Froome-mánie na Czech Tour. Štístko Andrle si dá za odměnu svíčkovou a pivo

  9:57
Desítky fanoušků čekaly na startu i v cíli první etapy Czech Tour s jediným cílem: na vlastní oči zahlédnout hvězdu světové cyklistiky Chrise Frooma. Aby nebylo pozdvižení kolem stáje Israel-Premier Tech málo, ovládl její sprinter Itamar Einhorn hromadný dojezd. A nad tím vším dlí jako sportovní ředitel René Andrle. Na úvod čtyřdenního závodu se ale skvěle ukázali i čeští jezdci.
Hlavní hvězdou letošní Czech Tour je Chris Froome, mimo jiné vítěz Tour de...

Hlavní hvězdou letošní Czech Tour je Chris Froome, mimo jiné vítěz Tour de France. Řada fanoušků v Prostějově využila příležitosti získat jeho autogram či se s ním vyfotit. | foto: Filip Fojtík, MAFRA

Jeden podpis za druhým, někdy do knih, někdy na novinové výstřižky, někdy jen na lístek papíru. Nebo také na kolo. A ze všech stran padající prosby o společnou fotografii. Zástup příznivců osmatřicetiletého Frooma jako by v Prostějově na startu, ani v Uničově v cíli nebral konce.

Czech Tour se konečně podařilo přivézt do Česka velké jméno pelotonu a výsledek je znát okamžitě. Na představení týmů dorazily do Prostějova v pracovní den dopoledne davy. Místní se míchali s cyklistickými nadšenci, a i když většina z nich dorazila kvůli jednomu jedinému závodníkovi, vřele vítali na pódiu i všechny ostatní jezdce.

„Jsem na fanoušky zvyklý z několika Tour de France, ale nečekal jsem, že jich tady v České republice dorazí tolik. Překvapilo mě to a moc si jejich zájem užívám. Ale zároveň to ve mě vzbuzuje pokoru,“ přiznal v Uničově.

Dorazil do cíle jako 119. a rozhodně nebyl se svým výkonem spokojený. „Abych byl upřímný, necítím se moc dobře. Rozhodně nebyla první etapa lehký úvod do závodu, jak jsem si představoval. Byla pořádně těžká, kopcovitá a stále se závodilo. V dalších dnech se budu snažit být maximálně k ruce svým týmovým kolegům,“ předestřel a vyrazil z novinářské mixzóny k týmovému autu.

Hlavní hvězdou letošní Czech Tour je Chris Froome, mimo jiné vítěz Tour de France. Řada fanoušků v Prostějově využila příležitosti získat jeho autogram či se s ním vyfotit.

Jenže cestu mu přehradil dav nadšených příznivců. Ještě jednu fotku, ještě jednu fotku… neslo se hloučkem. Po chvíli museli organizátoři zakročit a protlačit Brita do auta přes zklamání těch, na které se s fotografií nedostalo.

„Je moc hezké, že tu má Chris tolik příznivců,“ ocenil jeho sportovní ředitel Andrle. Zároveň ale dodal doporučení: „Je lepší, když lidé přijdou na start, tam je na všechno malinko víc času. Chris je rád za každého fanouška, jen ho mrzí, že se nemůže věnovat všem.“

Andrle měl v cíli první etapy Czech Tour důvod k úsměvu nejen díky zájmu o legendu mezi jeho jezdci. Týmový sprinter Itamar Einhorn si podmanil dojezd, a tím se i oblékl do žlutého pro lídra celého závodu.

„Já si dám za odměnu svíčkovou a pivko už dneska, ale závodníci musí vydržet až do neděle,“ říkal spokojeně Andrle.

Izraelský šampion Einhorn je na konci července téměř k nezastavení. Vyhrál minulou sobotu polskou jednorázovku u Vratislavi, v úterý přidal vítězství na memoriálu Andrzeja Trochanowskiego, a ve čtvrtek zvedal ruce nad hlavu zas.

Pokaždé mu při tom radil z auta stejný sportovní ředitel: Andrle. Ani u jeho dva roky starého vítězství na Okolo Slovenska nechyběl.

