Hirt udělal logický krok. Jak jsou na tom se smlouvami další Češi?

  7:30
Největší český cyklistický přestup roku 2019 byl domluven už týden po Giru, velmi dlouho však zůstával v utajení. Od úterního odpoledne je konečně oficiální. Jan Hirt míří z Astany, kde byl především pomocníkem, do stáje CCC, kde by se měl stát lídrem.
Jan Hirt na archivním snímku z roku 2017

Jan Hirt na archivním snímku z roku 2017 | foto: CCC Sprandi Polkowice

Čeští fanoušci se mohou těšit, že po Romanu Kreuzigerovi bude v příští sezoně i další Čech bojovat o přední příčky v celkovém pořadí Grand Tour.

V podání Jana Hirta jde o přestupový krok logický a snadno obhajitelný. Svým způsobem kráčí ve své kariéře po podobné cestě jako kdysi Leopold König.

Také König se v roce 2014 vzdal pozice jasného lídra v tehdy druhodivizním NetAppu (dnešní Boře) a zamířil do týmu Sky, kde mu ani zdaleka nemohli zaručit, že bude jedním z lídrů. „Chci se ve Sky učit a ze získaných zkušeností jednou těžit opět jako lídr,“ řekl tehdy.

Po dvou letech se ze Sky vrátil do Bory, která se mezitím vypracovala mezi stáje prvodivizní. Bohužel, tam jej v dalším rozletu zastavilo vleklé onemocnění.

Hirt věří, že jeho návrat do CCC bude mnohem veselejší.

V roce 2017 vybojoval v dresu tehdy ještě druhodivizní polské stáje CCC dvanácté místo na Giru a rázem byl žádaným zbožím na přestupovém trhu. Zůstaň, přesvědčoval ho šéf týmu Piotr Wadecki a sliboval mu navýšení platu i jasný post lídra.

Ale Hirt chtěl do první divize. Kývl proto relativně rychle na nabídku Astany s vědomím, že v kazašské stáji na něj vůdčí post patrně zbude málokdy, což se i stalo. Pomáhal zde však Kolumbijci Miguelu Ángleu Lópezovi bojovat o nejvyšší příčky na kláních Grand Tour. „Hodně jsem se v Astaně naučil,“ prohlásil. A když výjimečně dostal příležitost jet na sebe, předvedl, co vše v horách umí.

Nyní se podobně jako kdysi König vydává zpět do svého bývalého týmu, jenž se mezitím sloučil s americkým BMC a rovněž získal prvodivizní licenci. Přichází do stáje, kde polovinu realizačního týmu dobře zná. A kde dostane mnohem větší prostor než v Astaně.

Že je Hirt skvělý v dlouhých, vysokých kopcích, nikdo nepochybuje. Letos ve Švýcarsku navíc poprvé ukázal, že pokud se plně koncentruje na časovku, dokáže i tu zajet velmi solidně. 

Společně s další novou posilou Ilnurem Zakarinem, třetím na Vueltě 2017, by se měl podělit o posty lídrů na podnicích Grand Tour. „Někde můžeme být lídři i dva,“ očekává. Zatímco Zakarin na své křivce výkonnosti v posledních dvou letech stagnuje, Hirt stoupá vzhůru - také proto by mohl být pro polskou stáj první vrchařskou volbou, jak soudí i bývalý profesionál René Andrle.

BUDOUCÍ PARŤÁK. Ilnur Zakarin si jede pro vítězství ve 13. etapě Gira. V následujících dnech však strádal, stejně tak poté na Tour.

Za tímto duem budou čekat na svoji šanci další kvalitní vrchaři. Jednak Fausto Masnada přestupující z druhodivizního Androni Gocattoli, letos vítěz etapy na Giru a celkově dvacátý. A také i Victor de la Parte, momentálně v barvách CCC na 13. místě na Vueltě. Zkušenosti z profipelotonu má zároveň nabírat i talentovaný 21letý Němec Georg Zimmermann, pátý z letošního Tour de l’Avenir. 

Šance prosadit se na velké scéně cyklistiky Hirt rozhodně dostane, jak v pondělí ujistil generální manažer stáje CCC Jim Ochowicz.

Teď je na něm, jak je uchopí.

Další Češi: Vakoč stále čeká na definitivu

Jak jsou na tom se smlouvami další Češi?

Roman Kreuziger má i pro sezonu 2020 kontrakt v Dimension Data, v jehož barvách byl letos sedmnáctý na Tour.

Stáj zatím nepodepsala žádného nového lídra pro celkové pořadí etapových závodů. Z těch současných, s nimiž se letos pro tento post počítalo, se kromě Kreuzigera představil Ben O’Connor na Giru, kde skončil dvaatřicátý. A po zranění se vracející Luis Meintjes je nyní v průběžném pořadí Vuelty až osmatřicátý, v úvodních pěti etapách nabral osm a půl minuty ztráty.

Roman Kreuziger na Tour de France.
Zdeněk Štybar si užívá triumf v klasice E3 BinckBank Classic, někdejší E3...

DVĚ ČESKÉ STÁLICE. Roman Kreuziger a Zdeněk Štybar.

Zdeněk Štybar už v červnu prodloužil o další dva roky svůj kontrakt ve stáji Deceuninck-Quick-Step.

Z kostkové klasikářské elity této stáje odchází Philippe Gilbert do týmu Lotto Soudal. Ale vedle Štybara, Yvese Lampaerta a Boba Jungelse dozrál na post lídra i Kasper Asgreen a především, Flandry chce objevovat rovněž mladičký Remco Evenepoel, jeden z největších talentů desetiletí. Tým s ním podepsal novou smlouvu až do roku 2023. 

