny podstupovat mimosoutěžní testy. Už proto je Rasmussen pro letošní Tour nepřijatelný.

Přesto se na dálku nabízí krajanovi Bjärne Riisovi, šéfovi stáje Saxo Bank, za niž pod někdejším názvem CSC roku 2002 závodil. "Pokud mě vezme, pomohu mu vyhrát Tour. Věřím, že mohu být jedním z těch, kdo rozhodne o letošním šampionovi." Riis se však neozývá.

Má jiné starosti, chybějí mu sponzoři. A ty na jméno Rasmussen nesežene.

Autor:
  • Nejčtenější

Dostál mi málem přivodil infarkt, řekl Pastrňák. Spojil by Česko a Slovensko

30. května 2024  14:20

Ještě teď možná slaví. Rozhodl finále hokejového mistrovství světa, vedl také zlaté oslavy...

Pád cyklistického Supermana. Sám se zničil léky na neplodnost

1. června 2024  8:26

Říkali mu Superman. Ocenili tak jeho čin z roku 2013. Tehdy doma v Kolumbii trénoval na kole, když...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Reakce na tragédii. Hokejisté musí nosit chránič krku, změna se týká i extraligy

5. června 2024  14:02

Nejde o žádnou neočekávanou úpravu. Kvůli tragédii v britském hokeji, kdy hokejistovi Adamu...

Bývalý útočník hokejové Sparty spáchal sebevraždu. Rodině psali i Češi

5. června 2024  10:51

Norský hokejový útočník Alexander Reichenberg v pouhých 31 letech spáchal sebevraždu. „Sám si...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Fotbalový svaz schválil nový stadion na Strahově, Sparta nabídla 1,8 miliardy

30. května 2024  11:41,  aktualizováno  18:24

Sparta může na Strahově postavit novou arénu s kapacitou 35 tisíc míst. Valná hromada Fotbalové...

Ani šplhač, ani šplhoun. Světový rekordman Cigl zdolává lano i v obchoďácích

6. června 2024

Jen silou svých paží udržuje světový rekordman Matěj Cigl renomé sportu s vůní historie. Přesně sto...

Mix cizinců i český příslib. Jsem agresivní a mrštný, hlásí budějovický Robinho

6. června 2024  10:43

Další jihoamerický hráč na nahrávce, mladí univerzálové a po roční přestávce se vrací na lavičku...

Obránce Slováček míří na Slovensko. Po odchodu z Kladna posílí Michalovce

6. června 2024  9:30

Český hokejový obránce Ondřej Slováček posílil Michalovce. Do týmu semifinalisty uplynulého ročníku...

Cristiano zatím chyběl. Potřebují ho hvězdami nabití Portugalci vůbec?

6. června 2024  8:59

Osvalený Cristiano Ronaldo se vystavuje do půl těla na privátní pláži, protože dostal krátkou...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Hledal jsem manželku v Africe, sbalit ženskou tam zabere sekundu, říká dobrodruh

Premium Byl na šesti kontinentech, projel 135 států a během své cesty kolem světa ujel 230 tisíc kilometrů. Parťákem mu po...

Hejt není názor, říká Arichteva. Žena herce Blažka jí doporučila plastiku prsou

Herečka Veronika Arichteva (38) se stala terčem kritiky manželky herce Filipa Blažka (50). Jolana Blažková (44) se...

Hana Vagnerová: Nikdo v USA neříkal, že bych měla být vdaná a mít děti

Herečka Hana Vagnerová (41) žila střídavě v Česku a USA. Aktuálně má za sebou natáčení amerického filmu s hvězdou...

Čekat čtyřicet minut na latte? Fronty ve Starbucks deptají obsluhu i zákazníky

Kavárenský řetězec Starbucks se ve Spojených státech potýká s dosud nepoznaným problémem: příprava kávy trvá příliš...