„Evidentně nám to s Reném funguje. Byl u mých největších úspěchů. Asi by se dalo říct, že mi nosí štěstí,“ usmíval se na náměstí v Uničově Einhorn.

Úvodní etapu cyklistické Czech Tour vyhrál v hromadném finiši Izraelec Itamar Einhorn, specialista na spurty i dráhař ze stáje Israel-Premier Tech.

Izraelec si na vítězství ve 165 kilometrů dlouhé etapě z Prostějova do Uničova věřil, i když se po startu nevyvíjela podle jeho představ. „Přijel jsem sem vyhrát. Cílová rovinka tu byla přesně tak, jak ji mám rád. Pár ošidných zatáček, to mi vyhovuje. Stihl jsem se oklepat z náročné první části etapy, v kopcích jsem opravdu trpěl. Prvních sto kilometrů se jen útočilo, naštěstí pak byli všichni unavení a zvolnilo se.“

Každý centimetr trasy

Za velkým množstvím akce stál během prvního dne Matěj Zahálka z týmu Elkov-Kasper, který byl během etapy nejaktivnějším z Čechů a také si z pódia odnesl červené číslo pro největšího bojovníka dne. Zahálka se dostal do uniklé skupinky a měl až dvouminutový náskok, ještě před sprinterskou prémií ale peloton uprchlíky pohltil.

„Červené číslo je za odměnu. Jsem rád, že mou aktivitu někdo ocení. Sjeli nás ale brzy a já se v úniku trošku vyťal, takže mě zbytek dne dost bolel,“ popisoval Zahálka.

Spurt se z Čechů podařil nejlépe jeho týmovému kolegovi Dominiku Neumanovi. Ten ale nebyl se svým devátým místem zcela spokojen. „Myslím, že deváté místo je slušné, ale já doufal ve víc. Chtěl jsem být víc vepředu, zabojovat o top pět nebo nejlepší trojku. Pak mě ale kolem pětistovky do cíle trochu zavřeli. Každý den se nemůže povést podle představ,“ litoval.

Zahájení letošní cyklistické Czech Tour se uskutečnilo na prostějovském náměstí T. G. M.

V úvodní etapě se chtěl předvést nejen ze sportovních důvodů. „Znal jsem prakticky každý centimetr trati, deset kilometrů od Boskovic bydlím, ve Vysočanech se jelo kolem rodného domu mojí mamky,“ vyjmenovával. „Podél trati jsem měl hodně známých. Jsem rád, že tu byli moji blízcí mě podpořit,“ těšilo ho.

Atmosféru domácího závodu si vychutnával samozřejmě také Zahálka. „Je čest tu jezdit před českými fanoušky, jsem rád, že jsem se dostal do nominace. Každý rok závod o něco vyroste. Atmosféra je super, dorazilo vážně hodně lidí, jsem zvědavý do kopců, jaké to bude tam.“

Už v pátek čeká závodník dvojitý výstup na Pustevny. „Nejsem žádný vrchař, tak se pokusím ukázat v nějakém úniku,“ slíbil Zahálka.

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Pastrňák pomohl Bostonu k mečbolu, konec odvrátili Islanders i Tampa Bay

28. dubna 2024  7:10,  aktualizováno  8:44

David Pastrňák přispěl v prvním kole play off NHL gólem k výhře Bostonu 3:1 v Torontu a byl...

Příběhy sedmých finále. Jak Straka rozhodl, ikony plakaly a Slavia křepčila

28. dubna 2024  7:55

Bolístky a ubývající síly musí stranou, nervozita stoupá, tlak a očekávání jakbysmet. Už není kam...

V poháru daroval Slavii gól, teď se na ni chystá znovu. Bude to fičák, ví Zadražil

28. dubna 2024  7:17

Na konci podzimní části sezony, v prvním opravdu velkém zápase v barvách Hradce dostal Adam...

Na horské dráze do finále. Karvinští házenkáři vyřadili Lovosice po rozstřelu

27. dubna 2024  22:22,  aktualizováno  28.4

Zvraty jako v argentinské telenovele. Strhující čtvrtá bitva semifinále play off poslala házenkáře...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...