Kontrakt na další sezonu má rovněž Josef Černý v týmu CCC, letos šestý v závěrečné časovce Gira.

Josef Černý, už převlečený a zateplený, za cílem 13. etapy Gira.

POPRVÉ NA GRAND TOUR. Josef Černý si premiérově vyzkoušel Giro, pak byl i prvním náhradníkem CCC pro Vueltu.

Podle zdrojů iDNES.cz chtěl mít jeden ze šéfů polského týmu Piotr Wadecki v příští sezoně na soupisce CCC vedle Černého a Hirta dokonce tři Čechy, spekulovalo se o Františku Sisrovi a Michalu Schlegelovi, kteří v minulosti závodili za druhodivizní tým CCC a nyní jezdí v třetidivizním Elkovu.

Sisr letos vybojoval český titul a nasbíral sérii 2. a 3. míst v jednorázových závodech nebo v etapách 2. kategorie série Europe Tour.

Schlegel se v sezoně nejvíce prosadil začátkem srpna, když vyhrál kopcovitou etapu a skončil celkové druhý Kolem Alsaska (rovněž závod 2. kategorie Europe Tour).

Tým CCC zatím nemá uzavřenou soupisku, kontrakt ještě nebyl prodloužen například ani sprinterovi Jakubu Mareczkovi. Na definitivní podobu sestavy si musíme počkat.

Na jistotu budoucí smlouvy stále čeká i Petr Vakoč, jehož nejlepším umístěním bylo v této sezoně v barvách Quick-Stepu čtvrté místo v etapě Kolem Polska, navíc se mnohokrát předvedl jako silný tahoun týmu. Podle současných indicií je pravděpodobné, že skončí ve stáji Deceuninck-Quick-Step, přestože i od ní údajně dostal nabídku další smlouvy.

Petr Vakoč

TRADIČNÍ POHLED: Petr Vakoč, tvrdě pracující na špici pelotonu,.

Vakoč podle informací iDNES.cz z cyklistického zákulisí jednal s týmy první i druhé divize, ještě nedávno bylo ve hře více možností. Spekulovalo se například také o jeho možném příchodu do druhodivizního Corendonu-Cirkus k Mathieuovi van der Poelovi. Sám cyklista se zatím ke svému příštímu působišti nechtěl jakkoli vyjadřovat.

Pátému Čechovi v první divizi, 31letému Leopoldu Königovi dobíhá tříletá smlouva ve stáji Bora a vzhledem k jeho vleklým zdravotním potížím (k nimž však on ani jeho stáj letos neposkytují žádné bližší informace) se jeví nepravděpodobným, že by v kariéře pokračoval v jiném předním týmu.

Během tříletého kontraktu v Boře měl v roce 2017 na kontě jen 20 závodních dnů, loni pouze osm a letos už žádný.

Leopold König u týmového autobusu Sky po náročné šestnácté etapě španělské...

KDYŽ JEŠTĚ JEZDIL NA GRAND TOUR. Leopold König v dresu Sky na Vueltě 2016. Po přestupu do Bory se už na Grand Tour nevrátil.

Otazníky nad další kariérou visí také u 26letého Daniela Turka. V druhodivizní stáji Israel Cycling Academy mu zatím nebyl prodloužen kontrakt. Izraelský tým posiluje a tlačí se do první divize, nalákal do svých služeb též bojovného irského vrchaře a klasikáře Dana Martina.

Turek platil v minulosti za muže pro úniky, letos bylo jeho nejlepším výsledkem celkově osmé místo Kolem Norska (Europe Tour HC), vyhrál i vrchařskou soutěž Kolem Asturie. Ale to dost možná nebude stačit.

Jinak si svoji premiérovou sezonu v profipelotonu představoval teprve 18letý Karel Vacek, loni jeden z nejlepších juniorů světa. V druhodivizním týmu Hagen Bermans Axeon jej zbrzdily pád a zranění hned při prvním závodě sezony v Kolumbii, na jaře se pak trápil a od konce června nezávodí. Sen o startu na Tour de l’Avenir si zatím nesplnil.

V americké stáji však před letošní sezonou podepsal dvouletou smlouvu, což by mu mělo zajistit klid do přípravy na rok 2020.

Autor:

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Sparta uhájila náskok, v šestce zůstalo Slovácko, Karviná se vyšvihla ze dna

28. dubna 2024  14:21,  aktualizováno  16:57

Sparta v závěrečném kole základní části fotbalové ligy suverénně vyhrála v Olomouci (4:1) a před...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

Extraligové přestupy: Zohorna se vrací, Kladno je bez trenéra, posila pro mistra

1. května 2024  7:57,  aktualizováno  12:15

Aktualizujeme Sotva opadly emoce po napínavé finálové sérii, extraligové kluby už směřují veškerou pozornost k...

U kladenských hokejistů skončil trenér Vejvoda, odchází sedm hráčů

1. května 2024  11:40,  aktualizováno  12:11

U hokejistů Kladna skončil po dvou letech trenér Otakar Vejvoda mladší, jenž s Rytíři absolvoval...

Nehoda mě zocelila, díky ní zvládám rány ještě lépe, říká MMA bojovnice

1. května 2024

Premium Má sice pohled neviňátka, ale tvrdou pěst. Opavská rodačka Veronika Zajícová je vycházející hvězda...

Furch skončil z osobních důvodů v Brně, na tři roky se upsal Boleslavi

1. května 2024  11:50

Hokejisty Mladé Boleslavi posílil brankář Dominik Furch, jenž odchytal poslední dvě sezony v dresu...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

SVJ si bude brát úvěr na opravu balkonů. Musím platit, i když ho nemám?

Výhodou bytu ve vlastnictví je, že ho můžete kdykoli prodat, pronajmout či rekonstruovat, aniž byste potřebovali...